Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 11. 2020,
6.24

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Natisni članek

ameriške volitve ZDA Joe Biden Donald Trump

Petek, 6. 11. 2020, 6.24

3 leta, 6 mesecev

Ivanka in Melania v vedno večjih težavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Melania Ivanka | Trumpova hčerka in svetovalka Ivanka Trump ter prva dama Melania Trump se bosta očitno morali, kot trenutno kaže, posloviti od Bele hiše. | Foto Reuters

Trumpova hčerka in svetovalka Ivanka Trump ter prva dama Melania Trump se bosta očitno morali, kot trenutno kaže, posloviti od Bele hiše.

Foto: Reuters

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je po številu glasov v Pensilvaniji prehitel republikanca, predsednika Donalda Trumpa, poročajo ameriški mediji. Odločilne države so še Georgia, Severna Karolina, Nevada in Arizona, kjer še vedno štejejo glasovnice. Tudi v Georgii je vodstvo prevzel Biden, ki vodi tudi v Arizoni in Nevadi. Ko bo Biden tudi uradno osvojil Pensilvanijo, bo po vseh projekcijah ameriških medijev presegel mejo 270 elektorskih glasov in postal novi ameriški predsednik.

Sicer ima po podatkih CNN in Reutersa Joe Biden že 253 elektorskih glasov, medtem ko jih ima Donald Trump 213. Po projekcijah Fox News in AP si je Biden že zagotovil najmanj 264 elektorskih glasov, Trump pa 214.

Biden ima po zadnjih podatkih v Pensilvaniji, ki kandidatu prinaša kar 20 elektorskih glasov, 3.311.365 glasov, Trump pa 3.297.824, kar pomeni prednost za dobrih 13.500 glasov. Trump je sicer že zahteval konec preštevanja glasovnic in je sprva že razglasil zmago tudi v Pensilvaniji, Biden pa je pozival k potrpežljivosti. Demokrat je sicer dejal, da zmage ne bo razglasil, dokler ne bodo prešteli vseh glasovnic, republikanec pa je po drugi strani zmago razglasil že v povolilni noči, še preden so bili prešteti milijoni glasovnic, poroča STA. 

 

V ključnih zveznih državah so razlike med kandidatoma zelo tesne. V Georgii, ki ima 16 elektorskih glasov, je dolgo vodil Trump, potem pa je njegova prednost skopnela. S samo dobrimi tisoč glasovi razlike trenutno vodi Biden. V omenjeni zvezni državi jim je ostalo še okoli 14 tisoč glasovnic, ki jih bodo predvidoma prešteli danes. Od tega večino predstavljajo nepreštete glasovnice iz okrajev, kjer ima prednost Biden.

Vse kaže, da bo Joe Biden postal novi ameriški predsednik. | Foto: Reuters Vse kaže, da bo Joe Biden postal novi ameriški predsednik. Foto: Reuters

Po Pensilvaniji, ki bo kot kaže odločila predsedniške volitve, bodo vse oči uprte v Georgio, kjer je Biden zjutraj zaostanek za Trumpom spremenil v vodstvo za okrog 1579 glasov. Oddanih je bilo več kot pet milijonov glasovnic in v vsakem primeru bo sledilo avtomatično ponovno štetje glasovnic.

Če bo dobil Pensilvanijo in Georgio, bo imel Biden več kot dovolj elektorskih glasov za osvojitev predsedniškega položaja. Na voljo ima še druge poti do potrebnih 270 elektorskih glasov, saj v Nevadi vodi za okrog 20.000 glasov, v Arizoni pa za okrog 44.000 glasov. V Nevadi morajo prešteti še 190.000 glasovnic, v Arizoni pa okrog 200.000.

Melania Trump v Afriki
Novice Biden z veliko prednostjo, Trump še ni odpisan #video

Trump vztraja, da mu poskušajo ukrasti zmago na volitvah 

Trump je v izjavi o volitvah v Beli hiši danes dejal, da mu demokrati poskušajo ukrasti zmago na volitvah, in napovedal nadaljevanje tožb. Dokazov za nepravilnosti ali prevare na volitvah, kjer trenutno kaže na njegov poraz proti Bidnu, ni navedel. "Ne smemo dovoliti, da bi kdorkoli utišal naše volivce ali proizvedel rezultate. Naše številke so se skrivaj čudežno zmanjševale. Poskušajo potvoriti volitve in tega ne smemo dovoliti," je dejal Trump, ki se od volilne noči razen prek Twitterja ni oglasil.

Njegova prednost v določenih zveznih državah sicer ni izginjala skrivaj, ampak je usihala s štetjem glasovnic ameriških volivcev. Štetje želi Trump s tožbami zaustaviti. Ponovil je svoje znane obtožbe, da so določena mesta, ki jih vodijo demokrati, skorumpirana, volilne delavce, ki so prostovoljci in jim večinoma tega ni treba delati, pa je obtožil, da ponarejajo glasove ali preštevajo nezakonite glasove.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poleg tega je nizal obtožbe na račun osrednjih ameriških medijev, milijarderjev in velikih tehnoloških podjetij, češ da so vsi proti njemu in podpirajo demokrata Bidna. "Mislim, da bo veliko tožb. Najverjetneje bo šlo skozi pravni proces. Imam občutek, da bodo na koncu odločili sodniki," je povedal Trump, ki polaga upe v vrhovno ameriško sodišče.

Medtem ko se je nekaj republikanskih senatorjev od Trumpovih potez že javno distanciralo, pa sta dva republikanska senatorja Lindsey Graham in Ted Cruz, ki sta pomembna zaveznika ameriškega predsednika, v četrtek nakazala, da bi republikanci v senatu lahko zavrnili legitimnost rezultatov torkovih predsedniških volitev, če ne bodo šli v korist predsednika.

Biden bo prejel dodatno varovanje ameriške tajne službe

Ameriška tajna služba bo v zvezno državo Delaware odposlala dodatne agente za varovanje demokratskega kandidata Joeja Bidna, ob sklicevanju na neimenovane vire poroča časnik Washington Post. Biden bo še najmanj en dan ostal v mestu Wilmingtonu, kjer bo imel danes predvidoma tudi govor.

Okoli kongresnega centra Chase, kjer je štab Bidnove kampanje, je po navedbah ameriških medijev že zdaj zbranih več deset pripadnikov tajne službe, ki skrbijo za varnost. Dodatni agenti naj bi tja prispeli danes. Tiskovna predstavnica tajne službe se ni želela odzvati na informacije o okrepljenih varnostnih ukrepih, poroča STA.

Donald Trump, Joe Biden, volitve 2020
Novice Prevara ob volitvah: izkoristili so tako Trumpa kot Bidna

Trumpova kampanja izgubila volilni tožbi v Georgii in Michiganu

Državni sodišči v Michiganu in Georgii sta medtem v četrtek že zavrgli tožbi Trumpove kampanje zaradi domnevnih nepravilnosti pri štetju glasovnic torkovih volitev kot neutemeljeni in brez dokazov. Trumpova kampanja je napovedala še tožbo v Nevadi, po potrebi pa tudi drugje. Sodnica v Michiganu je ugotovila, da tožba Trumpove kampanje z zahtevo po zaustavitvi štetja glasovnic nima nobene osnove za uspeh.

V Georgii so se v Trumpovem taboru prav tako pritožili in zahtevali, naj se prekine štetje glasov, ker naj bi 53 glasovnic, ki so prišle pozno na volišča, pomešali med tiste, ki so prišle pravočasno. Sodnik je tožbo zavrnil s priporočilom, naj naslednjič priložijo kakšen dokaz. Zaradi domnevnih nepravilnosti je Trumpova kampanja napovedala tudi tožbo v okrožju Clark v Nevadi, ki med drugim zajema Las Vegas.

V Pensilvaniji pa je Trumpova kampanja v četrtek uspela s tožbo, s katero je zahtevala večji dostop do volišč, kjer štejejo glasove. To je preštevanje glasov dodatno zavleklo. V ZDA so vedno šteli glasovnice še dolgo po volitvah, ker je bila volilna udeležba na letošnjih volitvah rekordna, pa so bile težave pričakovane, poroča STA.

Ne spreglejte