Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2020,
16.17

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

Hrvaška migranti

Petek, 23. 10. 2020, 16.17

3 leta, 6 mesecev

Bruselj pisal Hrvaški zaradi poročil o nečloveškem ravnanju z migranti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

migranti Hrvaška Bih | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisija namerava Hrvaški poslati pismo z vprašanji glede nedavnih poročil o nečloveškem in poniževalnem ravnanju z migranti in s pozivom hrvaškim oblastem, naj nadaljujejo izvajanje neodvisnega nadzornega mehanizma na meji, ki so ga vzpostavili z evropskim denarjem, so danes povedali v Bruslju.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson namerava najprej poslati pismo hrvaškemu notranjemu ministru Davorju Božinoviću z vprašanji glede nedavnih poročil in incidentov ter s pozivom hrvaškim oblastem, naj nadaljujejo izvajanje neodvisnega nadzornega mehanizma na meji, ki ga je država vzpostavila s finančnimi sredstvi komisije, je povedal govorec komisije Adalbert Jahnz.

Nato je pričakovati temeljit pogovor s hrvaškimi oblastmi, kar je komisarka napovedala v četrtek v nizu tvitov, je spomnil govorec. Johanssonova je v tvitih zapisala, da je prejela poročilo nevladne organizacije Danish Refugee Council (DRC) o nasilnem vračanju ter o nečloveškem in poniževalnem ravnanju z ljudmi na hrvaški meji z BiH. "Ta poročila jemljem zelo resno," je poudarila, piše STA.

"Načrtujem temeljito razpravo s hrvaškimi oblastmi o teh in drugih poročilih o kršenju temeljnih pravic. Pogovorila pa se bom tudi o nadaljnjem razvoju nadzornega mehanizma, ki so ga vzpostavile hrvaške oblasti ob finančni podpori komisije," je napovedala. Hrvaške oblasti so se zavezale k preiskavi poročil o zlorabah na njihovi zunanji meji, k pozornemu spremljanju razmer in k obveščanju komisije o doseženem napredku, je še spomnila.

Svoje trditve podkrepili z objavo videoposnetka

Poročil o nasilju hrvaške obmejne policije nad migranti je bilo v preteklih letih precej. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je na primer novembra lani ocenila, da je Evropska komisija s pozitivnim mnenjem o članstvu Hrvaške v schengenskem območju "namenoma spregledala dokaze" o nasilju Hrvaške nad migranti. Svoje trditve so podkrepili z objavo videoposnetka.

Evropska komisija je tudi tedaj poudarila, da obtožbe o grobem ravnanju z migranti vselej vzame zelo resno. Pojasnili so, da so v tesnem stiku s hrvaškimi oblastmi, ki da so se zavezale k preiskavi teh obtožb, da bodo razmere še naprej pozorno spremljale in da so vzpostavile tudi nadzorni mehanizem, ki naj bi zagotovil, da so vse dejavnosti obmejnih organov v skladu z zakonodajo EU, piše STA.

Zoran Milanović | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predsednik: Nasilja ne podpiram, a sem v tem primeru na strani hrvaške policije

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes v svojem uradu v Zagrebu izjavil, da ni seznanjen s tem, da bi hrvaški policisti grobo ravnali z migranti. "Nasilja ne podpiram, a sem v tem primeru na strani hrvaške policije", je odgovoril na vprašanje na današnji novinarski konferenci glede navedb o nasilnem ravnanju hrvaške policije z migranti. Milanović je danes sklical novinarsko konferenco, da bi odgovoril na kritike hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki so bile izrečene na novinarski konferenci na račun hrvaškega predsednika po četrtkovi seji vlade.

Eno redkih vprašanj zunaj konteksta večtedenskega prerekanja Milanovića in Plenkovića je bilo o domnevnem grobem ravnanju hrvaške obmejne policije proti migrantom. "Policija uporablja legalno silo, ker je telo legalne represije. Država brez tega ne obstaja, ker je mejo, državljane, njihovi premoženje in mir potrebno varovati," je dejal Milanović.nezakonito prečkajo mejo vrača v BiH, ki je civilizirana država.

"Imam mirno vest, ker jim v BiH ne grozijo aretacije, pregon, zapor in smrt, temveč bodo znova čakali na nekakšno svojo priložnost, ki ne obstaja v mednarodnem pravu. Ne obstaja pravica do ilegalnega prečkanja meje, žal mi je," je dejal Milanović.

"Hrvaška pokazala več sočutja do migrantov, kot pajac iz Budimpešte"

Med drugim je omenil, da je Hrvaška pokazala več sočutja do migrantov, kot "pajac iz Budimpešte", ki je, kot je dejal, ljudem grozil z muslimani, Sirci in Arabci. Milanović je v času, ko je bil hrvaški premier, med migrantsko krizo leta 2015 ostro kritiziral predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana. Orbanu je ostro nasprotoval tudi letos kot hrvaški predsednik zaradi madžarskih zemljevidov, na katerih so nekatera območja Hrvaške predstavljena kot del Madžarske.

Novice The Guardian: Hrvaški policisti na meji pretepajo migrante #video
hrvaška policija
Novice Hrvaška policista ovadili zaradi nasilja nad migranti
Novice Nov posnetek nezakonitega ravnanja hrvaških policistov z migranti #video
Ne spreglejte