Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2023,
6.13

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

ministri Evropska unija migracije

Četrtek, 28. 9. 2023, 6.13

7 mesecev, 1 teden

Minister Poklukar o tem, kaj sta se dogovorila s hrvaškim kolegom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Boštjan Poklukar | Notranji ministri EU, med njimi slovenski minister Boštjan Poklukar, se bodo posvetili predvsem zunanjemu vidiku migracij.  | Foto Boštjan Poklukar/Facebook

Notranji ministri EU, med njimi slovenski minister Boštjan Poklukar, se bodo posvetili predvsem zunanjemu vidiku migracij.

Foto: Boštjan Poklukar/Facebook

Notranji ministri držav članic EU bodo v danes v Bruslju razpravljali o porastu števila prihodov migrantov, s čimer se spoprijema več članic Unije, tudi Slovenija. Ob robu zasedanja se je notranji minister Boštjan Poklukar srečal s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem. Včeraj je namreč slovenska policija okrepila nadzor na najbolj kritičnih delih ob meji s Hrvaško, kjer po novem izvajajo ostrejše izravnalne ukrepe. 

Ob robu zasedanja v Bruslju je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar o okrepljenem nadzoru na meji govoril tudi s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem. Dogovorila sta se, da za dodatno okrepitev sodelovanja policij obeh držav v obliki mešanih patrulj, krepitev izravnalnih ukrepov, ki vključujejo tudi za ta namen posebej usposobljene policiste. 

Poklukar je na svojem Facebook profilu zapisal, da sta se s hrvaškim kolegom strinjala, da se morajo države v regiji aktivneje vključiti v upravljanje migracij. 

"Na evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson sva naslovila skupno pobudo, da se Evropska komisija čim hitreje in aktivneje zavzame za sklenitev statusnega sporazuma med agencijo Frontex in Bosno in Hercegovino. Prav tako sva se dogovorila, da bosta naši ministrstvi v prihodnje enotno in usklajeno delovala v odnosu do Evropske komisije in tretjih držav. Skupaj si namreč prizadevamo, da se vsi akterji aktivno vključijo v izboljšanje razmer v izvornih in tretjih državah na migracijski poti," je zapisal Poklukar. 

Kako bo EU reševala Italijo? 

Notranji ministri EU se bodo na zasedanju sveta za pravosodje in notranje zadeve posvetili predvsem zunanjemu vidiku migracij. Govorili bodo o tem, kako razviti bolj učinkovit pristop, ki bo preprečeval prihode migrantov. Posebno pozornost bodo namenili akcijskemu načrtu Evropske komisije za reševanje migracijskega pritiska na Italijo.

Govorili pa bodo tudi o drugih migracijskih poteh - ena od teh prek držav Zahodnega Balkana vodi tudi do Slovenije in naprej.

Slovenija opaža močan porast nezakonitih prehodov meje s Hrvaško, zaradi česar je policija v sredo okrepila nadzor ob meji. Izvaja ga v obliki začasnih nadzornih točk, pri čemer ne gre za začasni nadzor na notranji schengenski meji, kakršnega Avstrija izvaja na meji s Slovenijo.

slovenska policija
Novice Poklukar o možnosti ponovnega nadzora na meji s Hrvaško: Nikoli ne reci nikoli #video

Nemška vlada naj bi odpravila blokado uredbe o kriznih razmerah 

Ministri bodo danes govorili še o pogajanjih o paktu o migracijah in azilu, ki so pred kratkim znova zastala. Pri tem naj bi se po poročanju nemških medijev vendarle zgodil premik, saj naj bi nemška vlada odpravila blokado uredbe o kriznih razmerah.

Na dnevnem redu ministrskega zasedanja je še podaljšanje začasne zaščite za Ukrajince, ki so se v EU zatekli zaradi ruske invazije. Komisija je pred kratkim predlagala podaljšanje do začetka marca 2025.

Poljska Varšava
Novice Poljska se zaradi migracij vse bolj zapira
Boštjan Poklukar
Novice Poklukar z ministrom iz BiH za tesno sodelovanje pri migracijah
migranti, Kitajci, kombi
Novice Varnostna strokovnjaka: Obstaja resna bojazen, da bo Slovenija postala migrantski žep
Ne spreglejte