Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2024,
15.50

Osveženo pred

3 ure, 37 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
terorizem Albanija Priština Srbija Beograd Kosovo

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2024, 15.50

3 ure, 37 minut

Beograd kosovske Albance obtožil terorističnih groženj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Kosovo | Obtožbe srbskega zunanjega ministra Marka Đuriča prihajajo v času, ko je dialog med Beogradom in Prištino na mrtvi točki. | Foto Guliverimage

Obtožbe srbskega zunanjega ministra Marka Đuriča prihajajo v času, ko je dialog med Beogradom in Prištino na mrtvi točki.

Foto: Guliverimage

Srbski zunanji minister Marko Đurić je danes kosovske Albance obtožil terorističnih groženj srbskima veleposlaništvoma v dveh evropskih prestolnicah, poročajo srbski mediji. Njegove obtožbe prihajajo v času novih napetosti med Beogradom in Prištino zaradi napovedanega odprtja največjega mostu v Mitrovici na severu Kosova za motorni promet.

Đurić je za provladno srbsko televizijo Pink danes dejal, da sta veleposlaništvi v preteklih 24 urah prejeli grožnje, da bosta tarči terorističnega napada. Dodal je, da so po trenutnih informacijah grožnje prišle iz "skrajnih separatističnih krogov dela diaspore s Kosova" oziroma "od oseb albanske narodnosti".

"V sodelovanju z drugimi evropskimi varnostnimi organi delamo za to, da preprečimo in odpravimo te grožnje, a to omenjam, ker nekdo iz Prištine že leta sistematično poskuša ustvariti ozračje, v katerem je sprejemljiv napad na vse, kar je srbsko," je dejal.

Pojasnil je, da so zjutraj povišali varovanje nekaterih srbskih diplomatsko-konzularnih predstavništev v Evropi in identificirali najmanj enega pošiljatelja groženj.

Anis Ličina
Novice Na Kosovu aretirali Anisa Ličino

Odnosi med Beogradom in Prištino so na dnu

Njegove obtožbe prihajajo v času, ko je dialog med Beogradom in Prištino na mrtvi točki, kosovske oblasti pa po več kot dveh desetletjih napovedujejo vnovično odprtje glavnega mosta čez reko Ibar v Mitrovici na severu Kosova.

Most od leta 1999 deli Mitrovico na severni, večinsko srbski del, in na južni del, kjer živijo večinoma kosovski Albanci. Kosovo in Srbija sta se v okviru dialoga o normalizaciji odnosov že leta 2014 dogovorila o odprtju tega mostu za motorni promet, a se to v praksi ni zgodilo. Tako ostaja simbol medetničnega spora na Kosovu.

Beograd
Novice Srbska policija ustrelila moškega, osumljenega terorizma

Priština je odprtje mostu napovedala po tem, ko je ukinila srbski dinar in zaprla nekatere institucije, ki delujejo v srbskem sistemu. Ob tem poudarja, da je odprtje mostu v skladu s sporazumi iz dialoga in da ga bo odprla v koordinaciji z mednarodnimi partnerji.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je v ponedeljek v pogovoru za mrežo Radio Slobodna Evropa dejala, da bodo odprtje koordinirali z Natovo misijo Kfor, ki zagotavlja varnost mostu. Poudarila pa je, da se o njegovem odprtju ne bodo znova pogovarjali v okviru dialoga s Srbijo. K temu sta Prištino pozvala Evropska unija in Kfor, ki menita, da spada vprašanje v okvir dialoga in da mora biti odločitev o odprtju mostu sprejeta v okviru tega pogajalskega procesa. Odprtja trenutno ne podpirajo niti ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija.

Ne spreglejte