Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2022,
21.15

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

nezaupnica predsednik vlade Velika Britanija Boris Johnson

Ponedeljek, 6. 6. 2022, 21.15

1 leto, 10 mesecev

Johnson preživel glasovanje o nezaupnici in ostaja premier #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Britanski premier Boris Johnson je danes preživel glasovanje o nezaupnici v svoji konservativni stranki in tako ostaja premier. Johnson je bil tarča kritik v strankarskih vrstah zaradi zabav, ki so jih na Downing Streetu priredili v času zaprtja države zaradi covid-19.

Britanski konservativci so danes glasovali o nezaupnici Johnsonu, potem ko je bilo zbranih dovolj pisem podpore torijskih poslancev temu predlogu.

211 poslancev je glasovalo za podporo Johnsonu, proti pa 148, poroča francoska tiskovna agencija AFP ob objavi izidov glasovanja, ki je bilo tajno.

S tem, ko nezaupnica ni bila izglasovana, Johnson ostaja na čelu stranke in s tem tudi predsednik vlade.

"Verjetno bo proti njemu glasovalo nekaj več kot 100 poslancev"

Nekdanji minister konservativnega kabineta David Gauke je pred tem za BBC povedal, da bo Johnson verjetno dobil nekaj več kot 100 glasov proti, kar bo zanj "slaba novica".

Nekaj poslancev je že povedalo, da so glasovali proti Johnsonu. Proti so na primer glasovali škotski konservativni poslanec John Lamot, ki je odstopil z mesta ministrskega pomočnika, nekdanji škotski sekretar David Blundell, poslanka Dehenna Davison, ki je bila leta 2019 izvoljena za škofinjo Aucklanda v okrožju Durham, in dolgoletni kritik premierja Roger Gale. Ta je dejal, da je za nezaupnico glasoval zaradi kopičenja dejavnikov.

Glasovanja se je med drugimi udeležila tudi nekdanja predsednica vlade Theresa May, ki se je pojavila v elegantni večerni obleki.

Obljubil, da bo stranko znova "popeljal do zmage"

Johnson je pred začetkom glasovanja nagovoril poslance svoje stranke in jih poskušal prepričati, naj podprejo njegovo vodstvo. Po poročanju britanskega BBC jim je obljubil, da bo stranko znova "popeljal do zmage", in posvaril pred spuščanjem v "nesmiselno bratomorno razpravo" o prihodnosti konservativne stranke.

V skladu s pravili konservativne stranke se o zaupnici predsedniku stranke glasuje, če 15 odstotkov poslancev, trenutno torej 54, pisno sporoči, da premierja ne podpirajo več. Nezaupnica bo izglasovana, če bo zanjo glasovalo najmanj 180 od skupno 359 torijskih poslancev.

Naslednje leto glasovanje ne bo več mogoče

Če nezaupnica Johnsonu ne bo izglasovana, v naslednjem letu glasovanje o njej ne bo več mogoče, poroča BBC. Če pa bo premierju izglasovana nezaupnica, bodo sledile strankarske volitve za izbiro novega vodje stranke, ki bo nato postal tudi predsednik vlade.

Z Downing Streeta so v prvem odzivu na napoved glasovanja sporočili, da bo glasovanje priložnost, da se pod zadevo potegne črta in gredo naprej.

"Glasovanje bo priložnost, da se končajo meseci špekulacij in da se vladi omogoči, da gre naprej in se loti reševanja zadev, ki so pomembne za prebivalstvo," je sporočil Johnsonov tiskovni predstavnik.

Več ministrov je medtem že izrazilo podporo premierju, med njimi zunanja ministrica Liz Truss in finančni minister Rishi Sunak.

Zaupanje je izgubil po aferi Partygate

Johnson je zaupanje med torijci izgubil po aferi Partygate, ki je povezana s spornimi zabavami na Downing Streetu v obdobju strogih omejitvenih ukrepov zaradi covid-19.

Poročilo o aferi, ki je bilo objavljeno pred kratkim, je razkrilo nesprejemljivo vedenje nekaterih britanskih politikov in uradnikov v obdobju, ko je bilo na milijone Britancev prisiljenih prekiniti vse stike z bližnjimi zaradi ukrepov ob pandemiji.

Johnson, ki mu je policija zaradi zabav naložila tudi globo, je po objavi poročila prevzel polno odgovornost za dogajanje in se opravičil, ni pa se odločil za odstop s položaja.

Afera je skupaj z naraščanjem cen, ki je na Otoku povzročilo zgodovinski upad kupne moči, načela priljubljenost premierja in njegove stranke, ki je na lokalnih volitvah v začetku maja utrpela precejšnje izgube.

Stranko vodi od leta 2019

Johnson sicer v stranki, ki je na Otoku na oblasti zadnjih 12 let, sam pa jo vodi od leta 2019, ko je tudi postal premier, nima očitnega naslednika.

Po mnenju britanskih analitikov je nemogoče napovedati izid današnjega glasovanja, ki bo tajno. Bi pa morebitna tesna podpora Johnsonu precej omajala njegov položaj v stranki pred naslednjimi volitvami, ki bodo čez dve leti.

BBC ob tem navaja primere nekdanjih premierjev, ki so se kmalu po izglasovani zaupnici v stranki poslovili. Margaret Thatcher je na primer odstopila osem dni po izglasovani zaupnici, Theresa May je enako storila čez pol leta, medtem ko je John Major na parlamentarnih volitvah gladko izgubil proti laburistu Tonyju Blairu.

Boris Johnson
Novice Johnson se je opravičil zaradi kršenja protikoronskih ukrepov
London, Westminster, Big Ben
Novice Poslanca aretirali zaradi suma posilstva in mu prepovedali vstop v parlament
Boris Johnson
Novice Partygate: zaradi koronazabav se maje stolček predsedniku vlade #foto
Ne spreglejte