Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2011,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Silvio Berlusconi Bruselj

Torek, 13. 9. 2011, 15.58

8 let

Berlusconi: Italija bo v sredo potrdila varčevalne ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italija bo v sredo potrdila sveženj varčevalnih ukrepov, je zatrdil italijanski premier Berlusconi na kontroverznem obisku v Bruslju, s katerim se je po mnenju kritikov doma izognil pravnim težavam.

Italijanski parlament bo v sredo dokončno potrdil sveženj ukrepov, s katerimi naj bi Italija privarčevala 54 milijard evrov, je zatrdil Silvio Berlusconi v Bruslju po srečanju s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem. Predmet burne razprave Sveženj varčevalnih ukrepov, s katerim želi država - sicer tretje največje gospodarstvo v območju evra - finančne trge prepričati, da ima svoje javne finance pod nadzorom, je bil čez poletje predmet burne razprave v Italiji. Van Rompuy je italijanski sveženj označil za "ambicioznega" ter poudaril, da je njegovo sprejetje pomembno ne le za Italijo, ampak za celotno območje evra. Poudaril je tudi, da so fiskalna disciplina in reforme nujne za okrepitev zaupanja trgov.

Berlusconi: Opozicija uničuje ugled države

Italijanski premier je ob tem danes v Bruslju napadel levosredinsko opozicijo, češ da jo vodi le ena želja - spodkopati vlado, pri čemer pa se ne zavedajo, da bi s tem padla tudi Italija. "Očitno je, da želijo uničiti ugled predsednika vlade, a s tem po mojem mnenju uničujejo ugled države," je dejal.

Poleg tega je Berlusconi ponovno začinil svoj nastop z izjavo, da se vse vlade v EU zavedajo, da bi bil dvig upokojitvene starosti dobra ideja, a da tega nočejo storiti, ker bi s tem izgubile volivce. Če bi jih EU "prisilila" k ukrepanju, bi bile vse vlade vesele, je menil.

Berlusconi tudi z Barrosom in Buzekom Berlusconi ima danes v Strasbourgu predvideno tudi srečanje s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega parlamenta Jerzyjem Buzekom. Njegova srečanja s predsedniki EU, ki naj bi bila organizirana zadnjo minuto, so sprožila val polemik in kritik.

Izognil se je zaslišanju v zvezi s prostitucijo Italijanski premier bi se moral namreč danes v Italiji sestati z državnimi tožilci, ki so ga želeli zaslišati glede preiskave moškega, ki se mu sodi zaradi novačenja prostitutk za Berlusconijeve zasebne zabave, poleg tega pa je ta moški obtožen tudi izsiljevanja predsednika vlade v povezavi s tem primerom.

Državni tožilci v Neaplju so sedaj dali Berlusconiju možnost, da med četrtkom in nedeljo določi termin za udeležbo na zaslišanju. Tožilstvo naj bi sicer razmišljalo tudi o možnosti, da bi zaprosili parlament, da se Berlusconija prisilno privede na sodišče.

Berlusconi je sam v treh postopkih zaradi korupcije, davčne utaje in spolnih odnosov z mladoletno prostitutko.

Protesti v Bruslju Skupina nekaj deset protestnikov iz vrst italijanske opozicije je danes v Bruslju protestirala pred stavbo, kjer sta se srečala Berlusconi in Van Rompuy, češ da prvi izkorišča institucije EU, da bi se izognil pravnim težavam doma.

Kritike tudi iz vrst evropskih poslancev Kritike zaradi koledarja Berlusonijevega obiska v Bruslju in Strasbourgu pa niso prišle samo iz vrst domače opozicije in medijev, temveč tudi iz vrst evropskih poslancev, ki ta teden zasedajo v Strasbourgu.

Vodja evropskih socialistov Martin Schulz je menil, da je "problematično", da poskuša Berlusconi izkoriščati evropske institucije v osebne namene. Vodja evropskih zelenih Rebecca Harms pa je "obžalovala", da se italijanski premier takole "skriva" za evropskimi institucijami.

Ne spreglejte