Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
10.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Brazilija nasilje

Sreda, 9. 7. 2014, 10.06

8 let, 5 mesecev

Brazilci so se znesli nad avtobusi, oboroženi moški nad navijači (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Po bolečem porazu domače reprezentance v polfinalu nogometnega prvenstva proti Nemčiji (7:1) so nekateri brazilski navijači v Sao Paulu svojo frustracijo znesli nad avtobusi.

V največjem brazilskem mestu, ki je hkrati tudi finančna prestolnica države, je po navedbah policije v noči na sredo zagorelo 23 avtobusov in dve osebni vozili. 20 teh avtobusov je bilo že neuporabnih in spravljenih na enem od parkirišč. Javni promet v mestu so ponoči ustavili, ker je bilo na ulicah preveč nevarno.

Pojavili so se tudi manjši spopadi. Med drugim je skupina besnih mladcev oropala trgovino z elektro opremo. Policija je priprla šesterico, štirje med njimi so bili mladoletni. Policija sicer ni potrdila, da so ti delikti povezani s porazom.

Izgredi so izbruhnili tudi v Rio de Janeiru in Belo Horizonteju, kjer je bila tekma. Prihajalo je do sporov med navijači ter do posamičnih izgredov in ropov. Ranjenih je bilo najmanj 12 ljudi. Večina navijačev v Belo Horizonteju je tekmo zapustila sicer silno razočarana, a mirna.

V Rio de Janeiru je že po prvem nemškem zadetku ducat moških vdrlo na ograjen prostor na sloviti plaži Copacabana, kjer je potekal organiziran ogled tekme. Z noži in pištolami oboroženi moški so napadli navijače, ki so zavetje poiskali v bližnjih hotelih. Policija je le s težavo obvladala napadalce.

Pred začetkom svetovnega nogometnega prvenstva so Brazilijo, ki bo čez dve leti gostila še poletne olimpijske igre, pretresali številni protesti. Ljudje so na ulicah protestirali proti korupciji, zaradi katere se je pri gradnji štadionov za dva velika športna dogodka izgubilo na milijone evrov denarja. Številni Brazilci menijo, da bi bilo bolje, če bi država denar porabila za revne prebivalce in izobrazbo mladih.

Oblasti in številni opazovalci so se pred tekmo z Nemčijo bali, da bo morebitni poraz sprožil podobne nasilne proteste, a je bilo v primerjavi z njimi po porazu precej mirno.

Ne spreglejte