Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2023,
10.51

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,92
migracije

Natisni članek

Sreda, 27. 9. 2023, 10.51

10 mesecev

Poklukar o možnosti ponovnega nadzora na meji s Hrvaško: Nikoli ne reci nikoli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,92

Slovenska policija je danes okrepila nadzor na najbolj kritičnih delih ob meji, kjer prihaja do povečanega števila nezakonitih prehodov. Kot je pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar, je bil ukrep že nekaj časa na mizi, ko je število nezakonitih prehodov preseglo 40 tisoč, je policija ukrepala. V primeru, da trenutni ukrep ne bo zadostoval, bo po ministrovih besedah policija vzpostavila še kakšno kontrolno točko. Glede dodatnega zaostrovanja ukrepov pa Poklukar z besedami "nikoli ne reci nikoli" ni izključil niti možnosti o vzpostavitvi ponovne mejne kontrole. 

O delovanju policije je podrobneje spregovoril tudi direktor Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin, ki je poudaril da policisti pri prestopu notranje meje izvajajo nesistematično kontrolo, kar pomeni, da ne ustavljajo vseh vozil, ampak na podlagi določenih indikatorjev opravijo kontrolo vozila, oseb in dokumentov. Praviloma takšen ukrep lahko traja pol leta z možnostjo podaljšanja. 

Zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov južne meje so se mobilnim patruljam, ki delujejo v notranjosti države in od vstopa Hrvaške v schengen izvajajo tako imenovane izravnalne ukrepe, danes pridružile tudi patrulje, ki v bližini nekdanjih mejnih prehodov izvajajo okrepljene izravnalne ukrepe. Aktivnosti policije bodo še naprej usmerjene v odkrivanje tihotapcev in druge čezmejne kriminalitete.

V obdobju od 1. januarja do vključno 25. septembra 2023 je Policija zabeležila 41.850 nedovoljenih vstopov iz Hrvaške (15.036 primerjalno v 2022). | Foto: generalna policijska uprava V obdobju od 1. januarja do vključno 25. septembra 2023 je Policija zabeležila 41.850 nedovoljenih vstopov iz Hrvaške (15.036 primerjalno v 2022). Foto: generalna policijska uprava

Občasno kontrolo torej izvajajo na območju Policijske uprave Novo mesto pri železniškem nadvozu Rigonce, Trnovcu pri Metliki in Obrežju pri Kalinu. Na območju Policijske uprave Koper policisti vozila ustavljajo v krajih Rakitovec, Podgorje in Sočerga. Za mejnim prehodom Obrežje pa policija izvaja opazovalno službo. 

Policija je okrepila svoj nadzor na točkah, kjer v državo prihajajo migranti in v ta namen okrepila mobilne policijske patrulje. Policija izvaja občasno kontrolo in ne izvaja poostrenega nadzora na način, da ustavi vsako vozilo. Če pa možje v modrem ocenijo, da gre za sumljivo vozilo, ga zaustavijo in opravijo kontrolo vozila, oseb in dokumentov.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Policija je okrepila svoj nadzor na točkah, kjer v državo prihajajo migranti in v ta namen okrepila mobilne policijske patrulje. Policija izvaja občasno kontrolo in ne izvaja poostrenega nadzora na način, da ustavi vsako vozilo. Če pa možje v modrem ocenijo, da gre za sumljivo vozilo, ga zaustavijo in opravijo kontrolo vozila, oseb in dokumentov.  Foto: Siol.net/ A. P. K.

Poklukar o mogoči vzpostavitvi kontrol po zgledu Avstrije: Nikoli ne reci nikoli

"Če bo treba vzpostaviti še kakšno kontrolno točko, bo to policija seveda naredila," je še pojasnil Poklukar. Na novinarsko vprašanje, ali bo treba sočasno uvesti kontrolo na meji, kakršna je na meji z Avstrijo oziroma kakršna je bila na meji s Hrvaško pred njenim vstopom v schengen, je Poklukar odgovoril, da takšnega ukrepa ni na mizi, da pa spremljajo stanje v ostalih državah. "Nikoli si nisem mislil, da bom v prvem mandatu kot notranji minister zaprl mejo z Italijo, pa jo takrat v času epidemije covid-19 sem. Zato tudi tukaj odgovarjam: nikoli ne reci nikoli," je še pojasnil Poklukar. 

Tudi na Policiji po besedah direktorja Uprave uniformirane policije Marka Gašperlina ocenjujejo, da uvedba ponovne mejne kontrole ne bi dala pričakovanih rezultatov, saj migranti, ki poskušajo nezakonito prečkati mejo ne potujejo po glavnih prometnicah, ampak ob prometnicah v večjih skupinah. "Tihotapce migrantov pa že zdaj uspešno odkrivamo z drugimi načini dela v okviru izravnalnih ukrepov," je pojasnil Gašperlin. 

Notranji minister Boštjan Poklukar se bo jutri udeležil zasedanja notranjih ministrov v Bruslju, kjer se bo srečal tudi s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem. Med drugim je Poklukar na novinarski konferenci poudaril, da nobena država ne more problemov migracij reševati sama.  | Foto: Ana Kovač Notranji minister Boštjan Poklukar se bo jutri udeležil zasedanja notranjih ministrov v Bruslju, kjer se bo srečal tudi s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem. Med drugim je Poklukar na novinarski konferenci poudaril, da nobena država ne more problemov migracij reševati sama.  Foto: Ana Kovač

Po podatkih policije je ta od začetka leta do konca avgusta obravnavala 36.137 nezakonitih prehodov meje. V istem obdobju lanskega leta je policija obravnavala 13.601 nedovoljen vstop. Največ nezakonitih migrantov je mejo prestopilo v Rigoncah, najpogosteje pa so policisti letos obravnavali državljane Afganistana, Maroka in Pakistana, poročilo sektorja mejne policije povzema STA. 

Gašperlin: Na ta način se tujci izognejo vračanju v drugo ali izvorno državo

Direktor Uprave uniformirane policije Gašperlin je navedel, da so policisti do danes obravnavali preko 41 tisoč oseb in prijeli 275 storilcev kaznivega dejanja nedovoljenih prehodov meje oziroma tihotapcev. Poleg tega je opozoril na še en problem, s katerim se sooča slovenska policija.

"Težava je v tem, da okoli 98 odstotkov prejetih tujcev v postopku izrazi namero za mednarodno zaščito, kar pomeni, da jih moramo predati v nadaljnji postopek ministrstvu za notranje zadeve. Večina od njih ne počaka na končanje azilnega postopka, nekateri celo samovoljno zapustijo azilne domove. Policija jih znova prime, ti pa ponovno izrazijo namero za mednarodno zaščito in zopet jih moramo odpeljati v azilni dom. S tem se soočajo vse države EU. Na tak način se tujci izognejo vračanju v drugo državo ali v izvorno državo," je pojasnil Gašperlin in dodal, da si želijo, da bi organi EU sprejeli zakonodajo migracijskega pakta, ki ureja tudi to področje ilegalnih migracij. 

Po besedah Gašperlina je eden izmed razlogov za povečanje števila nelegalnih prehodov meja v EU, še posebej na zahodni balkanski poti, slab nadzor zunanjih meja EU in schengenskih meja, določeni problemi pa izhajajo tudi iz neusklajene vizumske politike držav Zahodnega Balkana, predvsem BiH in Srbije. 

Milanović kritičen do poteze Slovenije: To počne zaradi domače javnosti 

Okrepljen nadzor na meji s Slovenijo je popoldne komentiral tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović. Prepričan je, da "Slovenija to počne zaradi domače javnosti", kar razume, čeprav po njegovem mnenju obstaja tudi drugačna rešitev problema migrantov, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine. "Edini način za rešitev tega je čimprejšnja vključitev BiH v Evropsko unijo," je pojasnil.

Poudaril je, da hrvaška policija dela, kar lahko. "Slovencem nimam kaj zameriti, verjetno bi to storili tudi mi. Naša policija dela, kar lahko, več kot to ne more in ne sme," je sporočil. "Zdaj vidimo, da ni Evrope brez meja, obstaja Evropa brez mejnih nadzorov, potem pa te spet uvedejo," je dodal.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović rešitev problema migracij vidi v čimprejšnji vključitvi BiH v EU. | Foto: STA , Hrvaški predsednik Zoran Milanović rešitev problema migracij vidi v čimprejšnji vključitvi BiH v EU. Foto: STA ,

Hrvaška pričakovala okrepljen nadzor na meji s Slovenijo

Da okrepljen nadzor Slovenije ob meji s Hrvaško ne pomeni ukinjanja schengenskega območja, pa je ocenil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Predsednik sabora Gordan Jandroković pa je dejal, da je bila odločitev Slovenije pričakovana, in izrazil prepričanje, da ne gre za znak nezaupanja do Hrvaške.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je poudaril, da bo promet čez mejo kljub okrepljenemu nadzoru še naprej potekal po schengenskem režimu in brez zaustavljanja. | Foto: Matic Prevc/STA Hrvaški notranji minister Davor Božinović je poudaril, da bo promet čez mejo kljub okrepljenemu nadzoru še naprej potekal po schengenskem režimu in brez zaustavljanja. Foto: Matic Prevc/STA

Božinović je pojasnil, da podobno kot Slovenija tudi Hrvaška izvaja izravnalne ukrepe, ki so jih uvedli po odpravi nadzora na meji, kar vključuje tudi naključni pregled vozil v prometu. Spomnil je, da ima hrvaška policija s slovenskimi kolegi vsakodnevne mešane patrulje ob meji in da je od začetka leta preprečila vstop več kot 22 tisoč migrantov iz Hrvaške v Slovenijo.

Jandroković je po poročanju Hine medtem ocenil, da je Slovenija odločitev sprejela zaradi povečanega števila nezakonitih prihodov migrantov in pritiska lokalnega prebivalstva, kar se dogaja tudi na obmejnih območjih Hrvaške. Poudaril je, da ta odločitev ne bo zaustavila svobodnega prehoda meje. "Gre za izredne okoliščine. Verjamem, da so vsi ti ukrepi začasni," je še dodal in napovedal, da bodo govorili s slovenskimi kolegi. 

"Ničesar ne skrivamo drug pred drugim, imamo skupen problem, ki ga moramo reševati skupaj." Ob tem je poudaril, da meje na Hrvaškem varuje več kot šest tisoč policistov, in dodal, da bodo videli, ali morajo še okrepiti nadzor.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar z ministrom iz BiH za tesno sodelovanje pri migracijah
Ne spreglejte