Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 4. 2021,
13.25

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Natisni članek

vreme podnebje češnje Japonska

Četrtek, 8. 4. 2021, 13.25

3 leta

Češnje še nikoli niso zacvetele tako zgodaj. Kaj je razlog?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Češnje | Družabna omrežja so v času cvetenja češenj polna fotografij, ko obiskovalci parkov in vrtov pozirajo pred cvetočimi drevesi. | Foto Reuters

Družabna omrežja so v času cvetenja češenj polna fotografij, ko obiskovalci parkov in vrtov pozirajo pred cvetočimi drevesi.

Foto: Reuters

Čarobno cvetenje češenj v spomladanskem času na Japonsko vsako leto privabi na tisoče turistov. Tokrat so pokrajino, prekrito z belimi in roza cvetovi, občudovali predvsem domačini. Češnje so zaradi toplega vremena letos zacvetele izjemno zgodaj, v čudovitih prizorih je bilo mogoče uživati le kratek čas. Znanstveniki svarijo, da je zgodnejše cvetenje posledica podnebnih sprememb. 

Sakura oziroma praznik cvetenja češenj ima na Japonskem poseben pomen. Letos je dan, ko mesta prekrijejo cvetoče češnje, prišel še nekoliko prej kot običajno.

V središču mesta Kjoto so vrhunec cvetenja dočakali 26. marca. Nazadnje so češnje tako zgodaj cvetele pred 1.200 leti, je za CNN povedal raziskovalec Yasuyuki Aono z univerze v Osaki. Še nekaj dni prej so v čudovitih prizorih uživali v Tokiju.

Video: Češnjevi cvetovi so razprti le nekaj dni, zato so na vrhuncu sezone prava atrakcija.

Zgodnejše cvetenje češenj je posledica podnebnih sprememb

Podatki, ki jih zbirajo na univerzi, kažejo na to, da se vrhunec cvetenja od leta 1800 premika od sredine aprila proti začetku marca. Še posebej v zadnjih desetih letih se cvetenje češenj začenja vse bolj zgodaj, kar znanstveniki pripisujejo podnebnim spremembam. 

Zima je bila mrzla, pomlad pa je prišla hitro in je bila nenavadno topla. V 1.200-letni zgodovini češnje še niso zacvetele tako zgodaj kot letos, pove Aono. 

Češnjev cvet je na Japonskem nacionalna cvetlica, ki simbolizira upanje in prenovo.  | Foto: Reuters Češnjev cvet je na Japonskem nacionalna cvetlica, ki simbolizira upanje in prenovo. Foto: Reuters

Cvetenje češenj naznanja konec zime in prihod pomladi. Ob tem prazniku se zberejo družina in prijatelji.  | Foto: Reuters Cvetenje češenj naznanja konec zime in prihod pomladi. Ob tem prazniku se zberejo družina in prijatelji.  Foto: Reuters

Ne spreglejte