SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ciprski predsednik: Trojka duši naše gospodarstvo

4

termometer

Ciprski predsednik Nicos Anastasiades je v intervjuju za nemški Spiegel dejal, da je mednarodna pomoč njegovi državi postavila nepoštene in težke pogoje.

Kot je v intervjuju še dejal predsednik otoške državice, omenjeni ukrepi dušijo tamkajšnje gospodarstvo. Kljub težkim varčevalnim ukrepom pa Anastasiades vseeno podpira ponovno izvolitev Angele Merkel na mesto nemške kanclerke.

Ciprski predsednik je med drugim dejal, da se je ob nastopu njegovega mandata, ko se je kriza v ciprskem bančnem sektorju že razširila do velikanskih razsežnosti, zavzemal za nedotakljivost prihrankov tamkajšnjih varčevalcev predstavnikom trojke pa je ob tem predstavil alternativni program za spopadanje s krizo in reševanje ciprskih bank. Kljub temu se je evroskupina odločila, da bodo morali pri saniranju bank svoj del cene plačati tudi "manjši" varčevalci, je dejal Anastasiades, ki je s tem, kot pravi, izgubil kredibilnost pri svojih državljanih. "A sedaj želimo gledati v prihodnost," pravi.

V intervjuju je ciprski predsednik zanikal navedbe, da naj bi za državo zahteval omilitev zahtev in varčevalnih ukrepov. Kot je dejal si želi le poštenega in enakega obravnavanja vseh članic EU in evrske skupine. Kot je poudaril, so si tudi Irska, Portugalska in Grčija izborile določene odpustke. "Dejstvo je da določeni ukrepi trojke dušijo naše gospodarstvo in s tem na veliko preizkušnjo postavljajo celoten narod," je dejal predsednik.

Kot je še dejal, je francoski predsednik Francois Holande v preteklosti že pokazal večjo mero razumevanja od njegove nemške kolegice. Kot pravi Anastasiades, se Hollande namreč zaveda, da je varčevanje samo škodljivo za gospodarstvo. "Zadnji razvoj dogodkov v nemško-francoskem partnerstvu je tudi pokazal, da obe strani sprejemata boljše odločitve, če delujeta v nekakšnem tandemu, kot pa da vsaka izmed držav zasleduje svoje cilje."

"Odnos med malimi in velikimi državami v Evropski uniji je podoben odnosom v družini. V principu so si vsi enaki, vseeno pa želijo starši vsak hip vedeti kaj počnejo otroci z denarjem, ki so ga zaslužili," je še dejal Anastasiades ter dodal: "V EU potrebujemo nemško-francoski motor, a to vseeno ne pomeni, da moramo sprejeti vse zahteve Merklove in Hollanda."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin