SiolNET. Novice Svet
4,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Črne napovedi: BiH je pred razpadom, spet lahko pride do spopadov

4,92

termometer

Milorad Dodik
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik že nekaj časa razburja mednarodno javnost s svojimi idejami o odcepitvi od BiH. Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU za BiH Christian Schmidt je v svojem poročilu opozoril mednarodno skupnost in ZN, da je država pred razpadom in da je verjetnost nasilnih spopadov izjemno velika, poroča The Guardian.

Schmidta najbolj skrbijo napovedi Republike Srbske, da bo ustanovila lastno vojsko. Po mnenju visokega predstavnika EU bi to pomenilo, da bi dozdajšnja vojska BiH razpadla na dva dela, mednarodna skupnost pa bi spet bila prisiljena pošiljati svoje vojake v BiH. "Državi grozi največja nevarnost od konca vojne," je v poročilu zapisal Schmidt in opozoril, da je prihodnost Daytonskega sporazuma na trhlih tleh.

Ključno odločanje v ZN

Trenutno je v BiH 700 mednarodnih vojakov v okviru misije Eufor, prav tako pa so tudi v Sarajevu prisotni predstavniki Nata. Vendar sta obe misiji pred ključnim odločanjem v Varnostnem svetu ZN, ki mora potrditi njuno nadaljevanje. Rusija je v preteklih tednih zato že grozila, da bo blokirala podaljšanje obeh misij, če se poročilo Schmidta ne bo umaknilo z dnevnega reda zasedanja ZN.

 "Državi grozi največja nevarnost od konca vojne," je v poročilu zapisal Schmidt in opozoril, da je prihodnost Daytonskega sporazuma na trhlih tleh. "Državi grozi največja nevarnost od konca vojne," je v poročilu zapisal Schmidt in opozoril, da je prihodnost Daytonskega sporazuma na trhlih tleh. Foto: Daniel Fazlić

Dodik napoveduje umik iz vseh institucij BiH

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik že nekaj časa napoveduje, da se bodo Srbi umaknili iz vseh federalnih institucij BiH. Tudi iz skupne vojske. 14. oktobra je Dodik tudi dejal, da bo v primeru razpada skupne vojske prevzel nadzor nad vsemi vojaškimi kapacitetami v Republiki Srbski.

"Če se bodo zahodne države vmešale, imamo zelo močne prijatelje," je pred tedni dejal Dodik, ki že nekaj mesecev trdi, da je Daytonski sporazum mrtev ter da ne zaupa več Bošnjakom in mednarodni skupnosti.

Tudi zato je Dodika konec septembra posebni odposlanec ameriškega State Departmenta Gabriel Escobar opozoril, da njegove grožnje z odcepitvijo in postavljanje pod vprašaj reform nacionalnih institucij pomenijo kršitev Daytonskega sporazuma, bosanske Srbe pa, da vodijo v izolacijo in gospodarske težave.

Milorad Dodik Novice Dodik predsednike Hrvaške, Srbije in Turčije pozval k posredovanju v BiH Milorad Dodik Novice ZDA opozorile Dodika zaradi groženj o odcepitvi Srbske protiteroristične enote Novice Slovenci in balkanski sod smodnika

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin