Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 3. 2023,
10.01

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

30

Natisni članek

pretep ulica najstniki subkultura Rusija Ukrajina

Petek, 3. 3. 2023, 10.01

1 leto, 2 meseca

V Ukrajini nenavaden fenomen najstniških tolp, navdihnile so jih japonske serije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

30

Ukrajinske oblasti trdijo, da poskuša Rusija v njihovo državo izvoziti nenavaden fenomen najstniških tolp, ki so v Moskvi nastale po navdihu japonskih serij anime in ki na ulicah povzročajo množične pretepe, piše CNN.

Tolpe, znane pod imenom PMC Redan, naj bi se najprej pojavile v Moskvi in naj bi bile sprva ustanovljene za spopad z navijaškimi skupinami določenih nogometnih klubov. Mladostniki se dogovarjajo prek komunikacijske platforme Telegram, ob prihodu na lokacijo pa se pretvarjajo, da so flash mob, skupina ljudi, ki na dogovorjeni lokaciji izvede kratek in običajno zabaven nastop.

Ime PMC Redan je sestavljeno iz imena junaka iz japonske serije "Hunter x Hunter" in angleške kratice "Private Military Company". 

Anime so ročno narisane ali računalniško izdelane animacije, ki izhajajo iz japonske. 

Pred kratkim so jih posneli med pretepanjem v nakupovalnem središču v Moskvi, ruske tiskovne agencije so poročale tudi o pretepu na postaji moskovske podzemne železnice, pred tednom dni pa so se člani tolpe PMC Redan začeli pojavljati v ukrajinskih mestih. Skupine najstnikov so opazili v Kijevu, Lvovu in Harkovu, v Dnipru pa so aretirali 16-letnika, ki naj bi bil vodja manjše skupine mladoletnih huliganov.

Nosijo črna oblačila z ilustracijo belega pajka 

Pripadniki tolpe PMC Redan nosijo črna oblačila z ilustracijo belega pajka s številko 4. Ta simbol so vzeli iz serije Hunter x Hunter, v kateri nastopa gangsterska skupina Gen'ei Ryodan. Fotografije in videoposnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, prikazujejo pripadnike PMC Redan, oblečene v črne puloverje s kapuco in kariraste hlače.

Državna tiskovna agencija RIA Novosti je poročala, da so v Moskvi zaradi povezave z Redanom do zdaj aretirali več kot 350 ljudi, med njimi 319 mladoletnikov. Nekaterim so policisti zasegli nože in plinske razpršilke. Zaradi nenavadnega pojava so se oglasili tudi iz Kremlja. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je pomembno "ustaviti nezakonita dejanja psevdosubkulture, ki našim mladim ne bodo prinesla ničesar dobrega".

V Ukrajini vsaj 30 takih tolp 

Ukrajinska policija trdi, da hoče Rusija omenjene tolpe izvoziti tudi v Ukrajino. Rusi naj bi namreč poskušali ukrajinske mladoletnike prek Telegrama vplesti v nezakonite dejavnosti. Policisti so povedali, da je bilo konec prejšnjega in v začetku tega tedna po vsej Ukrajini okoli 30 mladinskih zborovanj in da je policija morala preprečiti spopade. Samo v Harkovu je policija identificirala 245 udeležencev omenjenih tolp, ki naj bi jih organizirala Rusija, pri čemer je bilo 215 udeležencev mladoletnih. 

Vodja harkovske policijske uprave Volodimir Timošenko je dejal, da jih je zvezna varnostna služba Ruske federacije (FSB) novačila z manipulacijami in goljufijami. "Boji naj bi se začeli, da bi jih nato predvajale ruske televizijske postaje. Pri številnih udeležencih tistega shoda so našli kante, polne plina, nože in boksarje," je povedal Timošenko.

V Dnipru pridržali 16-letnega Rusa: Sem ustanovitelj skupine s približno 2.500 člani 

Policijska enota za preprečevanje kibernetske kriminalitete je v torek sporočila, da je v Dnipru pridržala 16-letnika, ki naj bi odprl kanal Telegram, posvečen Redanu. Ukrajinska policija je dečkovo izpoved posnela in objavila. "Sem ustanovitelj skupine s približno 2.500 člani. Ustvaril sem jo, da bi služil denar z oglasi. Redan je zelo priljubljen na družbenih omrežjih," je bilo slišati 16-letnika na tem posnetku. Fant je dodal, da je prišel v Ukrajino iz Rusije in da je želel destabilizirati ukrajinsko družbo. "Vse pozivam, da prenehajo organizirati srečanja redancev in da nehajo iskati nove člane," je bilo slišati mladoletnika na policijskem posnetku.

Vasilij Bogdan, direktor oddelka za preprečevanje mladoletniškega kriminala v ukrajinski policiji, je dejal, da je bilo do zdaj zaradi povezave z Redanom pridržanih več kot 700 ljudi. Večina je mladoletnih. 

Novice Akcija podmladka SD: Stop posilstvu Ukrajine
Joe Biden
Novice Biden bo vnovič kandidiral za predsednika ZDA, a ne takoj
Jedrske rakete, Topol, jedrsko orožje
Novice Blinken: Rusija jedrske opcije ne uporabi zaradi Indije in Kitajske
Laibach
Trendi Laibach bodo nastopili v Kijevu, pred enim letom pa so opravičevali Putinova dejanja

 

 

Ne spreglejte