Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
16.32

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

ukrepi Poljska Madžarska Evropska unija

Sreda, 19. 9. 2018, 16.32

5 let, 7 mesecev

Bolgarija bo nasprotovala ukrepom proti Madžarski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
bolgarija zastava bolgarska zastava | Foto STA

Foto: STA

Bolgarija se namerava pridružiti Poljski v nasprotovanju morebitnih sankcijam na ravni Evropske unije proti Madžarski, ki ji očitajo kršitev temeljnih vrednot EU, je danes v Sofiji pojasnil bolgarski obrambni minister Krasimir Karakačanov.

"Bolgarska vlada je sprejela soglasno odločitev, da pripravi stališče v bran Madžarski," je dejal minister. Pojasnil je, da bi kakršnikoli kazenski ukrepi proti Budimpešti ustvarili nevarni precedens, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Frans Timmermans
Novice V Bruslju ostra opozorila Poljski

Evropski parlament je prejšnji teden potrdil poročilo, v katerem Madžarski očitajo ogrožanje demokracije, pravne države in temeljnih vrednost EU, ter začel postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU, katerega skrajni ukrep bi bil odvzem glasovalnih pravic Budimpešti.

Nadaljevanje postopka morajo sedaj potrditi države članice, kar je malo verjetno. Poljska, ki se tudi sama sooča s podobnimi ukrepi, je namreč že napovedala, da bo stopila v bran Budimpešti. Madžarskega premierja Viktorja Orbana je podprl tudi češki premier Andrej Babiš.

CSD, pravice iz javnih sredstev
Novice Reorganizacija CSD-jev: uslužbenci delajo tudi ob sobotah

Kot je danes še dejal obrambni minister, bi lahko bila po Poljski in Madžarski naslednja na vrsti za morebitno ukrepanje EU Bolgarija. Državo namreč že dlje časa Bruselj opazuje zaradi pomanjkljivosti na področju vladavine prava in boja proti korupciji.

Daul: EPP trdno stoji za madžarskim premierjem

Evropska ljudska stranka po odločitvi Evropskega parlamenta za sprožitev postopka proti Budimpešti trdno stoji za madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in njegovo stranko Fidesz. "Tisk me ne more prisiliti, da izključim Viktorja Orbana," je danes v Salzburgu na srečanju EPP na novinarsko vprašanje odgovoril vodja EPP Joseph Daul.

Dodal je, da ima EPP demokracijo, svobodo in pravila. EPP sedaj želi vedeti, kje ni bilo spoštovanja pravne države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Čas bi bil, da bi z enako mero kritičnosti preverili glede spoštovanja pravne države tudi druge članice EU, kot sta Romunija in Malta," je dejal Daul po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Velika težava je, da se govori samo o Viktorju Orbanu, o korupciji drugih pa ne govorimo," je še dejal. Ob tem je tudi napovedal, da bo na kongresu EPP novembra v Helsinkih podal predlog za komisijo, ki se bo ukvarjala s temi vprašanji, še navaja APA.

Marjan Šarec in Luka Mesec
Novice Lahko Marjan Šarec vlada brez podpore Luke Mesca? #video
Michel Barnier
Novice Barnier: Oktobrski vrh EU bo trenutek resnice o brexitu
Ne spreglejte