Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2020,
13.10

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

2

Natisni članek

aplikacija test Koronavirus Evropska komisija

Sreda, 28. 10. 2020, 13.10

3 leta, 5 mesecev

Von der Leynova: Takšen je najboljši možni scenarij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

2

Ursula von der Leyen | Evropska komisija državam članicam EU predlaga vzpostavitev učinkovitih in združljivih aplikacij za sledenje stikom okuženih ter uporabo hitrih antigenskih testov. | Foto Reuters

Evropska komisija državam članicam EU predlaga vzpostavitev učinkovitih in združljivih aplikacij za sledenje stikom okuženih ter uporabo hitrih antigenskih testov.

Foto: Reuters

EU bi lahko imela po najboljšem scenariju od aprila prihodnje leto na voljo od 20 do 50 milijonov odmerkov cepiv proti novemu koronavirusu na mesec in obeta se, da bo lahko cepila 700 milijonov ljudi, je danes dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob predstavitvi svežnja dodatnih ukrepov v boju proti covidu-19.

Po skrajno najboljšem scenariju, ki vključuje predpostavko, da je uspešen vsak kandidat za cepiva, ki jih razvijajo podjetja, s katerimi sodeluje EU, bi lahko imela EU v prihodnjem letu 1,2 milijarde odmerkov cepiv, je še dejala von der Leynova. Pri tem je izpostavila zavedanje, da ne bo vsak kandidat uspešen.

V EU si torej po njenih besedah obetajo, da bodo lahko cepili 700 milijonov ljudi, kar je več kot dovolj za EU in vključuje tudi odmerke za revne države po svetu.

Posebni svetovalec von der Leynove v boju proti pandemiji Peter Piot je ob tem izpostavil zaskrbljenost zaradi velikega, 25-odstotnega nezaupanja ljudi v cepivo. Opozoril je tudi, da cepivo ne bo čez noč spremenilo razmer in zagotovilo vrnitve v normalo. Na začetku bo še potrebna kombinacija ukrepov, na primer tudi nošenje mask.

Zdravnik, covid, koronavirus
Trendi Izpoved zdravnice: Slovenske bolnišnice polne, za covid paciente skorajda zmanjkuje postelj #video

Bruselj predlaga združljive koronske aplikacije in hitre antigenske teste

Evropska komisija je ob vse slabši epidemiološki sliki Evrope danes predlagala dodatne ukrepe v boju proti bolezni covid-19, ki vključujejo poziv vsem državam članicam EU, naj vzpostavijo učinkovite in združljive aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom ter okrepijo prizadevanja za spodbujanje njihove uporabe.

Komisija državam članicam priporoča tudi uporabo hitrih antigenskih testov in njihovo skupinsko nabavo ter jih poziva k predložitvi nacionalnih strategij za testiranje do sredine novembra.

Evropska komisija pri pozivu k vzpostavitvi učinkovitih in združljivih aplikacij za sledenje stikom okuženih poudarja, da se v celoti izkoristi vzvod čezmejnega sledenja stikom in opozarjanja na stike z okuženimi, saj aplikacije pomagajo prekiniti verige prenosa.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Več kot 2.600 novih okužb, umrlo še 14 bolnikov #video

Evropska komisija za skupno nabavo hitrih antigenskih testov

Osrednji del današnjega svežnja ukrepov predstavljajo tudi priporočila za zagotovitev učinkovitejšega in hitrejšega testiranja, ki je odločilno orodje v prizadevanjih za zajezitev novega koronavirusa. Poleg testov PCR Evropska komisija priporoča tudi uporabo hitrejših antigenskih testov.

Komisija je opredelila tudi ključne elemente, ki naj jih države članice EU upoštevajo pri pripravi nacionalnih, regionalnih in lokalnih strategij testiranja, na primer obseg, prednostne skupine in okoliščine, v katerih so antigenski testi primerni. Za neposredno nabavo hitrih antigenskih testov in njihovo dostavo državam članicam Evropska komisija namenja sto milijonov evrov v okviru instrumenta za nujno podporo, vzporedno pa namerava sprožiti skupno javno naročilo.

Da je trenutno testiranje s testi PCR treba dopolniti z antigenskimi testi, ki so sicer manj zanesljivi, a učinkovitejši in hitrejši, saj pokažejo rezultat v 15 minutah, je v torek poudaril tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Ob tem je po poročanju STA opozoril, da je treba preprečiti napake iz preteklosti glede mask ter se uskladiti glede odobritve prej omenjenih testov in zagotoviti njihovo proizvodnjo na evropski ravni, tako da bodo na voljo in dostopni povsod ob enakem času.

Protesti v Rimu
Novice Slovenski sosedi: nasilje in žalostni rekordi #video
Ne spreglejte