Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
15.11

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

jedrska elektrarna Mali modularni jedrski reaktor Češka

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 15.11

1 leto, 2 meseca

Češka načrtuje zagon malega jedrskega reaktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Elektrika. Energija. Krško. Jedrska elektrarna. | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Češki državni energetski koncern ČEZ namerava v nekaj letih elektrarne na premog zamenjati z malimi modularnimi jedrskimi reaktorji. Prvega naj bi zagnali okoli leta 2032, naslednji naj bi sledili v drugi polovici naslednjega desetletja, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik koncerna.

Prvi mali modularni jedrski reaktor nameravajo postaviti na območju jedrske elektrarne Temelin - ene od dveh jedrskih elektrarn v državi, ki prispeva približno eno tretjino celotne proizvodnje električne energije na Češkem.

Naslednja dva naj bi sledila na lokacijah zdajšnjih velikih termoelektrarn. Iz ČEZ so danes sporočili, da imata prednost dve - v Tušimicah in Detmarovicah.

O malih jedrskih reaktorjih razmišlja vse več držav

O majhnih modularnih jedrskih reaktorjih razmišlja več evropskih držav, vključno s Finsko in Švedsko. Na ta način bi lahko povečale proizvodnjo električne energije, ko se povpraševanje poveča.

V primerjavi s konvencionalnimi jedrskimi reaktorji je majhne modularne jedrske reaktorje razmeroma preprosto zgraditi, saj je njihove sisteme in komponente mogoče sestaviti v tovarni in jih kot celoto prepeljati na izbrano lokacijo. Prav tako so cenovno ugodnejši od velikih reaktorjev in imajo majhno tveganje, da bi se zgodila resna nesreča.

"Ni mišljeno, da bi mali modularni reaktorji nadomestili velike jedrske bloke," je povedal član uprave ČEZ Tomaš Pleskač. So dodatek k češki energetski mešanici kot ugoden nadomestek za elektrarne na premog in toplarne, je dodal.

Čehi tudi v gradnjo velikega jedrskega reaktorja

Z letom 2036 ČEZ načrtuje tudi zagon novega velikega jedrskega reaktorja v Dukovanih. Konec lanskega leta so iz koncerna sporočili, da so ponudbe za gradnjo reaktorja prejeli od ameriško-kanadskega podjetja Westinghouse, francoskega EDF in južnokorejskega KHNP. Več milijard evrov vredno pogodbo naj bi z izbranim ponudnikom podpisali prihodnje leto.

Ne spreglejte