Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2019,
8.57

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

volitve Bernie Sanders Joe Biden ZDA

Petek, 28. 6. 2019, 8.57

4 leta, 9 mesecev

Biden pod plazom kritik, Sanders ne verjame, da je prestar za predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Joe Biden | Joe Biden je bil na prvem predvolilnem soočenju demokratskih kandidatov v defenzivi. | Foto Reuters

Joe Biden je bil na prvem predvolilnem soočenju demokratskih kandidatov v defenzivi.

Foto: Reuters

V Miamiju se je v četrtek zvečer na prvem soočenju pomerilo še preostalih deset demokratskih predsedniških kandidatov. Vodilni kandidat in favorit v tekmi za demokratsko nominacijo Joe Biden je bil v defenzivi. Osredotočil se je na prepričevanje volivcev, da je najboljša izbira za zmago nad republikancem Donaldom Trumpom, a je bil ob tem deležen kritik svojih protikandidatov.

Joe Biden se je znašel pod plazom kritik kalifornijske senatorke Kamale Harris, ki je edina temnopolta kandidatka. Očitala mu je nedavno hvaljenje, da je v preteklosti dobro sodeloval tudi z rasističnimi kolegi v senatu za napredek državljanskih pravic temnopoltih in pri drugih vprašanjih. Pozvala ga je, naj prizna, da ni imel prav, ko je nasprotoval ukrepom zvezne vlade proti rasni segregaciji v rasističnih južnjaških državah.

Soočenje demokratov
Novice ZDA: Prvo soočenje demokratov minilo v znamenju Elizabeth Warren

Biden pod plazom kritik, Sanders zavrnil namige, da je prestar za vodenje države

Takrat so morali temnopolte otroke voziti z avtobusi v belopolte šole pod varstvom narodne garde, čemur je Biden nasprotoval. Biden je poskušal razložiti, da ni bil proti avtobusnim vožnjam, ampak proti temu, da je to ukazala zvezna vlada. Harrisova je sicer dejala, da Biden ni rasist, se pa s podobnimi težavami spoprijema tudi 37-letni župan South Benda v Indiani Pete Buttigieg.

Joe Biden, Bernie Sanders in Kamala Harris | Foto: Reuters Joe Biden, Bernie Sanders in Kamala Harris Foto: Reuters

Belopolti policist je pred kratkim v njegovem mestu ubil temnopoltega moškega, kar je povečalo rasne napetosti in sprožilo začetek preiskave. Buttigieg, ki mu podpora narašča, vendar ne med temnopoltimi volivci, ki so pomemben del demokratske volilne baze, je priznal, da vlada zmešnjava, kongresnik iz Kalifornije, 38-letni Eric Swalwell, pa ga je pozval, naj odpusti načelnika policije.

Swalwell je zbodel 76-letnega Bidna zaradi starosti in dejal, da se strinja z njegovo izjavo pred 32 leti, da je čas za predajo štafete mlajši generaciji. Biden je odgovoril, da še vedno trdno drži isto štafeto. Tudi senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki je star 77 let, se je otepal namigov, da je prestar za vodenje države, in zatrdil, da pri tem sploh ne gre za vprašanje starosti.

Vladimir Putin in Donald Trump
Novice Trump pozval Putina: Ne vmešavajte se v volitve

Trump prepričan, da bo zanesljivo zmagal

Kandidati so se malce ločili pri vprašanju splošnega zdravstvenega varstva. Sanders in Harrisova zagovarjata javno zdravstvo, preostali pa bi ohranili tudi zasebno. V sredo sta se podobno kot Sanders in Harrisova opredelila newyorški župan Bill DeBlasio in senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren.

Predsednik Trump se trenutno mudi v Aziji, vendar je spremljal tudi drugo deseterico demokratskih kandidatov. V sredo je prvo soočenje označil za dolgočasno, v četrtek pa napovedal gladek poraz demokratov, ki so podprli zdravstveno varstvo za nezakonite priseljence. Trump je tvitnil, da so se volitve že končale, ker bo zanesljivo zmagal.

Ameriški predsednik Donald Trump je po soočenju na Twitterju v svojem slogu zapisal, da so volitve praktično že končane, ker bo zanesljivo zmagal. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je po soočenju na Twitterju v svojem slogu zapisal, da so volitve praktično že končane, ker bo zanesljivo zmagal. Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek potrdil zakon, s katerim je odobril 4,6 milijarde dolarjev izredne pomoči za reševanje migrantske krize na južni meji z Mehiko. Sprejetje zakona za omilitev humanitarne krize, ki ga je pred tem v sredo sprejel senat, je na Twitterju pozdravil tudi ameriški predsednik Trump.
Joe Biden
Novice Nekdanji ameriški podpredsednik Biden vstopil v predsedniško tekmo #video

Vsi kandidati z izjemo senatorja iz Kolorada Michaela Benneta so prav tako podprli idejo, da nezakoniti prestop državne meje ne bo več kaznivo dejanje, ampak le prekršek. Vsi skupaj so kritizirali Trumpov pristop do priseljevanja, Sanders pa je napovedal, da bo "preklical vsako prekleto stvar", ki jo je glede priseljevanja uvedel Trump.

Biden je prišel na soočenje z veliko prednostjo v anketah pred preostalimi kandidati, napade in kritike protikandidatov pa je odbijal tudi s preusmerjanjem pozornosti na Trumpa, da bi volivcem pokazal, da ima najboljše možnosti za zmago. Stališča vseh demokratskih kandidatov so si večinoma zelo podobna, njihov skupni imenovalec pa je premagati Trumpa. Vprašanje je le, ali bodo demokratski volivci tokrat raje izbrali bolj sredinskega ali bolj levega kandidata.

Ne spreglejte