Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2022,
7.25

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

37

Natisni članek

Rusija vojna Ukrajina

Ponedeljek, 25. 4. 2022, 7.25

1 leto, 12 mesecev

ZDA: Suverena, neodvisna Ukrajina bo preživela Vladimirja Putina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

37

Antony Blinken | Rusiji v Ukrajini ne uspeva dosegati svojih vojnih ciljev, je po obisku v Kijevu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Obisk je bil po njegovih besedah priložnost, da so izrazili podporo ukrajinski vladi. Prav za to se je zahvalil predsednik Volodimir Zelenski, ki je dodal, da so govorili tudi o nadaljnji zaostritvi sankcij proti Rusiji. | Foto Reuters

Rusiji v Ukrajini ne uspeva dosegati svojih vojnih ciljev, je po obisku v Kijevu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Obisk je bil po njegovih besedah priložnost, da so izrazili podporo ukrajinski vladi. Prav za to se je zahvalil predsednik Volodimir Zelenski, ki je dodal, da so govorili tudi o nadaljnji zaostritvi sankcij proti Rusiji.

Foto: Reuters

61. dan vojne v Ukrajini. Ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin sta v nedeljo v Kijevu izrazila solidarnost z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ter napovedala postopno vrnitev ameriških diplomatov v Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruski napadi na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo. Na meji z Ukrajino gori rusko skladišče goriva.

Spremljamo dogajanje v Ukrajini:

21.15 Rusija obtožila Ukrajino načrtovanja umorov proruskih medijskih osebnosti
21.00 Velika Britanija bo v Ukrajino poslala oklepnike s protiletalskimi raketami
19.30 Ruski napadi v Ukrajini zahtevali nove smrtne žrtve
18.45 ZN: Iz Ukrajine zbežalo več kot 5,2 milijona beguncev
15.08 ZDA v Ukrajini vidijo neuspeh Rusije pri doseganju ciljev
14.27 Rusija napovedala prekinitev ognja okrog jeklarne v Mariupolu
12.00 Ukrajina trdi, da so ubili 21.900 ruskih vojakov
10.18 Putin čestital Macronu
10.15 Rusi napadli pet železniških postaj
8.38 V bližini meje z Ukrajino gori rusko skladišče goriva
8.28 Ruski napadi na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo, Kijev želi nova pogajanja o Mariupolu
7.00 Blinken napovedal vrnitev ameriških diplomatov v Ukrajino

21.15 Rusija obtožila Ukrajino načrtovanja umorov proruskih medijskih osebnosti

Ruska obveščevalna služba FSB je danes sporočila, da je pridržala šest oseb, ki naj bi po naročilu ukrajinske obveščevalne službe SBU načrtovale umor vodilnih predstavnikov ruskih državnih medijev. Ruske oblasti so vpletenosti v načrtovanje umorov obtožile tudi Washington, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v televizijskem nagovoru povedal, da je bilo v posebni protiteroristični operaciji nevtraliziranih šest ruskih članov neonacistične teroristične skupine, ki naj bi po navodilih ukrajinske varnostne službe načrtovali umore več ruskih medijskih osebnosti.

Med tarčami naj bi bili med drugim tudi ruski televizijski voditelj Vladimir Solovjov, generalni direktor ruske medijske hiše RT Dmitri Kiseljov, glavna urednica RT Margarita Simonjan ter voditeljica Olga Skabejeva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Solovjov, ki je trenutno pod sankcijami Evropske unije, je sicer odločen podpornik Putina in ruske vojaške kampanje v Ukrajini, ukrajinska vlada pa ga je označila za ruskega propagandista. "Kaj je pri tem presenetljivega? Vsem sem na očeh. Sem Jud in antifašist, zato je očitno, da sem tarča ukrajinskega nacionalizma," je v komentarju za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal Solovjov.

Ruski FSB poudarja, da je skupina teroristov domnevno že priznala, da je nameravala Solovjova razstreliti v njegovem avtomobilu, nato pa pobegniti v Ukrajino. Predstavniki SBU pa niso želeli komentirati tega, kar so sicer opisali kot fantazije ruskih obveščevalnih služb.

Putin je v svojem govoru namignil, da naj bi bil v načrtovanje vpleten tudi Washington, vendar konkretnih informacij ni podal.

"Zatekli so se k terorju! Pripravljajo umore naših novinarjev. Poimensko poznamo člane zahodnih tajnih služb, seveda predvsem iz Cie, ki sodelujejo z ukrajinskimi varnostnimi organi. Toliko o njihovem odnosu do pravic novinarjev in človekovih pravic na splošno," je še dejal.

21.00 Velika Britanija bo v Ukrajino poslala oklepnike s protiletalskimi raketami

Velika Britanija bo Ukrajini podarila "manjše število" oklepnih vozil stormer, opremljenih s protiletalskimi raketami starstreak, ki bodo okrepile zračno obrambo države, je danes po navedbah tujih tiskovnih agencij oznanil britanski obrambni minister Ben Wallace, ki je ob tem podal tudi oceno dosedanjih ruskih izgub.

Ukrajinske sile proti ruski vojski sicer že več kot tri tedne uporabljajo britanske rakete starstreak, je po navedbah britanskega BBC oznanil Wallace. "Oklepniki Stormer bodo ukrajinskim silam omogočili še boljše zmogljivosti pri protiletalski obrambi tako podnevi kot ponoči," je dodal.

Povedal je še, da dosedanji britanski vojaški prispevek Ukrajini obsega pet tisoč protitankovskih raket, pet sistemov zračne obrambe z več kot 100 raketami in 4,5 tone plastičnega eksploziva. Zaradi strahu pred zaostrovanjem konflikta so sicer članice Nata, vključno z Veliko Britanijo, nekoliko omejene pri tem, kakšno vojaško opremo pošiljajo v Ukrajino.

Wallace je danes predstavil tudi oceno britanskega ministrstva za obrambo glede izgub ruskih oboroženih sil v Ukrajini. Ocenjujejo, da je bilo ubitih okoli 15 tisoč pripadnikov ruske vojske, uničenih ali zajetih naj bi bilo okoli dva tisoč oklepnih vozil, navaja BBC.

Ta nabor oklepnih vozil naj bi vključeval vsaj 530 tankov, 530 oklepnih transporterjev in 560 pehotnih bojnih vozil. Wallace je dejal še, da je po ocenah britanskega ministrstva Rusija izgubila tudi več kot 60 helikopterjev in bojnih letal.

Več kot četrtina od več kot 120 bataljonskih taktičnih skupin, ki jih je Rusija poslala v Ukrajino, je po Wallaceovih besedah postala bojno neučinkovita. Dejal je tudi, da je Rusiji doslej "spodletelo pri skoraj vseh zastavljenih vojaških ciljih" v Ukrajini.

19.30 Ruski napadi v Ukrajini zahtevali nove smrtne žrtve

V ruskih napadih na železniško infrastrukturo v osrednji ukrajinski pokrajini Vinice je bilo danes ubitih najmanj pet ljudi, še 18 pa ranjenih. Kaže, da so železniške postaje in preostala prometna infrastruktura postale ena od ključnih tarč ruskih sil v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinsko generalno tožilstvo je na družbenih omrežjih naznanilo, da se trenutno nadaljujejo reševalne akcije, na kraj dogodka pa so prispeli tudi preiskovalci in tožilci. Vodja ukrajinskih železnic Aleksander Kamišin je prvi komentiral napade in obtožil Moskvo, da sistematično uničuje železniško infrastrukturo.

"Danes zjutraj je bilo v eni uri tarča strelov pet železniških postaj v osrednji in zahodni Ukrajini. Najmanj 16 potniških vlakov pa bo imelo zamudo," je dejal v izjavi, objavljeni na Telegramu.

Železniške postaje in preostala prometna infrastruktura so postale ključna tarča ruskih sil v Ukrajini. Tudi ukrajinsko vojaško poveljstvo je obtožilo Rusijo, da je napadla železniško infrastrukturo z razlogom, da bi prekinila dobavne linije za vojaško opremo.

"Poskušajo uničiti dobavne poti za vojaško-tehnično pomoč iz partnerskih držav," je v objavi na Facebooku zapisalo poveljstvo ukrajinskih oboroženih sil. Železniške proge so ključnega pomena tudi za dostavo potrebnih zalog in evakuacijo civilistov v obmejne države, poroča BBC.

Današnji napadi sicer niso bili prvi te vrste. Prejšnji mesec je bilo v raketnem napadu na železniško postajo v mestu Kramatorsk na vzhodu Ukrajine ubitih več kot 50 ljudi. Postaja je bila napadena 8. aprila ob približno 10.30 po lokalnem času, ko je množica ljudi čakala na prvi vlak za evakuacijo v varnejše regije v osrednji in zahodni Ukrajini.

Obe strani sta navedli, da so bile pri napadu na Kramatorsk uporabljene rakete tochka-U. Rusija sicer svojo vpletenost še vedno zanika in trdi, da so za napad odgovorne ukrajinske sile.

18.45 ZN: Iz Ukrajine zbežalo več kot 5,2 milijona beguncev

Agencije ZN za begunce (UNHCR) opozarja, da Ukrajino še vedno dnevno zapušča na deset tisoč državljanov, samo v zadnjih 24 urah pa naj bi državo zapustilo 45 tisoč Ukrajincev. Skupno število ljudi, ki so iz Ukrajine pobegnili od izbruha vojne konec februarja, je tako naraslo na 5,2 milijona, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Na Poljskem je trenutno 2,9 milijona Ukrajincev, medtem ko jih je Romunija sprejela 777 tisoč, Rusija 605 tisoč, Madžarska 492 tisoč in Slovaška 355 tisoč, kažejo statistični podatki UNHCR. Na fotografiji ukrajinski begunci v mestu Przemysl na Poljskem.  | Foto: Reuters Na Poljskem je trenutno 2,9 milijona Ukrajincev, medtem ko jih je Romunija sprejela 777 tisoč, Rusija 605 tisoč, Madžarska 492 tisoč in Slovaška 355 tisoč, kažejo statistični podatki UNHCR. Na fotografiji ukrajinski begunci v mestu Przemysl na Poljskem. Foto: Reuters

Prav tako je več kot 7,7 milijona Ukrajincev notranje razseljenih. To pomeni, da po podatkih ZN skupno število ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove, znaša približno 13 milijonov, kar pomeni več kot četrtino ukrajinskega prebivalstva. V konfliktu naj bi bilo uradno ubitih najmanj 2.665 civilistov, še 3.053 pa je bilo ranjenih.

Gre za najhujšo begunsko krizo v Evropi po koncu druge svetovne vojne, ki se približuje tudi preostalim večjim begunskim krizam, vključno s krizo v Venezueli, od koder je od leta 2014 pobegnilo šest milijonov ljudi, in v Siriji, od koder je pred več kot desetletje trajajočo državljansko vojno zbežalo 6,8 milijona ljudi.

15.08 ZDA v Ukrajini vidijo neuspeh Rusije pri doseganju ciljev

Rusiji v Ukrajini ne uspeva dosegati svojih vojnih ciljev, je po obisku v Kijevu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Obisk je bil po njegovih besedah priložnost, da so izrazili podporo ukrajinski vladi. Prav za to se je zahvalil predsednik Volodimir Zelenski, ki je dodal, da so govorili tudi o nadaljnji zaostritvi sankcij proti Rusiji.

Kot je po nedeljskem obisku dejal Blinken, je bil cilj Rusov Ukrajini odvzeti njeno suverenost in neodvisnost, a jim to kljub dvema mesecema grozljivih napadov ni uspelo. Ruska vojska ni upravičila svojih pričakovanj, njeno gospodarstvo pa so prizadele zahodne sankcije.

"Ne vemo, kako se bo odvila ta vojna, ampak vemo, da bo suverena, neodvisna Ukrajina tu še veliko dlje časa, kot je na prizorišču Vladimir Putin," je dejal Blinken in napovedal nadaljnjo podporo Kijevu. | Foto: Reuters "Ne vemo, kako se bo odvila ta vojna, ampak vemo, da bo suverena, neodvisna Ukrajina tu še veliko dlje časa, kot je na prizorišču Vladimir Putin," je dejal Blinken in napovedal nadaljnjo podporo Kijevu. Foto: Reuters

Njegov obisk z obrambnim ministrom Lloydom Austinom v ukrajinski prestolnici, kjer ju je sprejel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je bil namenjen prav temu, da pokažejo neomajno podporo ameriške vlade.

Ločeno je tudi Zelenski sporočil, da cenijo vso pomoč ZDA, za katero se je zahvalil. Kot so danes sporočili iz njegovega urada, sta strani v nedeljo razpravljali tudi o nadaljnji obrambni pomoči, krepitvi sankcij proti Rusiji, finančni podpori Ukrajini in varnostnih zagotovilih.

Posebno pozornost naj bi namenili prav sankcijam, ki naj bi jih bilo po prepričanju vseh zbranih treba okrepiti. "Razumemo, kateri bi morali biti naslednji koraki na tej poti. In računamo na podporo svojih partnerjev," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil Zelenski. | Foto: Reuters Posebno pozornost naj bi namenili prav sankcijam, ki naj bi jih bilo po prepričanju vseh zbranih treba okrepiti. "Razumemo, kateri bi morali biti naslednji koraki na tej poti. In računamo na podporo svojih partnerjev," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil Zelenski. Foto: Reuters

Austin je že pred tem dejal, da si želijo, da bi bila Rusija tako oslabljena, da ne bi mogla početi takšnih stvari, kot jih je počela med invazijo na Ukrajino. "Izgubili so že veliko vojaških zmogljivosti in veliko vojakov, če smo iskreni, in ne želimo, da bi lahko te zmogljivosti hitro obnovili," je dodal.

Blinken in Austin, ki sta prva predstavnika ameriške vlade, ki sta obiskala Ukrajino od začetka ruske invazije 24. februarja, sta napovedala tudi več kot 700 milijonov dolarjev dodatne neposredne in posredne vojaške pomoči Ukrajini, vključno s približno 300 milijoni dolarjev, ki bodo državi omogočili nakup potrebnega orožja.

14.27 Rusija napovedala prekinitev ognja okrog jeklarne v Mariupolu

Rusko obrambno ministrstvo je danes napovedalo prekinitev ognja na območju jeklarne Azovstal v Mariupolu, da bi tako omogočili evakuacijo civilistov iz industrijskega kompleksa, kamor so se zatekli še zadnji ukrajinski branitelji pristaniškega mesta.

Jeklarna Azovstal | Foto: Reuters Jeklarna Azovstal Foto: Reuters

Ruska stran je enostransko ustavitev vseh sovražnosti napovedala za ob 13. uri po srednjeevropskem času, ko naj bi svoje enote umaknila na varno razdaljo in zagotovila umik civilistov. Ti bodo lahko glede na zagotovila ruskega obrambnega ministrstva odšli "v katerikoli smeri, ki jo bodo izbrali".

Ukrajinska stran mora sicer pripravljenost na začetek evakuacije nakazati z belimi zastavami nad Azovstalom, so dodali. To naj bi tistim znotraj jeklarne sporočili prek radijskih kanalov vsakih 30 minut, rusko sporočilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je pretekli teden sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad strateškim mestom na jugu Ukrajine, razen nad ogromnim industrijskim kompleksom Azovstal. Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil blokado jeklarne, kjer naj bi skupaj z ukrajinskimi vojaki vztrajalo več sto civilistov.

12.00 Ukrajina trdi, da so ubili 21.900 ruskih vojakov

Ukrajinska vojska je objavila nove ocene ruskih žrtev in izgub. Do zdaj naj bi bilo ubitih 21.900 ruskih vojakov.

10.18 Putin čestital Macronu

Ruski predsednik Putin je za zmago na predsedniških volitvah čestital Macronu.

10.15 Rusi napadli pet železniških postaj

Ukrajinske železnice so objavile, da je bilo napadenih pet železniških postaj v srednji in zahodni Ukrajini. V napadih je bilo ubitih več ljudi. Kot je povedal Oleksander Kamišin, so se napadi zgodili v razmiku pol ure drug od drugega v ponedeljek zjutraj.

8.38 V bližini meje z Ukrajino gori rusko skladišče goriva

V ruskem mestu Brjansk blizu meje z Ukrajino gori veliko skladišče goriva, so danes sporočili z ruskega ministrstva za izredne razmere. Požar je izbruhnil v skladišču goriva, ki ga uporabljajo kot logistično bazo za vojaške operacije Moskve v Ukrajini, vzrok zanj pa ni znan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zagorelo je v skladišču goriva družbe Transneft Brjansk, ki je od meje z Ukrajino oddaljeno približno 150 kilometrov.

Po prvih podatkih v požaru ni bilo poškodovanih, vzroka požara pa niso navedli. Ministrstvo je sporočilo, da za zdaj ni potrebe po evakuaciji prebivalcev.

Požar je izbruhnil okoli 2. ure zjutraj po lokalnem času v okrožju Fokinski v mestu Brjansk, je sporočilo ministrstvo za izredne razmere ter dodalo, da so na kraj dogodka poslali reševalce in gasilce.

Posnetki, ki so jih objavili ruski mediji, prikazujejo požar, ki je nočno nebo v Brjansku obarval rdeče, v zrak pa se dviga gost dim.

Moskva je ukrajinske sile večkrat obtožila, da izvajajo napade na ruskih tleh, med drugim sredi aprila na vas v regiji Brjansk. V začetku aprila je guverner regije Belgorod, ki prav tako meji na Rusijo, trdil, da so ukrajinski helikopterji streljali na skladišče goriva.

8.28 Ruski napadi na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo, Kijev želi nova pogajanja o Mariupolu

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo ruski napadi, ki so znova zahtevali civilne žrtve, med drugim na severovzhodu regije Harkov in vzhodu regije Doneck. Med drugim naj bi Rusi sprožili močan napad v smeri od Izjuma proti Kramatorsku, a ga je ukrajinskim silam uspelo odbiti. Kijev je medtem Rusiji predlagal poseben krog pogajanj glede Mariupola.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes zjutraj v svojem rednem poročilu s terena sporočila ukrajinska vojska, jim je uspelo ustaviti več ruskih napadov na vzhodu države, vključno z ruskimi napadi v smeri od Izjuma proti Kramatorsku.

V Donecku in južneje so se ruske sile omejile predvsem na silovito topniško obstreljevanje ukrajinskih položajev, nov poskus zavzetja se je zgodil le pri manjšem kraju Popasna, za katerega se silovito bojujejo že več tednov.

V pristaniškem mestu Mariupol pa so Rusi z bombami in raketami znova obstreljevali območje jeklarne Azovstal, kjer vztrajajo še zadnji ukrajinski branitelji v tem mestu, tam pa naj bi bili ujeti tudi številni civilisti, med njimi otroci.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je Moskvi ponoči predlagal poseben krog mirovnih pogovorov, katerih cilj bi bil dogovor o prekinitvi ognja ter usodi ukrajinskih sil in civilistov v Mariupolu, ki je z izjemo Azovstala po več tednih silovitega obleganja zdaj bolj ali manj v ruskih rokah.

Britanski obveščevalci so medtem v svojem zadnjem poročilu danes zjutraj potrdili, da Rusija načrtuje izvedbo prirejenega referenduma v Hersonu na jugu Ukrajine, s katerim želi upravičiti svojo okupacijo na tem območju.

Kot so dodali, je Herson ključen za doseganje cilja, ki si ga je v invaziji zastavila Rusija, in sicer da vzpostavi kopenski most do polotoka Krim, ki si ga je priključila že leta 2014, in zavzame ne le vzhod, ampak tudi jug Ukrajine.

Herson je sicer edino večje ukrajinsko mesto, ki ga je Rusiji v invaziji, ta se je prevesila že v tretji mesec, uspelo zavzeti. A nekatera okoliška območja so medtem znova zavzele ukrajinske sile in spopadi tam se nadaljujejo.

7.00 Blinken napovedal vrnitev ameriških diplomatov v Ukrajino

Antony Blinken in Lloyd Austin sta napovedala več kot 700 milijonov dolarjev dodatne neposredne in posredne vojaške pomoči Ukrajini, vključno s približno 300 milijoni dolarjev, ki bodo državi omogočili nakup potrebnega orožja. Sredstva bodo po poročanju AFP namenjena tudi ukrajinskim regionalnim zaveznicam, ki morajo obnoviti zaloge, potem ko so poslale orožje Ukrajini.

Blinken je povedal, da namerava ameriški predsednik Joe Biden v prihodnjih dneh za novo veleposlanico v Kijevu imenovati zdajšnjo veleposlanico ZDA na Slovaškem Bridget Brink. Čeprav je več evropskih držav že ponovno odprlo svoja veleposlaništva v Kijevu, bo vrnitev ameriških diplomatov po navedbah neimenovanega predstavnika State Departmenta postopna, poroča AFP.

Blinken in Austin sta prva predstavnika ameriške vlade, ki sta obiskala Ukrajino od začetka ruske invazije 24. februarja. Obisk je bil iz varnostnih razlogov zavit v tančico skrivnosti, Washington pa ga je potrdil šele, ko sta Austin in Blinken že zapustila ukrajinsko ozemlje. Vendar je obisk že v soboto razkril Zelenski, v nedeljo pa so prisotnost obeh ameriških ministrov v Kijevu potrdili tudi ukrajinski uradniki.

Zelenski je v nedeljo tvitnil, da sta "ukrajinsko-ameriško prijateljstvo in partnerstvo močnejša kot kadarkoli prej".

Biden je v četrtek napovedal nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 800 milijonov dolarjev, potem ko je podoben 800-milijonski sveženj pomoči napovedal že 13. aprila. ZDA Ukrajini med drugim dobavljajo havbice, oklepna vozila, helikopterje, taktične drone, sisteme protiletalske obrambe in protitankovske rakete. Skupno so ZDA od začetka Bidnovega mandata poslale približno štiri milijarde dolarjev vojaške pomoči, poroča AFP.

Ukrajina
Novice Zelenski: Kaže, da je ubijanje otrok nova ruska nacionalna ideja
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: na obisk v Kijev prihaja državni sekretar ZDA Antony Blinken
Antraks
Novice Moskva: ZDA bodo Rusijo obtožile uporabe orožja za množično uničenje
Ne spreglejte