Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
21.55

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Švica univerzalni temeljni dohodek

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 21.55

5 let, 2 meseca

Bodo dojenčki v Švici dobivali 487 evrov na mesec?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Švicarji se skoraj utapljajo v denarju. Toda ali imajo dovolj denarja za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD)? Brez drastično višjih davkov ne bo šlo.

Švico številne študije postavljajo med najbolj bogate države, nekatere, kot zadnja študija Credit Suisse Global Wealth Report 2013, pa tudi na sam vrh najbogatejših držav. Po tem poročilu je imela letos ta alpska država 512.600 ameriških dolarjev premoženja na odraslo osebo (379.324 evrov), kar je daleč največ na svetu.

Švicarji bodo o UTD odločali na referendumu Je lahko zato Švica prva država, ki ima možnosti, da uresniči za številne sporno in nerealno zamisel o univerzalnem temeljnem dohodku (UTD)? Uvedba UTD (nem. Bedingungsloses Grundeinkommen, brezpogojni temeljni dohodek) pomeni, da bi vsak prebivalec Švice dobival stalen mesečen dohodek, ki bi ga izplačevala država in ne bi bil povezan z delom oziroma s kakršno koli delovno obveznostjo oziroma pogojem.

Zagovorniki UTD so prepričani, da je Švica dovolj bogata, da lahko financira univerzalni temeljni dohodek za vse. Zbrali so že 126 tisoč podpisov za razpis referenduma za uvedbo UTD (potrebnih bi jih bilo 100 tisoč). To pomeni, da se bodo prebivalci švicarske konfederacije v prihodnosti na referendumu odločali o njegovi uvedbi.

Vsak Švicar bi mesečno dobival 2.500 švicarskih frankov Po načrtih zagovornikov bi UTD znašal 2.500 švicarskih frankov na mesec (2.028 evrov) za odraslega in 600 švicarskih frankov (487 evrov) za otroka. To ne pomeni, da bi zaposleni dobivali 2.500 frankov več na mesec: kdor na primer zdaj zasluži 7.000 švicarskih frankov (5.677 evrov), bi po novem dobival 2.500 švicarskih frankov UTD in plačo v višini 4.500 švicarskih frankov (3.650 evrov).

Kot piše švicarski časnik Blick, pa predlagatelji še ne vedo, kje dobiti denar za izplačilo UTD. To bo moral, če bo referendum uspešen, natančno določiti švicarski parlament.

Uvedba UTD bi terjala drastično zvišanje davkov Po izračunih naj bi uvedba UTD 8-milijonsko Švico letno stala okoli 200 milijard švicarskih frankov (162 milijard evrov) oziroma tretjino švicarskega letnega bruto domačega proizvoda (BDP). Zagovorniki UTD menijo, da bi lahko 70 milijard švicarskih frankov (56,8 milijarde evrov) dobili iz sredstev za socialno zavarovanje, preostanek sredstev pa bi morali dobiti z drastičnim zvišanjem davka na dodano vrednost (DDV).

Kdaj bo referendum o UTD, še ni znano. Teoretično bi lahko bil že prihodnje leto, lahko pa se zgodi, da bo šele v začetku leta 2019, saj naj bi si švicarska vlada oziroma parlament vzela kar nekaj časa za posvetovanje o bolj zmernem protipredlogu.

Sicer pa so v Švici v začetku leta že zbrali 110 tisoč podpisov za referendum o uvedbi minimalne plače štiri tisoč švicarskih frankov (3.244 evrov), 24. novembra pa bo referendum o tem, da bi omejili najvišje plače v posameznih podjetjih. Te naj ne bi smele biti višje od 12-kratnika najnižje plače v podjetju.

Ne spreglejte