Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 9. 2018,
21.17

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

4

Natisni članek

Evropska unija Poljska

Torek, 18. 9. 2018, 21.17

5 let, 7 mesecev

V Bruslju ostra opozorila Poljski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

4

Frans Timmermans | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemčija in Francija sta danes v skupni izjavi na zasedanju ministrov EU v Bruslju opozorili, da so razmere v pravosodju na Poljskem bolj kritične kot kadar koli. Tudi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je opozoril, da ni veliko dobrih novic in da so se skrbi komisije le še okrepile.

Ministri EU za evropske zadeve so danes na zasedanju, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič, opravili drugo zaslišanje Poljske zaradi spornih ukrepov v pravosodju.

"Razmere so hujše kot kdaj koli"

Razmere v povezavi z vladavino prava na Poljskem smo od sprožitve postopka po 7. členu pogodbe EU obravnavali že petkrat, a dialog ni zagotovil bistvenega napredka, temveč ravno obratno - razmere so hujše kot kdaj koli, sta v skupni izjavi obžalovali Nemčija in Francija.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je poudaril, da po drugem zaslišanju Poljske ni veliko dobrih novic in da so se skrbi komisije še okrepile, razmere se niso izboljšale, odzivi poljskih oblasti ne kažejo na zbližanje stališč

Izpostavil je močno zavedanje o skupni odgovornosti, da se poljske oblasti prepriča, da ostanejo v okviru pravil in pogodb EU, kar je dolžnost vsake članice unije.

Shona Vertue
Trendi Nekdanja trenerka Davida Beckhama: Ženske počnejo te tri napake

Varšavo pozval k izvajanju sodb Sodišča EU

Varšavo je pozval k izvajanju sodb Sodišča EU in poudaril, da bo komisija uporabila vsa razpoložljiva sredstva za umik spornih sprememb zakona o vrhovnem sodišču, tudi napotitev Poljske na Sodišče EU.

"Nadaljuje se," je dejal Timmermans po še eni razpravi o Poljski, ki znova ni prinesla premikov. Odgovora na vprašanje, kaj bo naslednji korak, še ni.

Razprava je bila intenzivna, to vprašanje ni preprosto, podrobno je treba oceniti stanje in odločiti, je dejal avstrijski minister za EU Gernot Blümel.

Kolaž Luka Mesec Marjan Šarec
Novice Bo Luka Mesec odpovedal sodelovanje s Šarčevo vlado?

Do odvzema glasovalnih pravic je še dolga pot

Ena od možnosti, ki je sedaj na voljo, je nadaljevanje zaslišanj, za kar je potrebna navadna večina članic. Druga možnost je oblikovanje priporočil Poljski zaradi tveganja resnih kršitev evropskih vrednot.

Za potrditev tveganja resnih kršitev evropskih vrednot v okviru prve, preventivne faze 7. člena pogodbe EU, je potrebna večina štirih petin članic.

Do uporabe skrajnega ukrepa, predvidenega v sklopu 7. člena, odvzema glasovalnih pravic, je sicer še dolga pot. To se tudi ne more zgoditi, če voditelji članic unije pred tem ne ocenijo s soglasjem, da obstajajo na Poljskem resne kršitve.

Soglasje ni verjetno, saj je madžarski premier Viktor Orban v tem primeru že pred časom napovedal veto.

iPhone XR
Novice Vprašanje za tisoč evrov, s katerim se bo jeseni ukvarjal marsikdo

Evropski parlament pozval tudi h ukrepanju proti Madžarski

Evropski parlament je minuli teden pozval tudi h ukrepanju proti Madžarski na podlagi 7. člena. V avstrijskem predsedstvu, ki je zdaj na potezi, so danes poudarili, da so pismo parlamenta prejeli šele danes, zato je prezgodaj za napovedi o naslednjih korakih.

Timmermans pa je dejal, da je komisija na voljo drugim institucijam in da bo zavzela stališče o tem, če jo bo Svet pozval. V primeru Poljske je postopek po 7. členu predlagala komisija, ki je sicer tarča kritik, zakaj ni tega storila tudi v primeru Madžarske.

Postopek po 7. členu lahko predlaga Evropska komisija, Evropski parlament ali tretjina članic unije.

Ne spreglejte