SiolNET. Novice Svet
0,77

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Češnje še nikoli niso zacvetele tako zgodaj. Kaj je razlog?

0,77

termometer

Češnje
Družabna omrežja so v času cvetenja češenj polna fotografij, ko obiskovalci parkov in vrtov pozirajo pred cvetočimi drevesi. Foto: Reuters

Čarobno cvetenje češenj v spomladanskem času na Japonsko vsako leto privabi na tisoče turistov. Tokrat so pokrajino, prekrito z belimi in roza cvetovi, občudovali predvsem domačini. Češnje so zaradi toplega vremena letos zacvetele izjemno zgodaj, v čudovitih prizorih je bilo mogoče uživati le kratek čas. Znanstveniki svarijo, da je zgodnejše cvetenje posledica podnebnih sprememb. 

Sakura oziroma praznik cvetenja češenj ima na Japonskem poseben pomen. Letos je dan, ko mesta prekrijejo cvetoče češnje, prišel še nekoliko prej kot običajno.

V središču mesta Kjoto so vrhunec cvetenja dočakali 26. marca. Nazadnje so češnje tako zgodaj cvetele pred 1.200 leti, je za CNN povedal raziskovalec Yasuyuki Aono z univerze v Osaki. Še nekaj dni prej so v čudovitih prizorih uživali v Tokiju.

Video: Češnjevi cvetovi so razprti le nekaj dni, zato so na vrhuncu sezone prava atrakcija.

Zgodnejše cvetenje češenj je posledica podnebnih sprememb

Podatki, ki jih zbirajo na univerzi, kažejo na to, da se vrhunec cvetenja od leta 1800 premika od sredine aprila proti začetku marca. Še posebej v zadnjih desetih letih se cvetenje češenj začenja vse bolj zgodaj, kar znanstveniki pripisujejo podnebnim spremembam. 

Zima je bila mrzla, pomlad pa je prišla hitro in je bila nenavadno topla. V 1.200-letni zgodovini češnje še niso zacvetele tako zgodaj kot letos, pove Aono. 

Češnjev cvet je na Japonskem nacionalna cvetlica, ki simbolizira upanje in prenovo. Češnjev cvet je na Japonskem nacionalna cvetlica, ki simbolizira upanje in prenovo. Foto: Reuters

Cvetenje češenj naznanja konec zime in prihod pomladi. Ob tem prazniku se zberejo družina in prijatelji.  Cvetenje češenj naznanja konec zime in prihod pomladi. Ob tem prazniku se zberejo družina in prijatelji.  Foto: Reuters

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • okdal2 / 09.04.2021. ob 08:38 +1 0

  Predsednika vlade in države povprašajte ona vesta!Mogoče, mogoče je kovid-19 oz-21.

  +1 0
 • bluemountain@gmail.com / 08.04.2021. ob 19:18 +1 0

  pri nas je česnja začela cveteti tako kot vedno saj so 15 maj že zrele prve česnje vsa leta ta mraz sedaj pa je uničil vse

  +1 0
 • Pepr / 09.04.2021. ob 09:19 0 0

  Torej češnje niso nikoli zacvetel tako zgodaj ali pa so "Nazadnje so češnje tako zgodaj cvetele pred 1.200 leti"? Kaj točno so pred 1200 leti grešili Japonci, da so spodbudili globalno segrevanje?

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin