Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2011,
16.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

internet

Torek, 12. 7. 2011, 16.54

8 let

Četrtina Evropejcev meni da internetna hitrost ni v skladu z naročniško pogodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsak četrti Evropejec meni, da internetne hitrosti prenosa oziroma nalaganja niso v skladu s pogoji pogodbe, ki so jo podpisali s ponudnikom storitev, kažejo podatki raziskave Eurobarometer.

Ta problem je bil ugotovljen tudi v sporočilu Evropske komisije o spletni nevtralnosti.

Odslej celovite in točne informacije o minimalnih stopnjah kakovosti Nova zakonodaja EU, ki je začela veljati 25. maja letos, od ponudnikov storitev zahteva, da dajo strankam vnaprej - pred podpisom pogodbe - na voljo celovite in točne informacije o minimalnih stopnjah kakovosti storitev, vključno z dejansko hitrostjo povezave in morebitnimi omejitvami internetne hitrosti.

Komisija je zato že prosila Organ evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC), naj opravi temeljito preiskavo o ovirah pri menjavi operaterjev, blokiranju ali omejevanju spletnega prometa (npr. pri glasovnem prenosu s pomočjo internetnih storitev), preglednosti in kakovosti storitev.

Komisija bo izsledke te raziskave, vključno z morebitnimi primeri blokiranja ali omejevanja določenih oblik spletnega prometa, objavila do konca leta. Če bodo ugotovitve in druge povratne informacije pokazale na nerešene probleme, bo komisija preučila potrebo po strožjih ukrepih.

Potrošniki jasno izražajo zaskrbljenost Evropska komisija pripravlja tudi primerjavo med oglaševanimi in dejanskimi hitrostmi internetnih povezav. Podatki bodo prav tako na voljo konec leta 2011.

Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno agendo, Neelie Kroes je ob tej priložnosti dejala, da potrošniki jasno izražajo zaskrbljenost, da hitrost in kakovost internetnih storitev nista v skladu z obljubljenima.

"Nacionalni organi morajo sprejeti ustrezne ukrepe za zagotovitev, da operaterji spoštujejo nove predpise EU, ki od njih zahtevajo preglednost v zvezi s hitrostjo povezav in kakovostjo storitev. Če to ne bo zadostovalo, bom brez pomisleka sprejela nadaljnje ukrepe v smislu bolj predpisujočih smernic ali po potrebi celo zakonodaje," je poudarila.

Poleg težav, ki so bile ugotovljene v zvezi s hitrostjo in prekinjanjem internetnih povezav, se četrtina vprašanih pritožuje zaradi težav pri povezovanju na mobilno omrežje, približno toliko pa jih tudi poroča o prekinitvah mobilnega omrežja v času klica.

Raziskava je tudi ugotovila, da so državljani EU zaskrbljeni glede zasebnosti podatkov - 88 odstotkov vprašanih je izjavilo, da bi bili radi obveščeni, če se njihovi osebni podatki, ki jih je zbral ponudnik telekomunikacij, izgubijo ali jih kdor koli ukrade oziroma kakor koli spremeni.

V skladu z novimi predpisi EU, ki veljajo od 25. maja, morajo telekomunikacijski operaterji in ponudniki internetnih storitev sprejeti stroge varnostne ukrepe za zaščito imen, naslovov elektronske pošte in podatkov o bančnih računih njihovih strank, pa tudi podatkov o vsakem telefonskem klicu in internetni seji.

40 odstotkov naročenih pri enem ponudniku Novi predpisi od operaterjev tudi zahtevajo, da v primeru kršitve varstva ali izgube ali kraje osebnih podatkov o tem nemudoma obvestijo organe za varstvo osebnih podatkov in svoje stranke.

Nova raziskava Eurobarometra še ugotavlja, da so štiri evropska gospodinjstva izmed desetih naročena na storitve interneta, telefona in televizije v paketih enega samega ponudnika.

Ob tem 41 odstotkov gospodinjstev meni, da je glavna prednost teh paketov, da imajo enega samega ponudnika storitev in za to plačajo en sam račun, 33 odstotkov jih verjame, da so svežnji cenejši, kot če bi plačevali za vsako storitev posebej.

Hkrati pa jih 16 odstotkov meni, da svežnji nudijo nekatere storitve, ki jih ne potrebujejo, 10 odstotkov pa jih ni zadovoljnih zaradi pomanjkanja preglednosti in jasnosti povezave med stroški ter pogoji posameznih storitev.

Mobilni stroški še vedno predstavljajo oviro V okviru raziskave so tudi ugotovili, da 65 odstotkov ljudi zaradi cene omeji svoje klice z mobilnih telefonov in da postajajo izjemno priljubljeni klici z uporabo interneta.

Po podatkih raziskave ima 27 odstotkov gospodinjstev dostop do javnega telefonskega omrežja samo z mobilnim telefonom - ta odstotek se je od prejšnje raziskave povečal v 17 državah članicah, v petih državah pa je višji od 50 odstotkov (na Češkem, Finskem, v Latviji, Litvi in na Slovaškem).

Raziskava uporabe elektronskih komunikacij je bila izvedena med 9. februarjem in 8. marcem 2011 in je temeljila na vzorcu 27.000 gospodinjstev, ki so reprezentativna za populacijo EU.

Ne spreglejte