Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 3. 2021,
18.32

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Natisni članek

Janez Poklukar cepivo cepljenje AstraZeneca

Ponedeljek, 15. 3. 2021, 18.32

3 leta, 1 mesec

Slovenija bo začasno ustavila cepljenje z AstraZeneco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Janez Poklukar | Foto STA

Foto: STA

Slovenija bo začasno ustavila cepljenje s cepivom AstraZenece, je na večerni novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. S tem se pridružujemo vse več državam, med njimi Nemčiji, Franciji, Španiji in Italiji, ki so se odločile za začasno prekinitev cepljenja z omenjenim cepivom. 

Cepljenje covid-19
Novice Več evropskih držav začasno ustavilo cepljenje z AstraZeneco

Kljub temu, da je svetovalna skupina za cepljenje v petek sprejela mnenje, da ni razlogov za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZeneca, pa so jo zaradi številnih dvomov o varnosti cepiva danes znova zaprosili, naj še enkrat pretrese varnost cepiva oziroma zaplete po cepljenju.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, je svetovalna skupina tudi tokrat ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila (EMA).

Jutri se cepljenje s preostalimi cepivi nadaljuje normalno

Minister za zdravje Poklukar je zato z namenom zagotavljanja kar največje varnosti prebivalcev odredil začasno zaustavitev cepljenja s cepivom AstraZeneca. To pomeni, da bodo vsi, ki bi bili jutri cepljeni s cepivom te znamke, prestavljeni na čas po odločitvi EME oziroma bodo cepljeni, ko bodo na vrsti za cepljenje z drugim cepivom.

Po pojavu primerov krvnih strdkov pri osebah, ki so se cepile s cepivom AstraZenece, se namreč vse več držav odloča, da začasno iz previdnosti ustavi cepljenje s tem cepivom.  | Foto: Reuters Po pojavu primerov krvnih strdkov pri osebah, ki so se cepile s cepivom AstraZenece, se namreč vse več držav odloča, da začasno iz previdnosti ustavi cepljenje s tem cepivom. Foto: Reuters

Na vprašanje, kako bo to vplivalo na cepljenje tistih, ki so prvi odmerek tega cepiva že prejeli in bi morali drugi odmerek prejeti v naslednjih dneh ali tednih, pa je po pisanju STA dejal, da režim cepljenja z AstraZeneco dovoljuje drugi odmerek do 84 dni po prvem. "Imamo dovolj časa, da EMA in druge inštitucije pretresejo razmere in sprejmejo usmeritve," je dodal Poklukar.

Po besedah ministra za zdravje cepljenje z drugimi cepivi proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter Moderna tudi še naprej poteka normalno po programu cepljenja. Kot je še povedal, so danes prejeli pozitivno mnenje o dodatnem številu odmerkov Pfizerjevega cepiva v naslednjih dneh.

Cepljenje covid-19
Novice Na Norveškem novi primeri krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece

Po cepljenju pojav krvnih strdkov

EMA je v četrtek dala zeleno luč tudi cepivu Johnson & Johnson. A Poklukar še nima informacije, kdaj bo v Slovenijo prišla prva pošiljka tega cepiva in koliko odmerkov bo v njej. Danes je sicer v Slovenijo prišla pošiljka s skoraj 20 tisoč odmerki cepiv Pfizerja, ta teden še pričakujejo pošiljko cepiv AstraZenece.

Po pojavu primerov krvnih strdkov pri osebah, ki so se cepile z AstraZeneco, se seznam držav, ki odpovedujejo cepljenje s tem cepivom, vse daljša. Nazadnje so to storili na Irskem, Nizozemskem in danes še v Sloveniji, Italiji, Franciji, Nemčiji in Španiji ter Indoneziji. Večinoma pojasnjujejo, da gre za previdnostni ukrep. Države tako kot Slovenija nameravajo večinoma počakati na odločitev EME o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti novemu koronavirusu.

Janez Janša
Novice Šest premierjev zahteva čimprejšnji sklic vrha EU o porazdelitvi cepiv
Ne spreglejte