Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 4. 2022,
12.57

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

51

Natisni članek

Ukrajina

Nedelja, 24. 4. 2022, 12.57

2 leti

Zelenski: Kaže, da je ubijanje otrok nova ruska nacionalna ideja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

51

Ukrajina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruska vojska tudi na pravoslavno veliko noč izvaja silovite raketne napade na Ukrajino. Na vzhodu države je obstreljevanje terjalo nove žrtve med civilisti.

Po navedbah guvernerja regije Lugansk Serhija Hajdaja je v soboto med bombardiranjem v krajih Hirske in Zolote umrlo šest civilistov, v ruševinah uničene hiše v mestu Popasna, ki je bila tarča obstreljevanja pred več dnevi, pa so našli še trupli dveh žensk, njegove besede povzema britanski BBC.

Še pred tem je guverner luganške regije posvaril, da obstreljevanje ne poneha, in pozval ljudi, naj se umaknejo na varno, če le imajo to možnost.

Med žrtvami v Odesi mati z dojenčkom

Tarča ruskih napadov je bila sicer v soboto tudi Odesa, ki leži nekoliko bolj zahodno. Raketa je zadela stanovanjsko stavbo, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi, vključno s trimesečnim dojenčkom in njegovo materjo. Ranjenih je bilo še 18 ljudi, je v soboto zvečer na novinarski konferenci povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Kaže, da je ubijanje otrok nova ruska nacionalna ideja," je dejal in obljubil, da bodo odgovorne pripeljali pred roko pravice.

Ruske sile, ki so se po neuspešnih poskusih, da bi zavzele Kijev, umaknile iz okolice prestolnice in severa države, so se zdaj osredotočile na vzhod Ukrajine. Cilj Rusije naj bi bil zavzeti regiji Doneck in Lugansk, obenem pa glede na nedavne izjave visokega predstavnika vojske tudi jug Ukrajine.

To naj bi Rusiji omogočilo vzpostavitev kopenskega mosta do zasedenega Krima in morebiti celo do proruskega Pridnestrja v Moldaviji, kjer da opažajo zatiranje rusko govorečega prebivalstva. Velik del Donecka in Luganska sicer ruske sile že nadzorujejo.

Pozivi k prekinitvi ognja v Mariupolu

Rusija je v preteklih dneh zavrnila prekinitev ognja ob pravoslavni veliki noči, prazniku, ki ga praznujejo tako v Rusiji kot v Ukrajini. Danes je svetovalec ukrajinskega predsednika in glavni pogajalec v pogovorih z Moskvo Mihajlo Podoljak kljub temu znova pozval k vzpostavitvi tovrstne prekinitve ognja v Mariupolu.

V Kijevu danes visok ameriški obisk

Danes bosta po napovedih Zelenskega Kijev obiskala ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin. To bo prvi uradni obisk ameriške vlade v Ukrajini, odkar je Rusija 24. februarja tam sprožila invazijo.

Zelenski je povedal, da bo z Austinom in Blinknom govoril predvsem o "seznamu nujno potrebnega orožja in hitrosti njegove dobave". Obenem je ponovil, da so se v preteklem tednu obljube Zahoda o dobavi orožja Ukrajini občutno izboljšale, pri čemer je posebej pohvalil pomoč ZDA in Velike Britanije.

Preberite še:

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: na obisk v Kijev prihaja državni sekretar ZDA Antony Blinken
Antraks
Novice Moskva: ZDA bodo Rusijo obtožile uporabe orožja za množično uničenje
Ne spreglejte