Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2011,
14.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nemčija neonacizem

Torek, 22. 11. 2011, 14.24

8 let, 5 mesecev

Bundestag se je opravičil žrtvam umorov neonacistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Nemški parlament, bundestag, se je opravičil žrtvam umorov, ki so jih zagrešili nemški skrajni desničarji, in njihovim svojcem.

Nemški poslanci so se ob tem zavzeli za razjasnitev okoliščin umorov in za spremembe v delovanju pristojnih varnostnih služb. "Sram nas je, da zvezni in deželni varnostni organi niso pravočasno odkrili ali preprečili zločinov, ki so bili načrtovani in izvedeni skozi vrsto let," je na seji parlamenta v Berlinu dejal predsednik bundestaga Norbert Lammert.

Parlament bo storil vse, da se razjasnijo dogodki in okoliščine umorov "Bundestag prosi za opravičilo za številna sumničenja žrtev in svojcev, ki so jih bili deležni med preiskavami," je še dejal Lammert. Ob tem je zagotovil, da bo parlament storil vse, kar je v njegovi moči, da se razjasnijo dogodki in okoliščine umorov. Kot je poudaril Lammert, je treba zagotoviti, da "temeljne pravice, zagotovljene z ustavo, veljajo za vsakogar, ki živi v tej državi, ne glede na njegov izvor, vero ali usmeritev".

Ne bodo "podcenjevali nobene nevarnosti, ki bi ogrožala pravno državo" Notranji minister Hans-Peter Friedrich je prav tako obljubil obsežno preiskavo umorov, ki po njegovem predstavljajo napad na družbo in demokracijo. Pravosodna ministrica Sabine Leutheusser-Schnarrenberger pa je zatrdila, da ne bodo podcenjevali nobene nevarnosti, ki bi ogrožala pravno državo.

Vodja poslanske skupine vladajoče Krščansko-demokratske unije (CDU) kanclerke Angele Merkel, Volker Kauder, pa je napovedal, da bodo načrtovano krčenje sredstev za projekte o ozaveščanju glede desničarskega ekstremizma preklicali.

Vodje strank in poslanskih skupin v bundestagu so se pred tem sporazumeli o skupni izjavi glede najmanj desetih umorov, ki jih je izvedla t.i. trojica neonacistov iz Zwieckaua. V izjavi so tudi poimensko navedli imena žrtev.

Tožilstvo preiskalo umor devetih trgovcev večinoma turškega rodu in nemške policistke Nemško zvezno tožilstvo je pred dvema tednoma prevzelo nadzor nad preiskavo umorov devetih trgovcev večinoma turškega rodu in nemške policistke med letoma 2000 in 2007, za katerimi stoji skupina Nacionalistična podtalna organizacija (NSU). Preiskavo so uvedli potem, ko so v stanovanju Beate Zschäpe, ki sebe razglaša za zapriseženo neonacistko, našli pištolo, ki je povezana z umori. S Zschäpejevo povezana Uweja Mundlosa in Uweja Böhnhardta je policija našla mrtva v avtodomu, ki je pripadal trojici. Na dvd posnetku, ki ga je našla policija, sta priznala krivdo za umor osmih Turkov in Grka med letoma 2000 in 2006 in nemške policistke leta 2007.

Zschäpejeva in še en osumljenec Holger G. sta trenutno v priporu, policija pa preiskuje, ali sodelujeta z morebitno širšo mrežo skrajnežev, prav tako pa išče morebitne druge osumljence, ki bi bili lahko vpleteni v serijo umorov. Po navedbah policije imajo preiskovalci na muhi še dva druga osumljenca.

Ne spreglejte