Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
6.53

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Ursula von der Leyen Evropska komisija BiH

Torek, 12. 3. 2024, 6.53

1 mesec, 2 tedna

Evropska komisija priporoča začetek pristopnih pogajanj z BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Ursula Von der Leyen | Evropska unija je BiH poslala jasno sporočilo. | Foto Reuters

Evropska unija je BiH poslala jasno sporočilo.

Foto: Reuters

Evropska komisija bo danes priporočila začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino, je danes v Evropskem parlamentu povedala predsednica Komisije Ursula von der Leyen. BiH je po njenih besedah namreč pokazala, da lahko izpolni pogoje za članstvo, bo pa pred pridružitvijo morala še dodatno napredovati.

"Odkar smo ji podelili status kandidatke, je Bosna in Hercegovina naredila občudovanja vredne korake naprej. V nekaj več kot letu je naredila večji napredek kot v celem desetletju," je v Strasbourgu povedala predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Pri tem je izpostavila polno uskladitev BiH z evropsko zunanjo in varnostno politiko. Po njenih besedah pa Sarajevo sprejema tudi pomembne zakone, med drugim o preprečevanju nasprotja interesov, o boju proti pranju denarja ter o preprečevanju financiranja terorizma. Prav tako izboljšuje upravljanje migracij, saj je pripravljena na začetek pogajanj o sodelovanju z evropsko agencijo Frontex.

"Seveda bo potreben dodaten napredek, da se bo lahko pridružila naši Uniji. Vendar ta država kaže, da lahko izpolni pogoje za članstvo in upe državljanov po pridružitvi naši družini. Zato bomo danes Svetu EU priporočili začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino," je poudarila predsednica Komisije.

EU poslala jasno sporočilo BiH

Dodala je, da je sporočilo, ki prihaja iz BiH, jasno, zato mora biti jasno tudi sporočilo EU. "Prihodnost Bosne in Hercegovine je v naši Uniji," je dejala in požela aplavz evropskih poslancev.

Evropska komisija bo danes sprejela poročilo o napredku BiH na poti v EU, ki bo podlaga za odločanje o začetku pristopnih pogajanj na zasedanju voditeljev držav članic konec prihodnjega tedna. Še pred tem bodo poročilo prihodnji torek obravnavali ministri članic EU za evropske zadeve.

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016. Evropska komisija ji je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morala izpolniti za status kandidatke. Čeprav BiH pogojev še ni izpolnila, ji je EU decembra 2022 v luči vojne v Ukrajini vseeno podelila status kandidatke. Zdaj se ji torej obeta še začetek pogajanj.

Dodik: Brez datuma začetka pogajanj to ne pomeni veliko

Politični voditelji v BiH so pozdravili napoved predsednice Evropske komisije. Poudarili so, da so glavna vrata v EU zdaj odprta, predsednik entitete BiH Republike Srbske Milorad Dodik pa je še ocenil, da to brez datuma začetka pogajanj ne pomeni veliko.

"Politika pogovorov, kompromisov ter izogibanja populističnemu pregrevanju in vsakodnevnemu razkazovanju lažnega patriotizma je očitno prinesla velik rezultat. Smo na zdaj že vidnem robu začetka pogajanj z EU, kar je bil naš desetletja trajajoči cilj," je napoved predsednice Evropske komisije danes pozdravil premier entitete Federacije BiH Nermin Nikšić na družbenem omrežju Facebook.

Pri tem je poudaril, da je pred BiH še veliko dela, a da bodo tako kot doslej še naprej zagovarjali interese države v skladu z ustavo ter se zavzemali za njeno evropsko pot in dokončno vključitev v EU.

Predsednik spodnjega doma parlamenta BiH Marinko Čavara je v izjavi za tiskovno agencijo Federacije BiH Fena izrazil upanje, da bo to, kar so oblasti v BiH storile doslej, dovolj za pridobitev pogajalskega statusa. "Upam, da bo določen datum, ki nam bo omogočil začetek novih reform," je še izjavil in ocenil, da bi to lahko pomenilo novo prelomnico v političnem življenju BiH.

Odločitev Evropske komisije je danes na družbenem omrežju X pozdravil tudi Dodik, a dodal, da ta brez datuma ne pomeni veliko. Politični vodja bosanskih Srbov je na omrežju X še zapisal, da je "začetek pogajanj rezultat ogromnega in ključnega prispevka Republike Srbske v tem procesu". Dodal je tudi, da je evropska pot pomembna, ker predstavlja "izpolnitev velikega nacionalnega cilja - življenje Srbov v gospodarskem in političnem prostoru brez meja".

Dodik se je danes še posebej zahvalil Madžarski, Srbiji, Slovaški, Avstriji, Hrvaški in Sloveniji, kot sogovornikom, ki popolnoma razumejo dejstvo, da je BiH "majhna EU". Obenem je sporočil, da BiH lahko deluje in gre naprej le, če noben interes ni izključen, ampak je vključen v enačbo.

Fajonova pozdravila odločitev Bruslja

Zunanja ministrica Tanja Fajon je pozdravila današnjo napoved predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da bo Bruselj Svetu EU priporočil začetek pristopnih pogajanj z BiH. Zdaj je na voditeljih članic, da dajo končno zeleno luč, je Fajonova dodala v odzivu na družbenem omrežju X.

"Kot dolgoletno podpornico integracije BiH v EU me veseli priporočilo Evropske komisije za začetek pristopnih pogajanj z BiH. Zelo zasluženo," je zapisala.

Dodala je, da je zdaj na voditeljih članic, da na vrhu prihodnji teden dajo dokončno zeleno luč za začetek pogajanj. Slovenija bo še naprej odločno podpirala BiH, je zapisala ministrica.

Zadovoljni so tudi slovenski evroposlanci. Kot je za slovenske medije ob robu plenarnega zasedanja dejal Klemen Grošelj (Renew/Svoboda), je sicer treba priznati, da napredek BiH ni popoln, se pa sprejema zakonodaja o konfliktu interesov in o sodstvu, ki sta pomembna mejnika pri začetku pogajanj. Ob tem je izrazil upanje, da bo Svet EU držal besedo in bo sledil priporočilom komisije.

"Ta korak komisije je bil pričakovan in upam, da mu bodo sledili tudi voditelji držav članic," pa je dejal Franc Bogovič (EPP/SLS). Ocenil je še, da je pot približevanja uniji priložnost tudi za entitete v BiH, da se izognejo nekaterim neracionalnim korakom in se približajo uniji. Tu je poleg pripravljenosti unije potrebna tudi pripravljenost držav Zahodnega Balkana, je poudaril.

Matjaž Nemec (S&D/SD) pa je dejal, da gre za zelo pomemben korak za BiH, Slovenijo in EU z vidika varnosti. Ključno sporočilo Sarajeva uniji je po njegovem mnenju, da so ob sprejetju pomembne zakonodaje v zadnjem obdobju v BiH prevladale evropske sile nad nacionalnimi. Dejal je še, da je pomembno, da državljani BiH vidijo evropsko perspektivo.

Vsi trije evroposlanci so v odzivih izpostavili, da je napoved o začetku pristopnih pogajanj tudi velik uspeh Slovenije, ki je velika zagovornica začetka pogajanj z BiH.

Bogovič vlogo slovenskih poslancev pri tem vidi v dveh smereh, in sicer da delijo svoje izkušnje pri približevanju uniji s kolegi z Zahodnega Balkana in po drugi strani, da z razumevanjem tega območja pomagajo tudi kolegom iz drugih članic unije. Grošelj pa je omenil, da je stabilnost BiH tudi v življenjskem interesu Slovenije.

BIH
Novice BiH izpolnila še enega od ključnih pogojev za začetek pristopnih pogajanj z EU
Ne spreglejte