Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2018,
10.53

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

koalicija Nemčija Angela Merkel

Sreda, 7. 2. 2018, 10.53

6 let, 2 meseca

V Nemčiji bo znova vladala velika koalicija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Nemška konservativna unija (CDU/CSU) pod vodstvom kanclerke Angele Merkel in socialdemokrati (SPD) pod vodstvom Martina Schulza so danes dosegli dogovor o sklenitvi velike koalicije. Novi nemški zunanji minister bo Schulz.

Video: AP

Socialdemokrati bodo še naprej vodili zunanje ministrstvo in ministrstvo za delo, prevzeli pa bodo tudi finančno ministrstvo. Novi nemški zunanji minister bo Martin Schulz, finančni minister pa hamburški župan Olaf Scholz.

Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU) pod vodstvom Horsta Seehoferja naj bi vodila notranje ministrstvo. Menda naj bi ga vodil kar Seehofer sam. Stranka naj bi prevzela še resorja za promet in razvojno pomoč, poroča Spiegel.

Merklova: Prizadevanja v zadnjih tednih so se obrestovala

Kanclerka Angela Merkel je dejala, da bo danes sklenjena koalicijska pogodba med njeno konservativno unijo (CDU/CSU) in socialdemokrati (SPD) dobra podlaga za stabilno nemško vlado. Prizadevanja na pogajanjih v zadnjih tednih so se obrestovala, je dejala.

"Prepričana sem, da bo koalicijska pogodba, ki smo jo skupaj sklenili, predstavljala temelje za dobro in stabilno vlado, ki jo naša država potrebuje in kar jih toliko v svetu pričakuje od nas," je povedala kanclerka.

Zadovoljen je tudi vodja Schulz. Pogodba, ki jo je danes v Berlinu dokončalo več kot 90 pogajalcev vseh treh strank, ima po njegovih besedah "v veliki meri socialdemokratsko pisavo", je na skupni novinarski konferenci z Merklovo izjavil Schulz.

Schulz je nato uradno potrdil, da bo odstopil z vrha SPD in postal novi zunanji minister. Kot je pojasnil, bo kot predsednik stranke odstopil prihodnji mesec in položaj prepustil vodji poslanske skupine v bundestagu Andrei Nahles. Ta bo tako postala prva predsednica SPD v zgodovini stranke.

Usoda nove velike koalicije še ni zapečatena

Merklova je poudarila, da morajo pogodbo zdaj še uspešno predstaviti javnosti in predvsem članstvu strank. Krščansko-demokratska unija (CDU) bo o koalicijski pogodbi odločala na izrednem kongresu, sicer pa bo največ pozornosti usmerjene v SPD, kjer se bo članstvo o pogodbi izrekalo prihodnje tri tedne.

Negotovost je velika, saj je stranka močno razklana glede vprašanja, ali bi sploh še šli v novo veliko koalicijo s konservativci. Rezultati odločanja več kot 460 tisoč članov SPD naj bi bili znani 4. marca.

Kanclerka je pojasnila, da so v koalicijski pogodbi določili veliko konkretnih ukrepov in tudi časovni načrt, kdaj bodo preverjali, ali vlada uresničuje zadane cilje.

Na številnih področjih, od izobraževanja do raziskav in digitalizacije, so se dogovorili za številne konkretne ukrepe. Dogovorili so se tudi za pošteno delitev državnega denarja in predvsem za dobro gospodarjenje, je dodala Merklova.

Kanclerka preložila srečanje z italijanskim premierjem

Pogajanja med strankami naj bi se po prvotnih načrtih končala preteklo nedeljo, a so se zavlekla vse do današnjega jutra. Na koncu se je sestalo še vseh 90 članov pogajalske skupine iz predstavnikov vseh treh strank.

Zaradi koalicijskih pogajanj je kanclerka Merklova danes preložila tudi srečanje z italijanskim premierjem Paolom Gentilonijem, s katerim bi se morala po prvotnih načrtih sestati ob 13.10. Srečanje so zdaj preložili na 18. uro, so sporočili iz urada kanclerke.

Ne spreglejte