Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2024,
6.45

Osveženo pred

2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Donald Trump imuniteta ZDA predsednik Joe Biden

Torek, 2. 7. 2024, 6.45

2 dneva

Biden kritiziral odločitev vrhovnega sodišča ZDA glede imunitete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Joe Biden v Normandiji | Vrhovno sodišče ZDA je v ponedeljek odločilo, da ima predsednik ZDA imuniteto za vsa uradna dejanja, ki jih ni opredelilo. | Foto Reuters

Vrhovno sodišče ZDA je v ponedeljek odločilo, da ima predsednik ZDA imuniteto za vsa uradna dejanja, ki jih ni opredelilo.

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden je v ponedeljek v nagovoru Američanom kritiziral odločitev vrhovnega sodišča, da ima predsednik ZDA imuniteto za vsa uradna dejanja, in jo označil za nevaren precedens, ki položaj predsednika spreminja v položaj kralja, poroča televizija ABC. Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je odločitev označil za zmago demokracije.

"Odločitev skoraj zagotovo pomeni, da ni več nobenih omejitev za to, kaj lahko predsednik stori. To je bistveno novo načelo in nevaren precedens, saj moči urada ne bo več omejeval zakon. Edine omejitve bo postavil sam predsednik," je bil kritičen Biden.

"Ta država je bila ustanovljena na podlagi načela, da v Ameriki ni kraljev. Vsak od nas je enak pred zakonom. Nihče ni nad zakonom – niti predsednik. Današnja odločitev skoraj zagotovo pomeni, da ni praktično nobenih omejitev za to, kaj lahko predsednik stori," je dodal.

V zvezi z obtožbami za poskus razveljavitve izida volitev 2020 pa je Biden dejal, da ima javnost pravico izvedeti odgovor na vprašanje, kaj se je zgodilo 6. januarja 2021, še pred letošnjimi volitvami. "Predsednik je zdaj kralj nad zakonom. Američani bi morali temu nasprotovati. Jaz temu nasprotujem. Naj vas Bog blagoslovi in naj pomaga ohraniti našo demokracijo," je še dejal Biden.

Donald Trump | Foto: Reuters Donald Trump Foto: Reuters Vrhovno sodišče ZDA je v ponedeljek odločilo, da ima predsednik ZDA imuniteto za vsa uradna dejanja, ki jih ni opredelilo. Odločalo je sicer o Trumpovi pritožbi na zavrnitev imunitete v primeru obtožnice posebnega tožilca Jacka Smitha zaradi spodnašanja izida volitev 2020 in spodbujanja napada na kongres 6. januarja 2021.

Zdaj mora sodnica v primeru Tanya Chutkan odločiti, katera od očitanih dejanj v obtožnici so bila uradna in katera ne, čemur bo predvidoma znova sledila pritožba Trumpovih odvetnikov in sojenje se pred novembrskimi predsedniškimi volitvami ne bo začelo.

Trump je po odločitvi vrhovnega sodišča že vložil zahtevo za razveljavitev obsodbe v New Yorku zaradi ponarejanja poslovnih listin v zvezi s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem odnosu. Trumpovi odvetniki trdijo, da bi bilo treba sodbo o denarju za molk zavrniti, ker je porota med sojenjem videla dokaze, ki bi jih po njihovem mnenju morala zaščititi predsedniška imuniteta, je razvidno iz pisma sodniku Juanu Merchanu, ki so ga opisali viri za ABC.

Obramba je medtem zaprosila za dodaten čas za predstavitev argumentov, kar bi lahko odložilo izrek kazni Trumpu, ki je predviden za 11. julij.

Donald Trump in Joe Biden
Novice Bidnova predstava na soočenju s Trumpom zaskrbela demokrate
Joe Biden, Donald Trump
Novice Biden in Trump danes na prvem od zgolj dveh predvolilnih soočenj
Ne spreglejte