Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2023,
17.09

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Natisni članek

dan Evrope Evropska unija

Sreda, 3. 5. 2023, 17.09

1 leto

Dan Evrope v Sloveniji tokrat v znamenju zelene preobrazbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

evropska unija | Evropa svoj dan praznuje v spomin na 9. maj 1950, ko je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo s predlogom za vzpostavitev nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. | Foto Getty Images

Evropa svoj dan praznuje v spomin na 9. maj 1950, ko je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo s predlogom za vzpostavitev nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi.

Foto: Getty Images

Letošnji dan Evrope, ki obeležuje začetek evropskega povezovanja, bo v torek v Sloveniji zaznamovala vrsta dogodkov, ki bodo potekali v znamenju zelene preobrazbe, trajnostnih praks in evropskega leta spretnosti. Osrednja slovesnost bo potekala v Ljubljani, odprla jo bosta predsednica republike Nataša Pirc Musar in evropski komisar Janez Lenarčič.

Osrednje praznovanje dneva Evrope bo v torek potekalo na Kongresnem trgu v Ljubljani v znamenju zelene preobrazbe ter evropskega leta spretnosti. Dogodek bosta z uvodnim nagovorom odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Spoznavanje evropskega zelenega dogovora v praksi

Tekom dneva bo v prestolnici sledil pester program z ustvarjalnimi delavnicami, praktičnimi poizkusi, informacijskimi stojnicami, pogovori ter športnimi in glasbenimi prireditvami. Namen programa bo udeležencem prikazati evropski zeleni dogovor v praksi, katerega osrednji cilj je do leta 2050 doseči neto ničelne emisije toplogrednih plinov.

Dan Evrope − prireditev z manj odpadki 

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji se je v sodelovanju z več kot 20 organizacijami in Ekologi brez meja zavezalo, da bo letošnji dan Evrope prireditev z manj odpadki. V luči tega sta danes v Hiši EU v Ljubljani zavezo, imenovano "zero waste", podpisali vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše in predsednica Ekologov brez meja Katja Sreš.

Zero Waste | Foto: Evropska komsija Foto: Evropska komsija
Predstavništvo bo v torek v sodelovanju s fakulteto za družbene vede organiziralo tudi pogovor z Lenarčičem z naslovom Evropska komisija med geopolitično nevihto − delovanje kriznih mehanizmov EU v praksi. Udeležence okrogle mize bosta uvodoma nagovorila Jug Jeršetova in dekan fakultete za družbene vede Iztok Prezelj.

Ne samo v prestolnici, pestro bo tudi drugod po Sloveniji

V okviru dneva Evrope bo med 9. in 13. majem potekalo tudi več dogodkov drugod po Sloveniji, med drugim v Celju, Novem mestu in Ravnah na Koroškem, piše na spletni strani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Evropa svoj dan praznuje v spomin na 9. maj 1950, ko je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo s predlogom za vzpostavitev nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Njegove zamisli so sprožile proces evropske integracije in leto pozneje je bila oblikovana Evropska skupnost za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.
Orožje
Novice Bruselj predlaga 500 milijonov evrov za krepitev obrambne industrije EU
Ne spreglejte