Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2018,
12.21

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

novinarji Belgija

Sreda, 1. 8. 2018, 12.21

5 let, 8 mesecev

Belgijska varnostna taksa za novinarje za vrh EU sproža burne odzive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
mikrofoni | Foto Reuters

Foto: Reuters

Belgija je uvedla varnostno takso 50 evrov na semester za novinarje, ki pokrivajo vrh EU. Plačati jo bodo sicer morali le novinarji, ki imajo stalno bivališče v Belgiji, ne pa tudi tisti, ki pridejo vrh pokrivat iz drugih držav. Novica sproža burne odzive. Belgijsko in mednarodno novinarsko združenje pozivata k odpravi ukrepa.

Ukrep je omenjen v dokumentu Sveta EU o postopkih za akreditacijo za vrh EU, ki bo 18. oktobra. Obvestilo z oznako "pomembno" se glasi: "Samo za predstavnike medijev, ki imajo belgijsko državljanstvo ali bivajo v Belgiji: prosim, upoštevajte, da od 1. junija 2018 novi belgijski zakon predvideva 50 evrov takse za delodajalca vsakega posameznika za njegov varnostni pregled."

Novica sprožila proteste

Obvestilo se nadaljuje z informacijami, da varnostna taksa velja za šest mesecev in da bodo belgijske oblasti račun poslale delodajalcu ali novinarju, če nimajo kontakta delodajalca, ter z opozorilom, da je varnostni pregled obvezen za vse predstavnike medijev.

Novice Rok Žavbi s pestmi napadel novinarja in snemalca Planet TV #video

Belgija je zakon, ki uvaja novo takso, po tiho sprejela 23. februarja, gre pa za spremembo zakonodaje iz leta 1998. Takso morajo sicer plačati tudi diplomati in drugo osebje predstavništev članic EU. Za novinarje, ki pridejo vrh pokrivat iz drugih držav, naj bi jo poravnalo predsedstvo Sveta EU, torej v tem prvem primeru avstrijsko predsedstvo.

Donald Trump
Novice Trumpa opozorili pred nasiljem nad novinarji

Novica o taksi je sprožila osuplost in proteste. V belgijskem novinarskem združenju AGJPB so v pismu belgijski vladi že zahtevali odpravo takse, ki je po njihovem mnenju sporna z več vidikov, ne nazadnje zato, ker diskriminira med zaposlenimi in samozaposlenimi ter med novinarji v Belgiji in drugimi novinarji. V združenju pojasnjujejo, da ukrep zadeva okoli tisoč novinarjev.

Novinarji so se burno odzvali

Protestirali so tudi že v mednarodnem novinarskem združenju API-IPA, ki varuje interese tujih dopisnikov v Bruslju. Tudi v tej organizaciji menijo, da je taksa diskriminacijska ter nepravična do samozaposlenih in majhnih medijev, za katere je ta strošek večji zalogaj kot za velike medijske organizacije. Belgijskega premierja Charlesa Michela pozivajo k odpravi ukrepa.

Oliver Dragojević
Trendi Naš novinar Splitu namenil ganljive besede. Hrvati: "Hvala, sosed."

Odzivi novinarjev na družbenih omrežjih so burni. "WTF!" in "???" - to sta dva od komentarjev, ki jih je mogoče zaslediti na Twitterju. Vrstijo se tudi mnenja, da je preprosto "absurdno", da morajo novinarji plačati za varnost na vrhu EU. Mnogi tudi izpostavljajo, da se prvič v demokratični družbi od novinarja zahteva, da plača za varnostni pregled.

Novice Novinarski organizaciji: Žavbijev napad na ekipo Planet TV je nesprejemljiv #video
Tudi v Evropski komisiji takse ne podpirajo. Komisiji ta taksa ni všeč in sama takšnega ukrepa ne namerava uvesti, saj meni, da morajo imeti novinarji možnost, da svoje delo opravljajo v najboljših pogojih, je povedala govorka komisije Mina Andreeva. Vsakdo se lahko pri komisiji pritoži in v tem primeru bo pregledala skladnost belgijskega zakona z evropskim pravnim redom, je še dejala.

V DNS se bojijo, da je taksa namenjena omejevanju dostopa novinarjev

Do uvedbe takse so kritični tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). V DNS izražajo bojazen, da je taksa v resnici namenjena bodisi omejevanju dostopa novinarjev bodisi želi Belgija na tak način nekaj zaslužiti.

Po njihovih besedah se namreč zdi, kakor da bo moral novinar plačati vstopnico, da bo lahko poročal z dogodka, ki je v najvišjem javnem interesu. "Zasledovanje takšnih ciljev na takšen način bi bilo seveda nedopustno in v neskladju z demokratičnimi standardi zagotavljanja novinarske svobode in avtonomije," so poudarili v DNS.

Poudarjajo, da so preverjanju istovetnosti novinarjev že vrsto let namenjeni utečeni akreditacijski postopki, novinarje pa ob vstopu v vse pomembnejše nacionalne in evropske institucije tudi varnostno pregledujejo.

Po njihovem mnenju gre za prakso, ki ji do zdaj nismo bili priča in se ji je treba po robu postaviti takoj, preden dobi morebitne posnemovalce drugod po Evropi. V tej luči podpirajo tudi kritične odzive belgijskih kolegov in kolegov iz mednarodnega novinarskega združenja.

ZNP: Ukrep bo še povečal ravnodušnost medijev do dogajanja v institucijah EU

V ZNP medtem menijo, da je problem novinarska svoboda, saj se ta na tak način simbolično omejuje. Hkrati ukrep finančno nagrajuje birokracijo, so poudarili.

"To je posebej žalostno zaradi dejstva, ker so institucije EU sicer izjemno prijazne do novinarjev. Nobena mednarodna organizacija ni tako odprta za novinarje kot EU," je povedal član upravnega sveta združenja Tino Mamić. Ukrep bo po njegovem mnenju še povečal že tako veliko ravnodušnost medijev do dogajanja v organih EU.

Ne spreglejte