Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
19. 9. 2018,
16.06

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

3

Natisni članek

Center za socialno delo ministrstvo za delo štipendije

Sreda, 19. 9. 2018, 16.06

5 let, 7 mesecev

Reorganizacija CSD-jev: uslužbenci delajo tudi ob sobotah

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

3

CSD, pravice iz javnih sredstev | Od oktobra dalje bomo imeli le še 16 centrov za socialno delo, v okviru teh pa bo delovalo 63 enot. | Foto STA

Od oktobra dalje bomo imeli le še 16 centrov za socialno delo, v okviru teh pa bo delovalo 63 enot.

Foto: STA

Po letu priprav bodo centri za socialno delo s prvim oktobrom zaživeli v novi organizacijski strukturi. Dijaki in študenti, ki v teh dneh oddajajo vloge za štipendije, so v skrbeh, da bodo zaradi sprememb na prva izplačila čakali dlje časa. Pristojne oblasti zatrjujejo, da so te skrbi odveč.

Dijakinja je avgusta na centru za socialno delo (CSD) oddala vlogo za državno štipendijo, ker jo je zanimalo, kdaj bi lahko prejela prvo izplačilo, je klicala na pristojni center v Slovenj Gradcu, kjer naj bi ji bilo rečeno, da bo denar na račun prejela šele januarja. Podoben odgovor je dobila dijakinja, ki je vlogo oddala na CSD Velenje.

Do zamika naj bi prišlo zaradi izrednih dogodkov, saj letos ravno v tem času poteka uvedba reorganizacije centrov za socialno delo, ki bo zaživela s prvim oktobrom.

Avgusta še ni bilo jasno, kako bo delo potekalo

Ko smo informacijo preverili pri CSD Slovenj Gradec, nam je vodja postopkov za uveljavljanje pravice za štipendije Tanja Meh zagotovila, da težko verjame, da bi posredovali takšno informacijo. "Če se je na nas obrnila avgusta, ko še ni bilo jasno, kako bo vse skupaj potekalo, je možno, da smo dejali, da se bo izplačilo zamaknilo do konca leta."

Pojasnila je, da imajo zaradi uvajanja sprememb zamik pri obdelavi vlog za štipendije. Teh avgusta namreč sploh še niso obdelovali, saj informacijski sistem ni delovala, komaj v začetku septembra pa so imeli izobraževanje na to temo. Od takrat dalje pospešeno delajo in so za vloge, oddane v začetku avgusta, tudi že izdali odločbe.

Da bi dijakinji dali tak odgovor, dvomi tudi direktorica CSD Velenje Valerija Kidrič, ki zagotavlja, da se bodo trudili po najboljših močeh, da bodo vloge rešili čim prej. Kot pravi, zelo dobro razume, koliko so dijaki odvisni od tega denarja.

"Res pa je, da se vsega ne da obravnavati v enem dnevu, zdajle je res ogromno število teh vlog. To so za nas res težki meseci, bo pa v prihodnje zaradi delovanja informativnega izračuna vse lažje," je dejala Kidričeva.

Je pa pojasnila, da do težav ne prihaja zaradi reorganizacije, temveč zaradi nedelovanja oz. pogostih izpadov informacijskega sistema za štipendije, kar onemogoča vnos in samo obdelavo vlog.

Vlogo za državno štipendijo dijaki in študenti oddajo na enotni vlogi za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Vlogo za državno štipendijo dijaki in študenti oddajo na enotni vlogi za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Posebnih zamud ne pričakujejo

Posebnih zamud na omenjenih centrih zdaj ne pričakujejo, odločbe bodo kot vedno izdane v roku. CSD mora namreč prosilcu za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev odločbo izdati v roku dveh mesecev – če je vloga oddana 12. avgusta, mora biti odločba izdana najkasneje 11. oktobra.

Prvo izplačilo je nakazano naslednji mesec, če je bila vloga obravnavana do tako imenovanega in vnaprej določenega dneva obdelave. Za odločbe, izdane po dnevu obdelave, pa je izplačilo nakazano mesec pozneje.

CSD. Center za socialno delo.
Novice Kaj prinašajo spremembe v organizaciji centrov za socialno delo?

Od 1. oktobra le še 16 centrov

Na centrih za socialno delo sicer v teh dneh intenzivno potekajo še zadnje priprave v okviru reorganizacije, ki jo je uvedla novela zakona o socialnem varstvu, to pa je državni zbor sprejel natanko pred enim letom.

V skladu z načrti bo nova organizacijska struktura zaživela s 1. oktobrom. S tem dnem bo zdajšnjih 62 centrov združenih v 16 območnih centrov, medtem ko se bodo posamezni centri preoblikovali v lokalne enote. Teh bo sicer 63, sedanji CSD Maribor se bo namreč ločil na dve enoti.

Priprave na začetek dela vodi 16 vršilcev dolžnosti direktorja novoustanovljenih centrov, ki jih je vlada imenovala že aprila, delo pa opravljajo od začetka julija.

Pravice iz javnih sredstev bodo uporabniki še naprej lahko urejali tam, kjer so to počeli do zdaj. | Foto: STA , Pravice iz javnih sredstev bodo uporabniki še naprej lahko urejali tam, kjer so to počeli do zdaj. Foto: STA ,

Za uporabnika ne bo sprememb

Reorganizacija posega samo v način delovanja in organiziranja centrov, da bodo ti postali bolj učinkoviti in bolj uporabniku prijazni. Medtem ko se za uporabnike tako rekoč ne bo nič spremenilo, ti bodo pravice iz javnih sredstev "še naprej lahko urejali tam, kjer so to počeli do sedaj in pod istimi pogoji", pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Uporabniki tako spremembe "ne bi smeli občutiti", dodajajo na Skupnosti centrov za socialno delo.

Kot pridobitev za uporabnike na ministrstvu omenjajo, da bodo z uvedbo skupne strokovne službe na vseh enotah zdaj na voljo različni strokovni delavci s specifičnimi znanji – od psihologov in pravnikov do specialnih pedagogov.

Študente skrbi izplačilo štipendij

Spremembe sicer prihajajo ravno v času, ko imajo CSD-ji že tako polne roke dela zaradi rokov za vlogo za pridobitev štipendije – dijaki so vlogo morali oddati avgusta, če so želeli biti do štipendije upravičeni z začetkom šolskega leta, študenti imajo časa do konca meseca, da bodo upravičeni od oktobra.

Nekateri dijaki in študenti so v skrbeh, da bodo morali zaradi organizacijskih sprememb na odločbo in prvo izplačilo štipendije čakati več mesecev.

"Če bo res prišlo do zamika pri odločanju, se lahko zgodi, da bodo štipendije izplačane kasneje. To bi znalo študentom predstavljati resno težavo, saj gre za socialno ogrožene študente, v začetku študijskega leta pa je tudi največ s študijem povezanih stroškov," nam je pojasnila Patricija Premrov s Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Pristojne zato poziva, da v primeru zamud o tem študente pravočasno obvestijo in s tem olajšajo načrtovanje študija.

Na ŠOS-u se sicer zavedajo, da je letošnji primer enkratni dogodek in da bodo v primeru zamud štipendije izplačane za nazaj. Pozdravljajo pa spremembo informacijskega sistema, ki stopa v veljavo s prvim januarjem 2019 in bo študentom (in tudi drugim upravičencem enoletnih pravic iz javnih sredstev) zaradi samodejnega podaljšanja pravice poenostavila celoten postopek.

Študente zanima, ali bodo prva izplačila štipendij vseeno nakazana v roku. | Foto: Ana Kovač Študente zanima, ali bodo prva izplačila štipendij vseeno nakazana v roku. Foto: Ana Kovač

Zamude so mogoče, prvi teden e-uprava ne bo dostopna

Na ministrstvu zatrjujejo, da do zamud pri izplačilih ne bi smelo priti. Opozarjajo pa, da zaradi uvajanja informacijske podpore reorganizaciji v prvem tednu oktobra ne bo možno dostopati do informacijskega sistema (IS CSD), prek portala e-uprava pa ne bo možno oddajati e-vlog.

Zaradi novega informacijskega sistema imajo na posameznih CSD-jih že težave in polne roke dela. Vloge pospešeno rešujejo, da ne bi prihajalo do večjih zamud pri izdaji odločb, pa strokovni delavci delajo nadure in v službo prihajajo tudi ob sobotah, poroča Darja Kuzmanič Korva s Skupnosti centrov za socialno delo.

Dodaja še: "Tako kot poročajo centri, lahko pride do določenih zamud, ker enostavno ni mogoče vsega rešiti takoj, tudi zaradi objektivnih razlogov, vendar se trudimo, da bi vloge rešili vsaj v takih rokih kot pretekla leta."

Zaradi reorganizacije so sicer CSD-je kadrovsko okrepili, lani so v službo vzeli 62 pripravnikov in 20 strokovnih sodelavcev, letos pa še dodatnih 36, so povedali na ministrstvu.

CSD. Center za socialno delo.
Novice Socialni delavci opozarjajo na nevzdržne pogoje dela na centrih za socialno delo

Enote bodo imele manj pristojnosti kot zdajšnji centri

Z reorganizacijo centrov za socialno delo se bodo sicer pristojnosti prerazporedile med območne centre in enote. V okviru centrov bodo delovale:

  • splošna služba (kadrovska ter tehničnoadministrativna služba, računovodstvo),
  • služba za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev in
  • strokovna služba (služba za koordinacijo in pomoč žrtvam).

Po posameznih enotah – te bodo delovale na mestih, kjer imajo sedež zdajšnji centri – bodo delovale mobilne strokovne službe, ki bodo opravljale strokovne naloge.

"Nekaj vsebinskih nalog se bo vseeno preneslo na novoustanovljeni center, in sicer bodo odločali o pravicah iz javnih sredstev na letni ravni, npr. otroški dodatek, subvencioniran vrtec, štipendija … Na enotah pa bodo ostale mesečne pravice, kot so denarna pomoč, subvencije najemnine, varstveni dodatek," je pojasnila Darja Kuzmanič Korva s Skupnosti CSD-jev.

centri za socialno delo v RS | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Ne spreglejte