Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2013,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hugo Chavez Venezuela smrt

Četrtek, 7. 3. 2013, 15.36

8 let

Chavezove zadnje besede: Nočem umreti, ne dovolite, da umrem ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V javnost so prišle zadnje besede pokojnega venezuelskega predsednika, ki je bolehal za rakom, umrl pa je zaradi močnega srčnega napada.

Vodja venezuelske predsedniške garde, general Jose Ornella, ki je s Hugom Chavezom preživel zadnji dve leti njegovega življenja, med drugim tudi njegove zadnje trenutke, je povedal, da je bil Chavezov rak v zelo pozni fazi, vendar voditelj v nobenem trenutku ni izgubil volje do življenja. "Ni mogel govoriti, pa vendar je bilo mogoče prebrati z njegovih ustnic … Nočem umreti, ne dovolite, da umrem," je povedal Ornella, ki pravi, da se je pokojni venezuelski voditelj žrtvoval za svoje državljane, piše Telegraph.

Chavezu so raka decembra operirali na Kubi, dan pred smrtjo pa je utrpel še hudo okužbo dihal. Oblasti do zdaj še niso razkrile, kakšnega raka naj bi Chavez imel in kje so bile rakave tvorbe, ki so jih med operacijo odstranili. Umrli venezuelski predsednik je že decembra trpel za okužbo dihal, zdravniki pa so mu takrat vstavili trahealno cev in mu s tem olajšali dihanje, vendar težave niso ponehale.

V njegovo smrt vpletena "sovražnikova roka"? Ornella je poudaril, da je Chavezu pomagalo najboljšo zdravniško osebje na svetu, vendar niso pred njim nikdar razpravljali o podrobnostih Chavezovega zdravstvenega stanja. General je povedal, da ni vedel, za točno kakšen tip raka je šlo, vedel je le, da je Chavez "močno trpel". Chavez sam naj bi se zavedal, da ima malo možnosti, da preživi decembrsko operacijo na Kubi.

Venezuelska vlada je v enem svojih zadnjih sporočil notranje in zunanje sovražnike države obtožila zastrupitve njihovega predsednika, tem obtožbam pa se je pridružil tudi Ornella. "Mislim, da bo minilo 50 let, preden bodo odpečatili dokument, ki bo dokazoval, da je bila v njegovo smrt vpletena sovražnikova roka," je dejal general, pri čemer je najverjetneje namigoval na ZDA.

58-letni Chavez, ki je bil na čelu Venezuele 14 let, se je že dlje časa zdravil zaradi raka, ki so mu ga diagnosticirali leta 2011. Umrl je v torek ob 16.25 po lokalnem času. Chavez, ki se je v javnosti zadnjič pojavil decembra lani, preden je odšel na zdravljenje na Kubo, se je v domovino vrnil 18. februarja. Odtlej se je njegovo stanje slabšalo, predvsem je imel težave z dihanjem. Njegov najverjetnejši naslednik na čelu države je podpredsednik Nicolas Maduro, ki ga je Chavez sam izbral za svojega naslednika.

Ne spreglejte