Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
12.24

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Velika Britanija brexit Michel Barnier

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 12.24

3 leta, 4 mesece

Barnier: Naslednjih nekaj dni bo ključnih za dogovor o brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Michel Barnier | "Še nikoli doslej se o tako celovitem sporazumu ni pogajalo tako pregledno in tako kratek čas," je na Twitterju zapisal Michel Barnier. | Foto Reuters

"Še nikoli doslej se o tako celovitem sporazumu ni pogajalo tako pregledno in tako kratek čas," je na Twitterju zapisal Michel Barnier.

Foto: Reuters

Naslednjih nekaj dni v pogajanjih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom o prihodnjih odnosih po brexitu bo ključnih, če naj bi sporazum veljal od 1. januarja 2021, je danes na Twitterju sporočil glavni evropski pogajalec Michel Barnier.

Ključnega pomena za dosego dogovora sta poštena konkurenca in trajnostna rešitev za ribiče iz EU, je tvitnil glavni pogajalec EU Michel Barnier. Zjutraj je v Bruslju s stanjem v pogajanjih po nedeljski odločitvi, da se ta nadaljujejo, seznanil veleposlanike članic unije, poroča STA.

"Še nikoli doslej se o tako celovitem sporazumu (trgovina, energetika, ribištvo, promet, policijsko in pravosodno sodelovanje itd.) ni pogajalo tako pregledno in tako kratek čas," je na Twitterju še zapisal Barnier.

Po navedbah diplomatskih virov je Barnier veleposlanikom nakazal, da je rahel napredek v pogajanjih vendarle dosežen, vendar pa ostajajo razhajanja med EU in Londonom pri ključnih vprašanjih. To so ribištvo, enaki konkurenčni pogoji in upravljanje sporazuma.

Zdaj se morda nakazuje ozka možnost za dosego sporazuma, če bodo pogajalci v prihodnjih dneh odpravili preostale ovire, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovani diplomatski vir.

Ursula von der Leyen
Novice Pogajanja o brexitu se nadaljujejo, Johnson ostaja pesimističen

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson sta v nedeljo po telefonskem pogovoru sporočila, da se pogajanja med EU in Londonom nadaljujejo. Novega roka za sklenitev dogovora strani nista določili. Kljub izčrpanosti po skoraj enem letu pogovorov in čeprav so bili že večkrat prekoračeni roki, oba mislita, da je odgovorno, da naredimo dodatno miljo, je dejala von der Leynova. Johnson pa je menil, da sta strani še vedno oddaljeni pri ključnih vprašanjih.

Von der Leynova je tudi danes izrazila zadovoljstvo, da se pogajanja nadaljujejo, in ocenila, da je bil dosežen napredek. "Narejen je premik, to je dobro," je poudarila. "Pogovarjamo se o novem začetku s starimi prijatelji," je po poročanju AFP dejala na dogodku ob 60-letnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). "Prišli smo do zadnje milje. Vendar je ta bistvenega pomena. Želimo enake pogoje, ne samo na začetku, ampak tudi dolgoročno," je dodala, poroča STA.

Teoretično je čas za dogovor še do izteka leta. A sporazum, če bo dosežen, je treba še ratificirati, preden se čez manj kot tri tedne izteče prehodno obdobje. Če dogovora do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih WTO, kar pomeni carine in kvote, še navaja STA.

Britanska kraljeva mornarica
Novice Velika Britanija bi svoje ribištvo branila z ladjami kraljeve mornarice
Ne spreglejte