SiolNET. Novice Svet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

CDU pričakovano naklonjena vstopu v veliko koalicijo

0,03

termometer

Angela Merkel
Foto: Reuters

Krščanski demokrati (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel so danes na kongresu s prepričljivo večino podprli koalicijsko pogodbo o oblikovanju nove vlade s socialdemokrati (SPD) in svojo bavarsko "sestro" CSU. Edina ovira, ki tako še stoji na poti novi črno-rdeči vladi, je potrditev SPD, kjer o tem odločajo vsi člani po pošti.

Glasovanje okoli tisoč delegatov CDU je bilo sicer napovedano za 14. uro, a se je razprava zaradi številnih govorcev zavlekla, tako da je odločitev zamujala dobro uro in pol.

A javno glasovanje, ki je sledilo razpravi, ni pustilo nobenega dvoma, da stranka trdno stoji za oblikovanjem še ene vladne naveze CDU/CSU in SPD, saj so našteli vsega 27 glasov proti.

"Mandata za sestavo vlade ne smemo spustiti iz rok"

Nemška kanclerka Angela Merkel je v nagovoru udeležencem kongresa danes poudarila, da lahko zgodovinsko slab izid CDU na lanskih volitvah bundestaga za stranko pomeni pomembno lekcijo in vir nove moči.

Konservativna unija CDU/CSU je namreč na zveznih parlamentarnih volitvah septembra lani zabeležila najslabši izid po letu 1949. Sedila so zelo težavna in rekordno dolga koalicijska pogajanja, najprej z liberalci (FDP) in Zelenimi ter nato z SPD, ki so ta mesec vendarle prinesla dogovor o oblikovanju nove vlade.

"Izgube nas spodbujajo, da ponudimo prave odgovore na zaskrbljenost in nezadovoljstvo," je poudarila kanclerka, ki si želi voditi še četrto zaporedno nemško vlado in obenem svojo tretjo tako imenovano veliko koalicijo.

Vztrajala je, da ne glede na slab volilni izid in težavna koalicijska pogajanja, ki so sledila, mandata za sestavo vlado, ki so jim ga volivci znova zaupali, ne smejo preprosto spustiti iz rok. "CDU si želi povrniti zaupanje ljudi, mi nikakor nismo stranka, ki bi se zatekla v samopomilovanje, ampak želimo prispevati k oblikovanju stabilne in delujoče zvezne vlade," je dejala Merklova.

Stranka se mora kadrovsko in programsko prenoviti

Pričakovano je Merklova tudi priznala, da so volivci CDU septembra lani jasno sporočili, da so pričakovanja velika in da se mora stranka prenoviti kadrovsko in programsko.

Že na današnjem kongresu naj bi bile zastavljene smernice za prihodnost, in sicer tako s potrditvijo zdajšnje ministrske predsednice Posarja Annegret Kramp-Karrenbauer za novo generalno sekretarko stranke kot tudi s potrditvijo izhodišč za sprejetje prenovljenega programskega dokumenta stranke.

Poznavalci medtem ocenjujejo, da do obračuna znotraj vrst CDU danes ni prišlo, a poudarjajo, da je Merklovi morda tokrat zadnjič uspelo pridobiti delegate na svojo stran. Edina ovira, ki zdaj še stoji na poti novi črno-rdeči vladi, je potrditev s strani SPD, kjer o tem odločajo vsi člani po pošti. Izid glasovanja bo predvidoma znan v nedeljo.


 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin