Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2015,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci Avstrija Nemčija azil

Četrtek, 10. 9. 2015, 12.20

8 let

Begunci množično v Avstrijo, ustavili vlake z Madžarsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi velikega navala migrantov, ki prihajajo v Avstrijo, so avstrijske železnice ustavile železniški promet z Madžarsko. Samo ponoči je v Avstrijo iz Madžarske vstopilo več kot 3.700 beguncev.

Zaradi velikega števila beguncev se v Avstriji že spopadajo s težavami pri zagotavljanju ustreznega transporta zanje, saj si večina želi naprej v Nemčijo. Le redki begunci, ki v Avstrijo pridejo iz Madžarske, v tej državi tudi zaprosijo za azil. V noči na danes so tako avstrijski organi prejeli le 20 prošenj. V Avstriji so sicer še naprej v veljavi izredni ukrepi, ki so konec tedna omogočili prihod 15 tisoč beguncev iz Madžarske.

Prekinili železniške povezave z Madžarsko Zaradi velikega navala so se zato na avstrijskih železnicah odločili, da ustavijo železniški promet z Madžarsko. Začasna ustavitev prometa zadeva vlake med Dunajem in Budimpešto ter tudi regionalne čezmejne povezave. Obenem so v družbi prostovoljce in avtobusna podjetja pozvali, naj ljudi ne vozijo več na železniške postaje.

V Avstrijo pred usodnim datumom Človekoljubne organizacije pričakujejo, da se bo val beguncev proti Avstriji premikal tudi v prihodnjih dneh. Petnajstega septembra bo namreč na Madžarskem začela veljati zaostrena zakonodaja o zaščiti meje in migraciji, zaradi česar želijo številni še pred tem datumom zapustiti državo in vstopiti v Avstrijo.

V Nemčijo letos prispelo že 450 tisoč beguncev Nemški podkancler Sigmar Gabriel je danes sporočil, da je v Nemčijo letos prispelo okoli 450 tisoč beguncev, od tega v prvih osmih dneh septembra 37 tisoč. "Iskreno rečeno, to kaže, da je premestitev 160 tisoč beguncev po Evropi šele prvi korak," je v parlamentu dejal Gabriel, ki je govoril o predlogu Evropske komisije o porazdelitvi beguncev med državami članicami.

Makedonija razmišlja o gradnji zidu na meji po vzoru Madžarske Makedonija razmišlja o gradnji zidu na meji po vzoru Madžarske, da bi tako zajezila val beguncev z juga, je danes dejal makedonski zunanji minister Nikola Poposki. Povedal je še, da bo Makedonija potrebovala tudi svojevrstno fizično zaščito, čeprav to ne bo dolgoročna rešitev. To pomeni, da bi potrebovali "ali vojake ali zid ali kombinacijo obojega".

Obama napovedal sprejem najmanj 10 tisoč sirskih beguncev Ameriški predsednik Barack Obama je odredil sprejem najmanj 10 tisoč sirskih beguncev, so danes sporočili iz Bele hiše sredi vse glasnejših kritik, da ZDA v vse hujši begunski krizi ne naredijo dovolj.

Obama je svoji administraciji naložil, naj poveča število beguncev, ki bi jih bile ZDA pripravljene sprejeti, s sedanjih 1.500 na 10 tisoč v naslednjem fiskalnem letu, ki se v ZDA začne s 1. oktobrom. Prav tako bodo ZDA okrepile humanitarno pomoč za zagotavljanje temeljnih potreb beguncev v tujini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ne spreglejte