Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2019,
8.24

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Natisni članek

nasilje smrt protesti Čile

Sreda, 23. 10. 2019, 8.24

4 leta, 5 mesecev

Čilski predsednik po valu nasilnih protestov napovedal socialne reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Protesti v Čilu | V večdnevnih protestih v Čilu, ki so se sprevrgli tudi v nasilje, je umrlo najmanj 15 ljudi. | Foto Reuters

V večdnevnih protestih v Čilu, ki so se sprevrgli tudi v nasilje, je umrlo najmanj 15 ljudi.

Foto: Reuters

Čilski predsednik Sebastian Pinera je po večdnevnih protestih v Čilu, v katerih je umrlo najmanj 15 ljudi, napovedal paket reform v korist revnega dela prebivalstva. V televizijskem nagovoru v torek zvečer je konservativni predsednik napovedal povišanje minimalne plače in pokojnine, nižje cene zdravil in višje davke za najbogatejše. Prav tako je napovedal znižanje plač poslancev in visokih državnih uradnikov.

Univerzalna oziroma osnovna pokojnina v Čilu se bo po napovedih povečala za 20 odstotkov. Prav tako je čilski predsednik Sebastian Pinera napovedal preklic 9,2-odstotnega povišanja cen električne energije ter povišanje minimalne plače na 350 tisoč pesov oziroma 431,36 evra.

Proteste v Čilu je pred več dnevi sprožilo povišanje cen za podzemno železnico v prestolnici Santiago de Chile. | Foto: Reuters Proteste v Čilu je pred več dnevi sprožilo povišanje cen za podzemno železnico v prestolnici Santiago de Chile. Foto: Reuters

"Težave so se kopičile več let, na vladi pa nismo bili sposobni, da bi jih prepoznali," je še povedal Pinera in se ob tem opravičil sodržavljanom. Dodal je, da je s predstavniki opozicijskih strank dosegel dogovor o ustanovitvi delovnih skupin, ki bodo uresničile napovedano socialno reformo.

Na dogajanje v Čilu se je danes odzval tudi papež Frančišek. Pozval je k dialogu za končanje protestov, saj, kot je dejal, z veliko zaskrbljenostjo spremlja razmere v državi. Med splošno avdienco na Trgu svetega Petra v Vatikanu je argentinski papež še izrazil upanje, da bodo lahko v Čilu z dialogom našli rešitve za krizo.

Protesti v Čilu
Novice V nasilnih protestih v Čilu umrlo že najmanj enajst ljudi

V protestih umrlo najmanj 15 ljudi

Proteste v Čilu je pred več dnevi sprožilo povišanje cen za podzemno železnico v prestolnici Santiago de Chile. Kmalu so protestniki začeli izražati tudi nezadovoljstvo zaradi nizkih plač in pokojnin, visokih cen, šolnin ter izrazitih razlik med revnimi in bogatimi v državi. Iz prestolnice so se protesti hitro razširili po vsej državi.

V protestih je od petka umrlo najmanj 15 ljudi. Poleg tega so od začetka protestov aretirali več kot 2.600 ljudi. Protesti in izgredi so se nadaljevali tudi v torek zvečer po začetku policijske ure. V prestolnici so med drugim po poročanju novičarskega portala Emol zažgali supermarket in lekarno.

Čile protesti
Novice V nasilju na protestih v Čilu trije mrtvi #foto #video
Ne spreglejte