Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
16. 12. 2023,
22.10

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Beograd volitve Srbija Srbija in Črna gora Aleksandar Vučić

Sobota, 16. 12. 2023, 22.10

4 mesece, 1 teden

Dan odločitve za Srbijo

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
Aleksandar Vučić | Aleksandar Vučić je srbski predsednik od leta 2017. Od leta 2012 vlada njegova stranka Srbska napredna stranka (SNS). Vučić formalno ni predsednik te stranke, a je dejansko njen vodja. | Foto Reuters

Aleksandar Vučić je srbski predsednik od leta 2017. Od leta 2012 vlada njegova stranka Srbska napredna stranka (SNS). Vučić formalno ni predsednik te stranke, a je dejansko njen vodja.

Foto: Reuters

Srbi v nedeljo odhajajo na predčasne parlamentarne volitve. Po napovedih bo na oblasti ostala Srbska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića. Poleg parlamentarnih volitev bodo potekale tudi lokalne volitve v Beogradu in še 65 drugih lokalnih samoupravah ter pokrajinske volitve v Vojvodini.

To so že druge predčasne parlamentarne volitve v Srbiji zapored. Po javnomnenjskih anketah bodo največ sedežev v 250-članskem srbskem parlamentu oziroma narodni skupščini dobile stranke, ki podpirajo predsednika države Aleksandra Vučića. Na čelo koalicije, ki si je nadela naslov Lista Aleksandra Vučića – Srbija se ne sme ustaviti, je Srbska napredna stranka (SNS). Ta Srbiji vlada že od leta 2012.

Zmaga se nasmiha vladajoči koaliciji

Vučićeva koalicija strank bo po anketah dobila okoli 40 odstotkov glasov. Daleč zadaj je opozicijska koalicija strank z imenom Srbija proti nasilju, ki naj bi dobila okoli 25 odstotkov glasov. Nekaj več kot osem odstotkov glasov bo po napovedih dobila Socialistična stranka Srbije (SPS) Ivice Dačića. Ta stranka je zaveznica Vučićeve SNS in sestavlja vladno koalicijo v tem sklicu parlamenta. Po nekaj odstotkov glasov naj bi dobili še dve desničarski koaliciji.

Opozicijske stranke so oblikovale koalicijo z imenom Srbija proti nasilju. Gre za navezavo na množične proteste proti nasilju, ki so izbruhnili maja letos po dveh krvavih strelskih pohodih. Na fotografiji: množični protest proti nasilju v Beogradu maja letos. Opozicija bo morda uspešna na lokalnih volitvah v srbski prestolnici. | Foto: Guliverimage Opozicijske stranke so oblikovale koalicijo z imenom Srbija proti nasilju. Gre za navezavo na množične proteste proti nasilju, ki so izbruhnili maja letos po dveh krvavih strelskih pohodih. Na fotografiji: množični protest proti nasilju v Beogradu maja letos. Opozicija bo morda uspešna na lokalnih volitvah v srbski prestolnici. Foto: Guliverimage

Vučić (ta na teh volitvah ne kandidira, a je kljub temu osrednji človek kampanje) se je za predčasne volitve odločil tudi zaradi množičnih protestov proti nasilju, ki so izbruhnili po dveh strelskih pohodih v Srbiji maja letos. Opozicija Vučiću tudi očita, da je s pomočjo nadzorovanih medijev vzpostavil avtokratsko vladavino.

Kosovo in proruska politika

Vučić volilne glasove nabira tudi s svojo politiko do Kosova, kjer se poskuša predstaviti kot človek, ki odločno brani srbske interese. Kot vemo, Srbija ne priznava samostojnosti Kosova in ga ima še vedno za del Srbije. Za Vučićevo Srbijo je tudi značilna proruska politika. Srbija tako ni uvedla sankcij proti Rusiji.

Če javnomnenjske napovedi kažejo, da bo SNS s svojimi zaveznicami ohranila oblast v srbskem parlamentu, pa lahko opozicija zmaga na lokalnih volitvah v Beogradu.

Aleksandar Vučić
Novice Bo to usoden dan za Vučića?
Olivera Zekić
Novice Vodja srbske agencije za nadzor objavila fotografijo sebe v nacistični uniformi
Aleksandar Vučić
Novice Aleksandar Vučić s posnetkom seksa nad opozicijskega politika?
Hrvaška in srbska zastava
Novice Vohunska afera: Srbija hrvaškega diplomata razglasila za nezaželeno osebo
Milorad Dodik
Novice Dodik o veliki Srbiji in Sloveniji
Aleksandar Vučić
Novice Vučić razpustil parlament in razpisal predčasne volitve
Ne spreglejte