SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Beloruski predsednik za modernizacijo političnega sistema

1

termometer

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je napovedal postopno modernizacijo beloruskega političnega sistema.

Za korak se je avtoritarni voditelj odločil v luči dogodkov arabske pomladi in rastočega pritiska na nedemokratične režime po svetu. Z napovedjo političnih reform je Lukašenko posredno priznal vse težavnejši položaj Belorusije, ki se poleg šibkega gospodarstva zaradi nedemokratičnosti Lukašenkovega režima sooča tudi z gospodarskimi sankcijami Zahoda.

"Vlada mora biti vedno korak pred procesi, ki se bodo odvijali v državi" "Preučujemo določene razvojne trende današnjega sveta. In seveda bomo prilagajali in modernizirali svoj politični sistem," je dejal Lukašenko, ki ga svetovna javnost pozna tudi pod vzdevkom "zadnji diktator v Evropi". Vlada mora biti vedno korak pred procesi, ki se bodo odvijali v državi, še meni Lukašenko.

Implementacija reform naj bi se začela po parlamentarnih volitvah Vsebine napovedanih reform Lukašenko sicer ni podrobneje obrazložil, zatrdil je le, da se bo njihova implementacija začela po parlamentarnih volitvah, napovedanih za konec leta.

Volitve pretežno formalnega značaja Parlamentarne volitve bodo sicer pretežno formalnega značaja, saj državi od Lukašenkovega prevzema oblasti leta 1994 vlada enostrankarski sistem. Lukašenko ima tako polno podporo parlamenta, ki pa mu sistem ne podeljuje resnejših pooblastil.

Lukašenko je znan po ostrem obračunavanju z opozicijo Prav tako je Lukašenko znan po ostrem obračunavanju z opozicijo. Po predsedniških volitvah decembra 2010, na katerih si je zagotovil četrti zaporedni predsedniški mandat, so Belorusijo namreč zajeli protivladni protesti, ki pa jih je oblast zatrla, številne predstavnike opozicije pa zaprla ne glede na ostre kritike z Zahoda.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin