Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
13.29

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Natisni članek

kritike vlada Nemčija Angela Merkel

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 13.29

6 let, 2 meseca

Merklova: Obljubila sem štiri leta in obljubo bom držala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je v pogovoru za nemško javno televizijo ZDF v nedeljo zvečer branila dogovor o oblikovanju nove velike koalicije s stranko socialdemokratov (SPD). Kanclerka je doma tarča številnih kritik, da so njeni krščanski demokrati (CDU) v pogajanjih s CSU in SPD iztržili premalo, in sicer tako pri vsebini koalicijske pogodbe kot tudi pri razdelitvi ministrstev.

Kanclerka Angela Merkel je priznala, da je bila odločitev, da v novi vladi finančno ministrstvo prepusti SPD, boleča zanjo in za njeno stranko CDU.

Vendar pa je kanclerka poudarila, da je bila to zanjo in za stranko sprejemljiva cena, ki so jo bili pripravljeni plačati v zameno za oblikovanje vlade. Poudarila je, da je dolžna ravnati odgovorno, zato je morala narediti vse, da ne bi propadla še ena koalicijska pogajanja.

Merklova: Finančni minister ne bo mogel delati tega, kar bo želel

Obenem je Merklova zatrdila, da so stranke v koalicijski pogodbi dorekle politike, ki se jih bo nova vlada morala držati, in tudi finančni minister po njenih besedah ne bo mogel "preprosto delati tega, kar bo želel".

S tem se je odzvala tudi na besede Olafa Scholza (SPD), ki naj bi prevzel finančni resor, o tem, da Nemčija ne bi smela drugim državam z evrom diktirati ekonomskih politik in da so bili v preteklosti na tem področju storjene napake. Scholz je sicer obljubil, da v SPD zagovarjajo zdrave javne finance in ohranjanje uravnoteženega proračuna.

"Obljubila sem štiri leta in držim svoje obljube"

Kanclerka, ki je leta veljala za bolj ali manj nedotakljivo in nepremagljivo voditeljico ne le CDU, ampak tudi Nemčije, je v sinočnjem pogovoru zanikala vse glasnejša ugibanja o tem, da izgublja avtoriteto in da se pripravlja na predčasen sestop z oblasti.

Vztrajala je, da bo novo vlado vodila do konca mandata, ki se izteče leta 2021. "Obljubila sem štiri leta. In sem ena tistih, ki svoje obljube držijo," je zatrdila Merklova.

CDU se bo 26. februarja sestala na izrednem kongresu, na katerem bo potrjevala pretekli teden dosežen koalicijski dogovor, obenem pa naj bi se zaradi vse večjega nezadovoljstva obetale tudi glasne razprave o prenovi oziroma pomladitvi v vrhu stranke.

O košarici socialdemokratov ni želela špekulirati

Kanclerka je v nedeljo vztrajala, da bo voditeljica CDU, dokler bo kanclerka, je pa priznala, da razume razočaranje nekaterih v stranki, in poudarila, da mora CDU zdaj pokazati, da lahko začne z novo ekipo. Poznavalci se sicer strinjajo, da bo CDU na kongresu na koncu potrdila vstop v koalicijo z SPD.

V bavarski CSU so medtem vstop v koalicijo že potrdili. Za veliko bolj negotovo pa velja glasovanje, na katerem bodo o vstopu v še eno veliko koalicijo odločali člani SPD. Rezultati tega glasovanja po pošti naj bi bili znani šele 4. marca.

Merklova je v nedeljskem pogovoru poskušala zmanjšati zaskrbljenost glede tega, kaj bi sledilo, če bi člani SPD koalicijo zavrnili. Kot je poudarila, koalicijski dogovor z SPD zanjo stoji.

Ne spreglejte