SiolNET. Trendi Zdravje
3,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izpoved zdravnice: Slovenske bolnišnice polne, za covid paciente skorajda zmanjkuje postelj #video

3,01

termometer

Na družbenih omrežjih je zakrožil zapis zdravnice Vesne Homar, v katerem je prikazala, s kako težkimi razmerami se že zdaj srečujejo v zdravstvu. Kljub trditvam, da še nekaj časa pri nas ne bo izrednih razmer in da bo dovolj postelj za vse covid bolnike, njena izkušnja ta konec tedna kaže drugače.

Izpoved zdravnice Vesne Homar, vodje Nujne medicinske pomoči (NMP) v Zdravstvenem domu Vrhnika, ki je prvotno na Facebooku objavila stran Mladi zdravniki Slovenije, je doživela nadvse velik odziv. Tako v obliki komentarjev kot delitev.

Dr. Homarjeva, ki je ta vikend dežurala, je namreč opozorila na to, da so že zdaj razmere v zdravstvu zelo resne in da ne osebje ne sistem ne bosta dolgo zdržala. "In ne, ni pretiravanje. Takšne stvari so v trenutnih razmerah stalnica praktično po celi Sloveniji in se kvečjemu stopnjujejo ... Vsak dan, ko varujete sebe in ostale pred okužbo, prispevate k temu, da se takšne in podobne nemogoče situacije čim prej končajo," pa so k njenemu zapisu dodali še pri Mladih zdravnikih Slovenije, ko so ga delili na svoji Facebook strani.

Video: Planet TV


Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice Več kot 2.600 novih okužb, umrlo še 14 bolnikov #video

Zapis Vesne Homar spodaj objavljamo v celoti:

"Sobota je. Danes se mi je zaključila karantena, za katero nisem dobila odločbe. In danes sem vskočila v službi, ker ... so se zadeve preveč zapletle. V petek sem se trudila pripraviti vse za vikend, govorila z vodjo urgentnega centra glede sprejemov v bolnišnico, naštudirala vse odloke, obvestila vse zaposlene v NMP o kliničnih poteh ... Vse, da bi speljali vikend.

Pa se ni izšlo. Naša mlada zdravnica se je zelo trudila. En covid pacient za drugim ... Gospa, ki rabi bolniško posteljo pač nekje v Sloveniji, pa je ne sprejmejo ne na Infekcijski kliniki ne na IPP ... Vse je polno. Gospo pusti doma, pove, da jih bo še klicala. Nato pacientka s saturacijo 75 %. Se duši pred ekipo. Tudi za to pacientko ni postelje. Morda v Novi Gorici ... Kdo jo bo tja peljal? Kdo jo bo spremljal? Zakaj je drugače, kot smo se zmenili včeraj?

V igro poseževa skupaj z vodjo dispečerskega centra. Gospo zdravnica spremlja v Ljubljano. Pred staro travmo kisik prek nosnega katetra ne zadostuje več. Ohio maska. Gospo preložijo na posteljo v prostoru, ki ni niti od daleč podoben ambulanti ali bolniški sobi. Neopisljivo. Je samo kisik. In medicinska sestra, ki je v podobni koži kot naša zdravnica.

Še dva mrliška ogleda v DSO. Zdravnica ne zmore več. Tišči jo v prsih. Solze. Prevzamem. Poskusim skoordinirati oskrbo prve gospe, ki še čaka doma. Telefonska številka, ki je bila dogovorjena, je izklopljena. Spet priskoči na pomoč "naš" dispečer. V Mariboru, kjer je centralna koordinacija bolnišničnih postelj, povedo, da se je vse spremenilo. Pred 10 minutami so dobili navodila, da ne smejo več posredovati podatkov o prostih posteljah. Naj pač peljemo v Ljubljano, pa bo, kar bo. Zakaj je drugače, kot smo se zmenili včeraj?

Ponovno obiščem gospo. 83 je stara, s pridruženimi boleznimi. Saturacija je 95 %. Pustim ji pulzni oksimeter. Naj me pokličejo, če pade pod 92 %. Svojci razumejo. Telemetrija v najbolj okrnjeni obliki.

Nato, hvala bogu, "normalni" pacienti - grozeč porod, opeklina pri otroku, zaplet po odpustu iz bolnišnice, poškodbe ... Oddahnem si, ko je čas za menjavo. Skrbi me, če bo nočna zdravnica zmogla. Mlada zdravnica trenutno ne zmore delati. Odprla bo bolniški stalež. Preveč je bilo. Jaz sem na vrsti spet v ponedeljek."

O tem, ali smo res že tako daleč, da se pacientov s covidom-19 ne da več sprejemati v bolnišnice, smo povprašali tudi na današnji tiskovni konferenci. Odgovor dr. Aleša Rozmana, direktorja Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, si oglejte v videu na vrhu članka.

Tomaž Vovko Trendi Infektolog Tomaž Vovko: Bojimo se zime, ko bosta udrihala gripa in covid-19 hkrati Alojz Ihan Novice Ihan: Ljudje se delajo junake in se ne zavedajo, kaj lahko sledi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin