Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 2. 2022,
8.09

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

2

Natisni članek

zdravje gospodarstvo Švica referendum poskusi živali

Nedelja, 13. 2. 2022, 8.09

2 leti, 2 meseca

Bo referendum o prepovedi medicinskih poskusov na živalih uspel?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

2

zavetišče za zapuščene živali Ljubljana Gmajnice. mačka mačke psi | Švica je v preteklosti že zavrnila tri pobude na to temo, in sicer leta 1985 s 70 odstotki, leta 1992 s 56 odstotki in leta 1993 z 72 odstotki glasov. Podoben rezultat se pričakuje tudi danes. | Foto Bojan Puhek

Švica je v preteklosti že zavrnila tri pobude na to temo, in sicer leta 1985 s 70 odstotki, leta 1992 s 56 odstotki in leta 1993 z 72 odstotki glasov. Podoben rezultat se pričakuje tudi danes.

Foto: Bojan Puhek

V Švici bo danes potekal referendum o popolni prepovedi medicinskih poskusov na živalih, kar zahtevajo aktivisti za pravice živali. Predlog je sprožil burno razpravo v državi, katere gospodarstvo je močno odvisno od velikih farmacevtskih podjetij. Da bo uspel, pa je malo verjetno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru švicarskega sistema neposredne demokracije so aktivisti za pravice živali pridobili dovolj podpore za izvedbo referenduma o prepovedi testiranja medicinskih preparatov in postopkov na živalih. Predlog pa bi prepovedal tudi poskuse na ljudeh in uvoz novih zdravil, razvitih na tak način.

Ankete sicer napovedujejo, da je zelo malo verjetno, da bi bil predlog sprejet. "Če pa bi bil sprejet, bi bila Švica edina država s takšno prepovedjo," je dejal predsednik lobistične skupine švicarskih univerz Yves Fluckiger.

Preveč škode za gospodarstvo

Vse glavne politične stranke v Švici predlogu nasprotujejo. Vlada meni, da gre prepoved predaleč in da bi imela resne posledice tako za zdravje kot tudi za gospodarstvo v državi, kjer kemijski in farmacevtski sektor predstavljata več kot polovico vsega izvoza.

Lobistična skupina švicarske farmacevtske industrije Interpharma je že opozorila, da bodo v primeru prepovedi prizadete institucije in podjetja prisiljena preseliti svoje dejavnosti v tujino.

V državi je bilo sicer zgolj v letu 2020 uporabljenih približno 560 tisoč živali za testiranje, kar je sicer bistveno manj od skoraj dveh milijonov na leto v začetku osemdesetih let.

Na upad testiranj so vplivale številne omejitve, kot na primer, da morajo raziskovalci, ki želijo za medicinsko testiranje uporabiti žive živali, dokazati, da ni na voljo druge metode in da bodo pogoji za živali humani.

Ne spreglejte