Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
21.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Belgija Bruselj Charles Michele terorizem

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 21.15

8 let

Bruselj kot mesto duhov, v Parizu našli pas z eksplozivom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Teroristična ogroženost v Bruslju ostaja na najvišji, četrti stopnji, je sporočil belgijski premier Charles Michel po skoraj štiriurnem sestanku sveta za nacionalno varnost.

Šole in podzemna železnica za zdaj ostajajo zaprte. Šole bodo znova odprli v sredo, od srede naprej bo postopoma začela obratovati tudi podzemna železnica.

"Položaj ni preprost, prosimo za razumevanje" Razmere so enake kot v nedeljo, še vedno obstaja resna in takojšnja grožnja terorističnega napada, zato tudi odločitev za ohranitev najvišje stopnje ogroženosti, je pojasnil Michel in pozval prebivalce, naj ostanejo mirni. "Položaj ni preprost, prosimo za razumevanje," je dodal.

Belgijski premier iz očitnih razlogov ni želel razkriti nobene podrobnosti. Ponovil je le, da bi lahko bili tarča napadov nakupovalna središča, postaje podzemne železnice in druga javna mesta, kjer se zbira veliko ljudi.

Belgijske oblasti naj bi varnostne razmere in stopnjo ogroženosti znova preučile naslednji ponedeljek, torej 30. novembra. Za preostalo državo ogroženost ostaja na tretji ravni, kar pomeni, da je terorističen napad mogoč in verjeten.

Podzemna železnica bo začela obratovati v sredo Šole v torek še ostajajo zaprte, v sredo pa se bodo odprle ob dodatnih varnostnih ukrepih. Frankofonska ministrica za izobraževanje Joelle Milquet je predlagala, da bi v šolah zagotovili varne sobe, kamor bi se lahko v primeru incidenta zatekli otroci in učitelji.

Od srede naprej bo začela postopno obratovati tudi podzemna železnica, ki je zaprta od sobote. Prav tako je ustavljen podzemni del prometa tramvajev. Zaprte so tudi štiri železniške postaje, med njimi Schuman v evropski četrti.

Policija Salaha Abdeslama še išče Tik pred začetkom težko pričakovane tiskovne konference, na kateri so sporočili novico o ohranitvi najvišje stopnje ogroženosti, so s tožilstva sporočili, da so izpustili 15 od 16 ljudi, pridržanih v nedeljo, enega človeka pa so obtožili vpletenosti v teroristične napade v Parizu.

Belgijske pravosodne oblasti so izpustile tudi dva od petih ljudi, pridržanih danes. Preostali trije ljudje ostajajo v priporu in jih bodo dodatno zaslišali.

Med doslej pridržanimi ni bilo Salaha Abdeslama, ključnega osumljenca za teroristične napade v Parizu in najbolj iskanega moškega v Evropi. Dejstvo, da policija Abdeslama še išče, je tudi temeljni razlog za preventivno varnostno blokado Bruslja.

Ne spreglejte