Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
13.53

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Josip Broz - Tito Jovanka Broz dediščina infografika

Četrtek, 3. 12. 2015, 13.53

2 leti, 11 mesecev

Boj za Titovo osebno dediščino. Kaj se skriva v sefu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po 32 letih pravdanja dediči Josipa Broza še vedno ne vedo, kaj naj bi si sploh razdelili.

Josip Broz - Tito je umrl pred 35 leti, toda sodni postopki o njegovem nasledstvu še niso končani. Pravzaprav je razprava o njegovem nasledstvu, ki jo je pred 32 leti začel njegov zdaj že pokojni sin Žarko, druga najdaljša razprava v zgodovini srbskega sodstva, odvetniki pa se bojijo, da bodo o tej zadevi na sodišču razpravljali tudi še njihovi otroci, če bodo postali odvetniki.

Dediščina 30 let državna skrivnost Pred nekaj dnevi je na beograjskem sodišču potekala razprava, v kateri Titovi nasledniki, sin Miša ter vnuki Josip, Edvard, Zlatica in Svetlana, zahtevajo svojo dediščino, predvsem to, kar je bilo shranjeno v Titovem sefu v Narodni banki Srbije. Gre za osebne predmete Josipa Broza. Vsebina tega sefa je bila do pred dvema letoma in pol državna skrivnost, zato se je tudi razprava o nasledstvu ustavila.

Šele na zahtevo sodišča so srbske oblasti leta 2013 s skrivnostnega sefa odstranile oznako državne tajnosti, tako da so lahko končno popisali njegovo vsebino, seznam pa dostavili sodišču. Toda to je vse skupaj še bolj zapletlo. V sefu so bili namreč tudi predmeti, ki so bili last dinastije Karađorđević, tako da se je tudi ta prijavila kot stranka v postopku. Titovi dediči so zahtevali prepoved razpolaganja s predmeti iz sefa in dopolnitev seznama, saj so prepričani, da veliko predmetov, ki bi morali biti v depoju številka 555, manjka.

Mesečev kamen in krona kraljice Marije Titovo osebno lastnino so v sef dali poleti leta 1982, ko je tako odločilo predsedstvo SFRJ. Tedaj so odločili, da bi del lastnine lahko prodali na dražbah, del, ki je bil prej v lasti Karađorđevićev, pa bi pripadal Narodni banki Jugoslavije.

V sef so tako zaklenili zlato, filatelistično zbirko, 2.500 avstro-ogrskih zlatnikov, ki naj bi bili zdaj vredni pol milijona evrov, nakit, med drugim krono kraljice Marije, porcelan, dragocene ure, odlikovanja in mesečev kamen. Med najvrednejšimi predmeti je medalja reda Suvorov, ki sta jo poleg Tita dobila le še Stalin in Žukov . Vsa lastnina je popisana na različnih seznamih tako iz leta 1982 kot leta 2013, ko so sef odprli.

Ni znano, kaj je sploh predmet dediščine Prva naloga sodišča je, da določi, kaj sploh spada v dediščino, zato bodo morali primerjati vse znane sezname in jih uskladiti z najdenimi predmeti. "Pojavili so se neki novi seznami, ki jih do zdaj sploh nismo videli," je za Blic dejala pravna zastopnica Brozovih dedičev Violeta Kočić Mitaček: "Vemo tudi, da je na seznamih mnogo predmetov, ki jih v sefu niso našli in za katere nihče ne ve, kje so."

Poleg predmetov iz sefa dediči zahtevajo, da so na seznamu za dedovanje tudi drugi osebni predmeti Tita, umetniške slike iz rezidence in 167 kosov lovskega orožja. Do zdaj pa so našli le 67 pušk.

Dedičem ostali le spomini Šele ko se bodo vsi dediči strinjali s seznamom dediščine, se bo lahko začel dejanski postopek nasledstva. "Ta postopek se nikoli ne bo končal," je pesimističen Titov vnuk Josip: "Mnogo dragocenih predmetov je pokradenih, ljudje, ki so jih vzeli, pa so blizu vladi." Prepričan je, da je Titova osebna zapuščina vredna nekaj milijonov evrov.

Njegova sestra Zorica je za Jutarnji list ogorčeno dejala, da imajo Titove dediče očitno za neumneže: "Vse, kar nam je ostalo po dedu, so spomini, naši spomini. Tita psujejo, a jih to ni oviralo pri tem, da ne bi pokradli njegove zapuščine."

Karađorđevići bodo zahtevali nakit Posebno poglavje je tudi postopek v zvezi s predmeti članov dinastije Karađorđević. Sodišče jih je napotilo na posebno obravnavo, s katero morajo zahtevati, da njihove predmete izvzamejo iz Titove dediščine. Po navedbah Jutarnjega lista Brozovi dediči nimajo nič proti temu, da predmete dinastije Karađorđević ločijo od druge dediščine. Sodni postopek med Brozovimi in Karađorđevići bi se moral končati pred dokončno razdelitvijo Brozove zapuščine.

Postopek dedovanja bodo verjetno še dodatno zapletli zahtevki dedinj Jovanke Broz, njenih sester Nade in Zore, ki bi lahko zahtevali, da se polovica dediščine dodeli njima kot dediščina zakoncev Broz. Na sodišču v Beogradu se je poleti začel postopek dedovanja osebnih predmetov Jovanke Broz, a tudi v tem postopku še niso ugotovili, kaj je pravzaprav predmet dedovanja.

Ne spreglejte