Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2023,
6.35

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

166

Natisni članek

vojna Lugansk Donbas Doneck Ukrajina Rusija

Torek, 7. 2. 2023, 6.35

4 mesece

349. DAN VOJNE V UKRAJINI

"Takšni koraki vpletajo članice Nata v konflikt"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

166

Sergej Šojgu | Šojgu je prepričan, da dobave težkega orožja vlečejo članice Nata v konflikt, kar bi po njegovih besedah lahko privedlo do nepredvidljive eskalacije. | Foto Reuters

Šojgu je prepričan, da dobave težkega orožja vlečejo članice Nata v konflikt, kar bi po njegovih besedah lahko privedlo do nepredvidljive eskalacije.

Foto: Reuters

Ruske sile uspešno napredujejo v bližini ukrajinskih mest Bahmut in Vugledar, je danes dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in Zahod posvaril pred okrepljenimi dobavami orožja Kijevu. Prepričan je, da dobave težkega orožja vlečejo članice Nata v konflikt, kar bi po njegovih besedah lahko privedlo do nepredvidljivega stopnjevanja.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

19.00 Nemški obrambni minister nenapovedano v Kijevu
13.16 Šojgu svari pred nepredvidljivim stopnjevanjem konflikta v Ukrajini
12.53 V Ukrajini imenovali novega notranjega ministra
8.31 Nove številke Ukrajine: "Samo v zadnjih 24 urah smo uničili več kot tisoč okupatorjev"
6.39 Ukrajinci: Rusija zbira vojake za morebitno ofenzivo v Lugansku
6.32 Prigožin je iz pilotske kabine povabil Zelenskega na zračni dvoboj

19.00 Nemški obrambni minister nenapovedano v Kijevu 

Novi nemški obrambni minister Boris Pistorius je danes nenapovedano obiskal Kijev in oznanil, da bo Ukrajina od skupine evropskih držav prejela več kot 100 tankov starejšega tipa leopard 1A5, poročajo tuje tiskovne agencije. Dobavo tankov nemške izdelave naj bi poleg Nemčije financirali še Nizozemska in Danska.

13.16 Šojgu svari pred nepredvidljivim stopnjevanjem konflikta v Ukrajini

Ruske sile uspešno napredujejo v bližini ukrajinskih mest Bahmut in Vugledar, je danes dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in Zahod posvaril pred okrepljenimi dobavami orožja Kijevu. Prepričan je, da dobave težkega orožja vlečejo članice Nata v konflikt, kar bi po njegovih besedah lahko privedlo do nepredvidljivega stopnjevanja.

"ZDA in njihove zaveznice poskušajo zavleči spor. Zato so začele dobavljati težko ofenzivno orožje Kijevu in odkrito pozivajo Ukrajino, naj zasede naša ozemlja. Takšni koraki vpletajo članice Nata v konflikt in lahko privedejo do nepredvidljive eskalacije," je na sestanku obrambnega ministrstva dejal Šojgu.

Poudaril je, da so ruske sile v ukrajinskih regijah Doneck in Zaporožje zavzele sedem naselij, operacije v okolici Bahmuta in Vugledarja pa se po njegovih besedah odvijajo uspešno. Ukrajina naj bi kljub ogromni vojaški pomoči Zahoda utrpela velike izgube, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ob tem je izrazil prepričanje, da se ukrajinske oblasti zavedajo, da Rusiji ne bodo mogle zadati vojaškega poraza, zato pa se zatekajo k ustrahovanju prebivalcev v regijah, ki si jih je Rusija lani enostransko priključila.

12.53 V Ukrajini imenovali novega notranjega ministra

Igor Klimenko je bil približno tri tedne po smrti svojega predhodnika Denisa Monastirskega uradno imenovan za novega ukrajinskega notranjega ministra. Na čelo ukrajinske varnostne službe je bil imenovan Vasil Maljuk, potem ko je bil s položaja razrešen prijatelj predsednika Volodimirja Zelenskega iz otroštva Ivan Bakanov.

Za imenovanje 50-letnega Klimenka, nekdanjega načelnika policije, ki je notranje ministrstvo vodil v preteklih tednih, je po poročanju ukrajinskih medijev glasovala dvotretjinska večina v parlamentu v Kijevu.

Monastirski je umrl sredi januarja v nesreči helikopterja, ki je strmoglavil v mestu Brovari severovzhodno od ukrajinske prestolnice. V strmoglavljenju je umrlo skupno 14 ljudi, tudi namestnik Monastirskega.

Ukrajinska vrhovna rada je danes potrdila tudi imenovanje Vasila Maljuka za vodjo ukrajinske varnostne službe (SBU). 39-letni generalmajor je nasledil prijatelja predsednika Zelenskega iz otroštva Ivana Bakanova, ki je moral julija lani zapustiti položaj zaradi številnih primerov domnevne izdaje med ukrajinskimi uradniki.

Zelenski je ob razrešitvi Bakanova za začasnega vodjo varnostne službe imenoval njegovega namestnika Maljuka, ki je tako zdaj po šestih mesecih tudi uradno stopil na čelo SBU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

8.31 Nove številke Ukrajine: "Samo v zadnjih 24 urah smo uničili več kot tisoč okupatorjev"

Od začetka invazije smo uničili 133.190 okupatorjev in 3.245 ruskih tankov, piše v dnevnem poročilu Kijeva o ruskih izgubah.

Po ukrajinskih podatkih je bilo samo v zadnjih 24 urah ubitih kar 1.030 ruskih borcev. Čeprav ni navedeno, kje, se domneva, da so Rusi največje izgube utrpeli pri Bahmutu. 

6.39 Ukrajinci: Rusija zbira vojake za morebitno ofenzivo v Lugansku

Moskva zbira dodatne enote za morebiten napad na regijo Lugansk, trdijo ukrajinske oblasti. Rusija se verjetno pripravlja na novo ofenzivo v Ukrajini, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Pri tem poudarja, da Moskva v prihodnjih tednih ne bo uspela zadostno okrepiti svojih sil, potek vojne pa se ne bo bistveno spremenil. Rusiji namreč trenutno primanjkuje streliva in vojakov, potrebnih za izvedbo uspešne ofenzive.

Tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je nedavno dejal, da Kijev pričakuje novo rusko ofenzivo še ta mesec. "Sanje okupatorjev so razširiti kopenski koridor do Krima. Torej bi lahko nova ofenziva prišla z vzhoda ali juga," je dodal. Opozoril je tudi, da do takrat ne bo prispela vsa obljubljena zahodna oborožitev, vendar ima Ukrajina dovolj rezerv, da omeji ruske napade, poroča BBC.

Po ocenah britanskih vojaških strokovnjakov ruske sile na fronti v zadnjem času niso bistveno napredovale. "Zajeti jim uspe le nekaj sto metrov na teden. To je skoraj gotovo zato, ker Rusija zdaj nima zadosti streliva in sil, potrebnih za uspešne ofenzive," je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Fotogalerija
1 / 4

London prav tako sumi, da ruski poveljniki zaradi političnega pritiska Moskve zasledujejo nerealne cilje, ki pa jih z obstoječimi enotami, ki so slabo opremljene in neizkušene, ne bodo mogli doseči. "Še vedno je malo verjetno, da bo Rusija v prihodnjih tednih uspela nabrati sile, ki bi bistveno vplivale na izid vojne," dodaja ministrstvo.

Med ukrajinskimi in ruskimi silami medtem še naprej potekajo srditi spopadi za mesto Bahmut v ukrajinski regiji Doneck, je v ponedeljek v dnevnem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in se zahvalil svojim vojakom za odločen odpor. Hkrati je opozoril, da si ruske sile prizadevajo mesto obkoliti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je zavzetje regije Doneck že ob začetku invazije postavila za svojo ključno prednostno nalogo. Pred kratkim je Moskva sporočila, da je skupaj z najemniško skupino Wagner po izredno hudih bojih zavzela mesto Soledar in vas Blahodatne.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem v ponedeljek v govoru v Generalni skupščini opozoril, da obstaja velika verjetnost, da se bo konflikt v Ukrajini zaostril in razširil. "Obeti za mir se še naprej zmanjšujejo. Možnosti za nadaljnje zaostrovanje in prelivanje krvi pa se povečujejo," je dodal.

6.32 Prigožin je iz pilotske kabine povabil Zelenskega na zračni dvoboj

Ustanovitelj ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je v ponedeljek objavil videoposnetek sebe v pilotski kabini vojaškega letala, na katerem na zračni dvoboj izzove ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Posnetek je objavila Prigožinova tiskovna služba. Ta navaja, da je bil posnet v bombniku su-24, ki ga je pilotiral Prigožin.

Gre za zadnjega v nizu videoposnetkov in izjav, s katerimi želi Prigožin promovirati sebe in svojo zasebno vojsko kot vodilno v ruskih vojaških operacijah v vzhodni Ukrajini.

Jevgenij Prigožin je Zelenskega pozval na zračni dvoboj.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jevgenij Prigožin je Zelenskega pozval na zračni dvoboj. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Volodimir Zelenski, pristali smo. Bombardirali smo Bahmut," pravi Prigožin v kratkem videu.

"Jutri bom letel z migom-29. Če želite, se srečamo na nebu. Če zmagate, zavzamete Bahmut, če ne, bomo napredovali vse do Dnepra," doda.

Prigožin je šele septembra lani priznal, da je ustanovitelj skupine Wagner, ki že leta deluje na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Jevgenij Prigožin
Novice Nora ponudba šefa Wagnerja: Zelenskega je izzval na letalski dvoboj
Novice Rusi vzeli knjige iz knjižnic v regiji Lugansk in jih zažgali
Mig
Novice Po vsej Ukrajini so se oglasile sirene. V Belorusiji vzletel ruski MiG.
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski in visoki predstavniki EU za isto mizo
Ne spreglejte