Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2019,
9.09

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

izredne razmere smrtne žrtve protest Čile

Ponedeljek, 21. 10. 2019, 9.09

4 leta, 5 mesecev

V nasilnih protestih v Čilu umrlo že najmanj enajst ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Protesti v Čilu | Od začetka protestov so v Čilu našteli že najmanj sedem smrtnih žrtev. | Foto Reuters

Od začetka protestov so v Čilu našteli že najmanj sedem smrtnih žrtev.

Foto: Reuters

V Čilu so se tudi v nedeljo nadaljevali nasilni protivladni protesti, kljub temu da je vlada uvedla policijsko uro in ostro odgovorila proti izgrednikom in plenilcem trgovin. Protesti se iz prestolnice širijo tudi na druga čilska mesta, povečuje pa se tudi število mrtvih. Po zadnjih podatkih so protesti zahtevali 11 smrtnih žrtev.

Samo v nedeljo je umrlo pet ljudi. Umrli so v požaru v tovarni oblačil v bližini Santiaga de Chile, ki so jo požgali plenilci. V prestolnici so medtem divjali spopadi med protestniki na eni ter policijo in vojsko na drugi strani. Varnostne sile so proti protestnikom uporabile tudi vodne topove in solzivec.

Čile protesti
Novice V nasilju na protestih v Čilu trije mrtvi #foto #video

Prestolnica praktično paralizirana, več tisoč ljudi obtičalo na letališču

Čilska prestolnica je praktično paralizirana. Javni prevoz je blokiran, uničene so številne trgovine. Odpovedanih je bilo tudi več poletov, na mednarodnem letališču pa je obtičalo več tisoč ljudi, ki zaradi policijske ure niso mogli zapustiti letališke zgradbe.

Na dogajanje v Čilu se je danes v Ženevi odzvala visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet, sicer bivša predsednica Čila, in izpostavila, da je globoko pretresena zaradi nasilja, ki pretresa državo. Pozvala je tudi k takojšnjemu dialogu za umiritev razmer. Protestnike je pozvala, naj to počnejo na miren način in se zavzela ta preiskavo nasilja, vključno s tistim, ki naj bi ga domnevno zakrivile čilske varnostne sile.

Protesti so pred tednom dni izbruhnili zaradi povišanja cen vozovnic javnega prevoza. V petek so se nato sprevrgli v izgrede in spopade protestnikov s policijo, pa tudi plenjenje in požiganje trgovin, lokalov, avtobusov, avtomobilov in druge zasebne lastnine.

Čilska prestolnica je praktično paralizirana. Javni prevoz je blokiran, uničene so številne trgovine. | Foto: Reuters Čilska prestolnica je praktično paralizirana. Javni prevoz je blokiran, uničene so številne trgovine. Foto: Reuters

V Čilu razglasili izredne razmere

Čilski predsednik Sebastian Pinera je v petek preklical podražitev javnega prevoza, zvečer pa razglasil izredne razmere. V sedemmilijonski prestolnici so uvedli policijsko uro, na ulice pa je na pomoč policiji prvič po padcu diktature Augusta Pinocheta in od vrnitve demokracije v državo leta 1990 prišla tudi vojska.

Fotogalerija
1 / 10

Vlada je sporočila, da so do zdaj po vsej državi našteli 103 resne incidente. Prijeli so 1.462 ljudi, od tega 614 v Santiagu de Chile, 848 pa drugod po držav. Po navedbah direktorja metroja v prestolnici Louisa de Granga je bilo na sistemu podzemne železnice, ki je eden največjih in najsodobnejših v Južni Ameriki, povzročene za 300 milijonov dolarjev škode. Omenjeni metro vsak dan uporablja okoli tri milijone ljudi.

Čile ima z 20 tisoč dolarji enega najvišjih BDP na prebivalca v Latinski Ameriki. Letos bo gospodarska rast predvidoma 2,5-odstotna, inflacija pa dveodstotna. Državljani so kljub temu nezadovoljni zaradi gospodarske politike vlade, ki je tako rekoč privatizirala vse zdravstvo in izobraževanje, zniževanje pokojnin in naraščajoči stroški osnovnih storitev pa še poglabljajo družbeno neenakost.

Ne spreglejte