Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 3. 2023,
21.55

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

5

Natisni članek

pomoč Nemčija ZDA Ukrajina Bela hiša obisk Olaf Scholz Joe Biden

Petek, 3. 3. 2023, 21.55

1 leto, 1 mesec

Biden sprejel Scholza: "Dosedanja nemška podpora je bila izjemna"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

5

Joe Biden, Olaf Scholz | Biden in Scholz sta v Washingtonu govorila predvsem o vojni v Ukrajini. | Foto Reuters

Biden in Scholz sta v Washingtonu govorila predvsem o vojni v Ukrajini.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v Beli hiši sprejel nemškega kanclerja Olafa Scholza, osrednja tema njunih pogovorov pa je bilo nadaljevanje pomoči Ukrajini. Biden je 64-letnega Scholza in Nemčijo pohvalil za obsežno pomoč Ukrajini, ki po njegovem dokazuje, da bodo zahodni zavezniki ostali enotni.

Osemdesetletni Biden je ob fotografiranju pred začetkom pogovora za zaprtimi vrati spomnil, da je bil Scholz nazadnje v Beli hiši, še preden se je februarja lani začel ruski napad na Ukrajino. "Dosedanja nemška podpora je bila izjemna," je dejal Biden, Scholz pa je prav tako poudaril, da je zelo pomembno, da zavezniki ostanejo enotni glede Ukrajine.

"Jasno smo pokazali, da mu bomo odgovorili, če bo šlo tako naprej," je dejal Biden, ki je s tem mislil na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Belorusija
Novice Je to trenutek, ko je počilo v Belorusiji?

"Skupaj smo izpolnili obljubo in rad bi se vam zahvalil za trdno in zanesljivo vodstvo. To mislim povsem iskreno, vaša pomoč je bila izjemno pomembna. Zagotovili ste ključno vojaško pomoč in tudi moralna podpora, ki ste jo dali Ukrajini, je bila izjemna," je dodal predsednik ZDA.

Scholz pa je priznal, da zagotavljanje podpore Ukrajini ni bilo preprosto in je v Nemčiji sprožilo politične debate in polemike, kot so na primer zaradi povečanja obrambnega proračuna in zaradi odpovedi ruskim energetskim virom.

"Letošnje leto je zelo pomembno zaradi grožnje miru, ki izhaja iz ruske invazije na Ukrajino. Mislim, da je pomembno, da damo jasno sporočilo, da bomo še naprej pomagali Ukrajini, dokler bo to potrebno," je dejal nemški kancler in zagotovil, da je čezatlantsko partnerstvo trdno.

Voditelja sta se nato vprašanjem novinarjev izognila, novinarske konference po srečanju pa ne bo. Scholz ima sicer v načrtu intervju za CNN, ki bo objavljen v nedeljo. | Foto: Reuters Voditelja sta se nato vprašanjem novinarjev izognila, novinarske konference po srečanju pa ne bo. Scholz ima sicer v načrtu intervju za CNN, ki bo objavljen v nedeljo. Foto: Reuters

Drugi obisk in več telefonskih pogovorov

To je drugi obisk Scholza v Beli hiši, odkar je pred 15 meseci prevzel položaj, sicer pa sta se z Bidnom nazadnje srečala novembra lani na vrhu skupine G20. Nemški viri so omenjali tudi 15 telefonskih pogovorov.

Del pogovora med voditeljema ZDA in Nemčije bo tudi Kitajska, predvsem zaradi poročil o tem, da Peking resno razmišlja o pošiljanju orožja Ukrajini, čeprav invazije ni podprl. Zahod se zaveda, da Kitajska ne bo uvedla sankcij ali obsodila Rusije, vendar si želi, da bi Peking v zakulisju pritisnil na Moskvo.

HIMARS
Novice Ukrajina je potiho uporabila eno najmočnejših orožij do zdaj

O Ukrajini so v Washingtonu in Berlinu enotni, ne pa tudi o Bidnovi gospodarski politiki, ki se izraža v zakonu o boju proti inflaciji s subvencijami ameriškim podjetjem za prehod v zeleno in do okolja prijaznejšo energijo. EU skrbi ameriški protekcionizem, Bidnova vlada pa je že izrazila pripravljenost na nekatere spremembe v zakonu.

Novice V Ukrajini nenavaden fenomen najstniških tolp, navdihnile so jih japonske serije
Vladimir Putin, Oleg Deripaska
Novice Putinov velik prijatelj: Rusiji lahko do leta 2024 zmanjka denarja
Novinarska konferenca Iniciative prosilcev za azil
Novice Prosilci za azil zahtevajo izenačitev z begunci iz Ukrajine
Kremelj, Rusija, Moskva
Novice Ruski seznam prepovedanih se širi
Ukrajinski vojak
Novice Vojaški strokovnjak napoveduje: Ukrajina bo premagala Rusijo oktobra letos
Ne spreglejte