Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2019,
10.52

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

Združeni narodi Jair Bolsonara Amazonija

Torek, 3. 9. 2019, 10.52

4 leta, 7 mesecev

Brazilskega predsednika zaradi operacije kile ne bo na vrh o Amazoniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Jair Bolsonaro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se ne bo udeležil petkovega regionalnega vrha o požarih, ki so uničili obsežne dele amazonskega pragozda. Kot je v ponedeljek sporočil njegov tiskovni predstavnik, je Bolsonaro udeležbo odpovedal po nasvetu zdravnikov, ker se mora pripraviti na operacijo abdominalne kile prihodnji teden.

Skrajno desni brazilski predsednik je tarča številnih kritik zaradi podpiranja krčenja amazonskega pragozda ter zaradi prepoznega odziva na požare v deževnem pragozdu. Njegov tiskovni predstavnik je pojasnil, da Brazilija še razmišlja, da bi na vrh v Kolumbiji poslala koga drugega ali prosila za preložitev vrha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povedal je še, da mora Bolsonaro zaradi operacije abdominalne kile v petek začeti tekočo dieto, zaradi česar se ne more udeležiti vrha. Operacija, že četrta po tem, ko je bil Bolsonaro lani med predsedniško kampanjo zaboden z nožem, je predvidena v nedeljo v brazilskem Sao Paulu. Po navedbah zdravnikov bo moral brazilski predsednik po operaciji deset dni počivati.

Amazonija
Novice Kaj bi za človeštvo pomenilo uničenje amazonskega pragozda? #foto #video

"Pred ZN bom prišel tudi na invalidksme vozičku"

Amazonija | Foto: Reuters Foto: Reuters Bolsonaro je pred tem v ponedeljek napovedal, da bo sporno politiko glede Amazonije branil na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov (GS ZN), ki bo konec septembra v New Yorku. "Pred ZN bom prišel tudi na invalidskem vozičku, na nosilih. Prišel bom, ker hočem govoriti o Amazoniji," je dejal novinarjem pred svojo uradno rezidenco v prestolnici Brasilia.

Brazilski predstavniki so sicer tradicionalno prvi med govorci na zasedanjih GS ZN. Letošnje zasedanje se bo začelo 24. septembra.

Bolsonaro je tarča ostrih kritik mednarodne skupnosti, češ da se ne zavzema dovolj proti požarom oz. da jih celo dopušča. Zapletel se je tudi v besedni spopad s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in zahteval, da se mu opraviči za žaljivke, če naj bi Brazilija sprejela ponujenih 20 milijonov dolarjev, ki mu jih je za pomoč pri soočanju s požari ponudila skupina sedmih industrijsko najbolj razvitih držav G7. Ponudba G7 po njegovem tudi spodkopava suverenost Brazilije.

Ne spreglejte