Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2019,
7.46

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Natisni članek

ZDA volitve Elizabeth Warren Joe Biden

Četrtek, 27. 6. 2019, 7.46

4 leta, 10 mesecev

ZDA: Prvo soočenje demokratov minilo v znamenju Elizabeth Warren

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Soočenje demokratov | Kandidatka za demokratsko predsedniško nominacijo Elizabeth Warren se je na prvem televizijskem soočenju demokratskih kandidatov v Miamiju predstavila kot izrazito leva kandidatka. | Foto Reuters

Kandidatka za demokratsko predsedniško nominacijo Elizabeth Warren se je na prvem televizijskem soočenju demokratskih kandidatov v Miamiju predstavila kot izrazito leva kandidatka.

Foto: Reuters

V Miamiju se je v sredo zvečer na prvem televizijskem soočenju pomerilo deset kandidatov za demokratskega predsedniškega kandidata na ameriških predsedniških volitvah leta 2020. Glavno sporočilo volivcem je bilo, da politika aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa dela le v korist bogatih, obenem pa je izjemno okrutna do priseljencev.

V središču pozornosti je bila demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ki ima v anketah največ podpore med vsemi desetimi kandidati, ki so bili na odru. Danes se bo pomerila druga deseterica z dvema vodilnima kandidatoma, nekdanjim podpredsednikom ZDA Josephom Bidnom in senatorjem iz Vermonta Berniejem Sandersom. Vsi trije so v anketah za zdaj deležni višje podpore kot ameriški predsednik Donald Trump, ki bo skoraj zagotovo kandidat republikanske stranke.

hassan rohani
Novice Iran noče vojne z ZDA, zato Trumpa poziva, da se vrne k pogajalski mizi

Warrenova za ukinitev zasebnega zdravstva, Klobucharjeva za javno in zasebno

70-letna Warrenova je v marsičem podobna Trumpovi nasprotnici iz leta 2016 Hillary Clinton, saj ima rešitev za skoraj vse težave, ki težijo Ameriko. Dosedanje izkušnje z volitvami v ZDA so sicer pokazale, da to morda ni najbolj pametno, saj so zgodaj objavljeni načrti izpostavljeni napadom nasprotne strani, vendar pa so prav načrti glede študentskih posojil, zdravstva in davkov Warrenovi pomagali do visoke uvrstitve v anketah, v katerih občasno že prehiteva Sandersa.

V prvem televizijskem soočenju se je pomerilo deset kandidatov za demokratskega predsedniškega kandidata. Danes bo v Miamiju na sporedu še drugo soočenje s preostalimi kandidati. | Foto: Reuters V prvem televizijskem soočenju se je pomerilo deset kandidatov za demokratskega predsedniškega kandidata. Danes bo v Miamiju na sporedu še drugo soočenje s preostalimi kandidati. Foto: Reuters

Warrenova je bila poleg newyorškega župana Billa De Blasia edina na odru, ki je dvignila roko ob vprašanju, kdo podpira javno zdravstvo in ukinitev zasebnega zdravstva. Za druge kandidate je to preveč skrajno stališče, ki demokratskemu kandidatu ne bo pomagalo osvajati glasov sredinskih volivcev.

Senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar na primer tako kot večina drugih kandidatov podpira kombinacijo javnega in zasebnega zdravstva. Warrenova je obenem, podobno kot Sanders leta 2016, vztrajala, da lahko progresivne in leve politike premagajo Trumpa.

Zborovanje Donalda Trumpa
Novice Trump: Glas za demokrata je glas za radikalni socializem

Soočenje minilo brez napadov na favorita Bidna

Poleg Warrenove, De Blasia in Klobucharjeve sta bila na odru tudi nekdanji župan San Antonia Julian Castro ter senator iz New Jerseyja Corey Booker, ki sta se občinstvu pohvalila z znanjem španskega jezika, ko sta kritizirala Trumpovo priseljensko politiko. Amerika je trenutno ogorčena nad stanjem v zbirnih centrih za migrantske otroke ter nad fotografijo trupla očeta in hčerke, ki sta utonila med prehodom mejne reke Rio Grande. Vsi kandidati so za to okrivili neusmiljeno politiko predsednika Trumpa.

Glede na javnomnenjske ankete na največ podpore med demokrati lahko računa nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden. | Foto: Reuters Glede na javnomnenjske ankete na največ podpore med demokrati lahko računa nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden. Foto: Reuters

Udeleženci soočenja so se sicer izogibali medsebojnih napadov in kritik na račun 76-letnega Bidna, ki je po anketah daleč pred vsemi. To bo morda danes storil 77-letni Sanders, ki se bo na soočenju med drugim pomeril tudi s senatorko iz Kalifornije Kamalo Harris, 37-letnim županom Peteom Buttigiegom ter podjetnikom Andrewom Yangom.

Soočenje je med drugim pokazalo, da nihče med desetimi kandidati ne bi vodil Trumpove zunanje politike udinjanja diktatorjem in žaljenja zaveznikov. "Mislim, da ne bi smeli voditi zunanje politike v kopalnem plašču ob petih zjutraj," je dejala Klobucharjeva. 

Vsi demokratski kandidati zagovarjajo zvišanje minimalne plače, pravice žensk in manjšin ter drugačnih, komentatorji ameriških televizij pa menijo, da je prvo soočenje minilo v znamenju Warrenove. Soočenje je spremljal tudi predsednik Trump in na Twitterju zapisal, da je bila razprava "dolgočasna". Napadel je tudi televizijo NBC, ker je med soočenjem prišlo do tehničnih težav z ozvočenjem.

Ne spreglejte