Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2023,
9.04

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

133

Natisni članek

vojska vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 6. 2. 2023, 9.04

1 leto, 2 meseca

348. dan vojne v Ukrajini

Nora ponudba šefa Wagnerja: Zelenskega je izzval na letalski dvoboj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

133

Šef Wagnerja Jevgenij Prigožin je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega izzval na letalski dvoboj na nebu nad ukrajinskim mestom Bahmut, za katero se te dni nadaljujejo srditi spopadi med Ukrajinci in Rusi. Če ga Zelenski premaga, bo Bahmut ostal v ukrajinskih rokah, če izgubi, bodo Rusi šli do Dnepra, je Prigožinova ponudba.

Poudarki dneva: 
21.18 Michel povabil Zelenskega, naj se v prihodnosti osebno udeleži vrha EU

20.30 Šef Wagnerja je Zelenskega izzval na letalski dvoboj
11.25 Pred obletnico vojne v Ukrajini papež opozoril na druge vojne po svetu
8.52 Prvi kanadski leopard prispel na Poljsko
8.30 Ukrajinskega obrambnega ministra Reznikova bo zamenjal šef obveščevalcev Budanov

21.18 Michel povabil Zelenskega, naj se v prihodnosti osebno udeleži vrha EU

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega povabil, naj se v prihodnosti osebno udeleži vrha voditeljev EU, je sporočil Michelov tiskovni predstavnik Barend Leyts. Več podrobnosti ni podal. Po neuradnih informacijah naj bi se Zelenski udeležil že vrha, ki bo konec tega tedna.

"Predsednik Evropskega sveta je predsednika Zelenskega povabil, da se v prihodnosti osebno udeleži Evropskega sveta. Iz varnostnih razlogov drugih informacij ne moremo podati," je Leyts zapisal na Twitterju.

Viri pri EU so za STA povedali, da naj bi se ukrajinski predsednik udeležil izrednega vrha voditeljev EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. Obenem pa naj bi bilo tudi posebno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi poslance nagovoril Zelenski.

Voditelji članic bodo o odzivu Unije na rusko agresijo razpravljali, potem ko je bil v Kijevu pretekli petek vrh EU-Ukrajina, v ukrajinski prestolnici pa je bila tudi Evropska komisija. Tam sta Michel in predsednica komisije Ursula von der Leyen zagotovila nadaljnjo podporo Ukrajini v njenem boju proti Rusiji, pa tudi na njeni poti v Unijo.

Zelenski, ki je doslej na zasedanjih Evropskega sveta voditelje nagovarjal prek videopovezave, pa je EU pozval k hitrejšim dobavam orožja in hitremu sprejetju Ukrajine v EU. Država je status kandidatke za članstvo v Uniji prejela junija lani.

Pričakovati je mogoče, da bo vrh EU znova izrazil polno podporo Ukrajini. Ministri za zadeve EU so danes poudarili pomen tega, da odgovorni za vojaško agresijo odgovarjajo. V Uniji pa poteka tudi razprava o desetem svežnju sankcij proti Rusiji, ki ga želijo sprejeti pred obletnico invazije 24. februarja.

Če bo predsednik Ukrajine zares prišel v Bruselj, bo to njegov prvi obisk v evropski prestolnici od začetka ruske agresije na njegovo državo pred skoraj enim letom. Domovino je v tem času zapustil zgolj konec decembra lani, ko je obiskal Washington.

20.30 Šef Wagnerja je Zelenskega izzval na letalski dvoboj

Šef zasebne vojske Wagner Jevgenij Prigožin je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega izzval na dvoboj na nebu nad ukrajinskim mestom Bahmut, za katero se te dni nadaljujejo srditi spopadi med Ukrajinci in Rusi. Prigožin je na svojem računu na ruski platformi Telegram objavil videoposnetek, na katerem ima čelado in pilotsko masko. V posnetku pravi, da se je vrnil z bombardiranja Bahmuta.

V torek se bo, kot pravi, spet vkrcal na bojno letalo. Nato sledi njegova ponudba Zelenskemu. "Če imaš voljo, se srečava na nebu. Če zmagaš, boste dobili nazaj Artemovsk (rusko ime za Bahmut, op. p.), če ne, pa gremo do Dnepra," je dejal Prigožin po poročanju nemškega medija Welt.

11.25 Pred obletnico vojne v Ukrajini papež opozoril na druge vojne po svetu

Papež Frančišek je ob vrnitvi z obiska v Demokratični republiki Kongo in Južnem Sudanu svet pozval, naj kljub vojni v Ukrajini ne pozabi na druge vojne. Pri tem je omenil Sirijo in Jemen, kjer spopadi divjajo že več kot desetletje, spomnil pa se je tudi konfliktov v Mjanmaru in izgona manjšine Rohinga ter konfliktov v Južni Ameriki.

"Obstajajo vojne, ki se zdijo pomembnejše, ker povzročajo več hrupa," je dejal Frančišek. "Toda ves svet je v vojni in samouničevanju," je dodal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Štiriindvajsetega februarja bo minilo eno leto, odkar je Rusija napadla Ukrajino. Papež je dejal, da vse od takrat redno moli za mir v tej državi in v skoraj vseh svojih govorih omenja ljudi, ki tam trpijo.

Potovanje v Kijev ostaja nemogoče, je dejal papež Frančišek, ki je v upanju na prekinitev sovražnosti v Ukrajini izrazil željo po obisku tako v ukrajinski prestolnici kot v Moskvi, kjer pa ni dobrodošel.

Obenem je Frančišek, ki je pred kratkim za tiskovno agencijo Associated Press (AP) ponovil stališče, da Katoliška cerkev ne sme biti sovražna do istospolno usmerjenih, pozval, naj homoseksualci v družbi ne bodo diskriminirani, navaja dpa.

"Ne smemo jih izobčiti," je dejal poglavar Katoliške cerkve in dodal, da istospolna usmerjenost ne bi smela biti kaznivo dejanje.

Papež si sicer želi jeseni odpotovati v Mongolijo, je sporočil z letala na poti domov iz Afrike. Hkrati je potrdil, da se bo 23. septembra mudil v Marseillu v Franciji. "Morda bom letel iz Marseilla v Mongolijo," je sporočil, a dodal, da "to še ni povsem gotovo".

Od Frančiškovih potovanj je sicer za letošnje leto potrjen le še obisk v Lizboni ob svetovnem dnevu mladih v začetku avgusta, prihodnje leto pa naj bi po lastnih napovedih obiskal Indijo, o čemer več podrobnosti ni navedel.

8.52 Prvi kanadski leopard prispel na Poljsko

Kanadska obrambna ministrica Anita Anand je delila fotografijo prvega tanka leopard, ki ga je Ukrajini podarila Kanada.

"Prvi kanadski bojni tank leopard 2, ki smo ga podarili Ukrajini, je zdaj prispel na Poljsko. Z zavezniki bomo urili ukrajinske oborožene sile v uporabi te opreme," je tvitnila Anandova.

Tank leopard | Foto: Reuters Tank leopard Foto: Reuters

8.30 Ukrajinskega obrambnega ministra Reznikova bo zamenjal šef obveščevalcev Budanov

Dozdajšnji vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kiril Budanov bo na položaju obrambnega ministra zamenjal Oleksija Reznikova, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil David Arahamija, vodja predsedniku Volodimirju Zelenskemu naklonjene stranke Sluga ljudstvu.

Kot je sporočil Arahamija, se bo Reznikov preselil na položaj ministra za strateške industrije, kjer bo nadomestil Pavla Rjabikina. "Reznikov bo na to ministrstvo odšel, da bi okrepil sodelovanje vojaške industrije," je zapisal na svojem kanalu na Telegramu in dodal, da bo novi obrambni minister major general Budanov, kar je za čas vojne nekaj povsem logičnega.

Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV Mož v šoku: Lastna žena mi grozi
Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV "Žena me je obtožila, da sem gej!"
laboratorij, poskus, eksperiment, farmacevt
Novice Pristopite k enemu od najbolj cenjenih in iskanih kadrov na trgu dela
Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV Za ta par se je ljubezenski eksperiment končal
Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV Priznal ji je, da jo ljubi. Kaj mu je odvrnila žena?
1
Trendi Kako se znebiti plešavosti v 21 dneh? S to preprosto metodo!
teniška reprezentanca U14
Sportal Mladi teniški igralci konec tedna zelo uspešni
John Lydon
Trendi Slavnemu pankerju ni uspelo, na Evrovizijo potuje druga skupina
Ne spreglejte