SiolNET. Novice Svet
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj pošilja Turčiji 1,4 milijarde evrov za podporo beguncem

0,21

termometer

begunci
Foto: STA

Evropska komisija je sprejela nov sveženj pomoči v vrednosti 1,41 milijarde evrov za nadaljnjo podporo EU beguncem in gostiteljskim skupnostim v Turčiji. Sredstva bodo podprla ukrepe na področju zdravja, zaščite, socialno-ekonomske podpore in infrastrukture občin, so sporočili iz Bruslja.

"S tem novim svežnjem sredstev Evropska unija še naprej izvaja svoje obveze podpiranja Turčije, ki gosti največjo skupino beguncev na svetu," je dejal evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

Med drugim bodo s sredstvi podprli tudi občinsko infrastrukturo v provincah, ki gostijo največje število beguncev, je dodal.

Z danes sprejetim svežnjem, ki je del drugega sklopa instrumenta za begunce v Turčiji, se bodo skupno dodeljena sredstva od leta 2016 povečala na 5,6 milijarde evrov. Preostanek od predvidenih šest milijard evrov naj bi bil dodeljen še med poletjem. Pogodbe s partnerji in pristojnimi turškimi ministrstvi naj bi bile podpisane do konca leta 2020, ukrepi pa bodo predvidoma izpeljani najpozneje do sredine leta 2025.

Posebnost tokratnega svežnja pomoči je, da se bodo med drugim osredotočili na zagotovitev obstoja aktivnosti, ki med drugim spodbujajo vključitev beguncev v družbo, njihovo samozadostnost in integracijo.

Turčija in EU sta leta 2016 sklenili dogovor, v skladu s katerim je Ankara pomagala zajeziti tok migrantov in beguncev proti Evropi v zameno za finančno pomoč.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin