Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 4. 2022,
20.35

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

61

Natisni članek

Volodimir Zelenski Rusija Ukrajina

Sobota, 23. 4. 2022, 20.35

1 leto, 12 mesecev

Zelenski: na obisk v Kijev prihaja državni sekretar ZDA Antony Blinken

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

61

Volodimir Zelenski | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo to nedeljo obiskal Kijev, je nocoj sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Obenem je Zelenski pozval k srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter zagrozil, da bo Kijev odstopil od pogajanj z Moskvo, če bo Rusija ubila zadnje ukrajinske branitelje v Mariupolu.

"Jutri nas pridejo obiskat ameriški predstavniki," je na novinarski konferenci na postaji kijevske podzemne železnice sporočil Zelenski. To bo prvi uradni obisk ameriške vlade v Ukrajini, odkar je Rusija 24. februarja tam sprožila invazijo.

Poleg Blinkna (na fotografiji) na obisk v Kijev prihaja še ameriški obrambni minister Lloyd Austin. | Foto: Reuters Poleg Blinkna (na fotografiji) na obisk v Kijev prihaja še ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Foto: Reuters

Zelenski: Ne bojim se srečanja s Putinom, a če bodo ubiti naši možje v Mariupolu, se ne bomo več pogovarjali

Zelenski je sicer na novinarski konferenci tudi pozval k srečanju s Putinom s ciljem končati vojno. "Mislim, da je tisti, ki je to vojno začel, to sposoben tudi končati," je dejal in dodal, da "se ne boji srečanja" s Putinom, če bi to pomenilo mirovni dogovor med njunima državama.

Zatrdil je tudi, da se bodo ukrajinski pogajalci umaknili iz mirovnih pogovorov z Moskvo, če bo Rusija ubila ukrajinske vojake, ki še vztrajajo v jeklarni Azovstal v Mariupolu. "Če bodo naši možje v Mariupolu ubiti, se bo Ukrajina umaknila iz vsakega pogajalskega procesa," je bil jasen.

Prav danes so sicer pripadniki bataljona Azov iz jeklarne objavili nov videoposnetek, na katerem je videti ženske in otroke v prenatrpani sobi, ki tožijo, da ostajajo brez hrane in vode ter prosijo za evakuacijo. | Foto: Twitter/Daily Loud Prav danes so sicer pripadniki bataljona Azov iz jeklarne objavili nov videoposnetek, na katerem je videti ženske in otroke v prenatrpani sobi, ki tožijo, da ostajajo brez hrane in vode ter prosijo za evakuacijo. Foto: Twitter/Daily Loud

Stvar, ki bi prav tako pomenila konec mirovnih pogajanj, je po besedah Zelenskega tudi napovedani referendum o neodvisnosti, ki naj bi ga Rusija izvedla v zasedenem Hersonu. Če bi se ta psevdoreferendum dejansko zgodil, bi to zapletlo vsa prizadevanja za končanje vojne in bi pomenilo, da so bili dozdajšnji pogovori zgolj političen teater, "pa še to z res slabimi igralci", je dejal.

Ne spreglejte