SiolNET. Novice Svet
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pogajanja o brexitu se nadaljujejo, Johnson ostaja pesimističen

0,18

termometer

Ursula von der Leyen | Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da se pogajanja med Unijo in Združenim kraljestvom o prihodnjih odnosih po brexitu nadaljujejo. | Foto: Reuters
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da se pogajanja med Unijo in Združenim kraljestvom o prihodnjih odnosih po brexitu nadaljujejo. Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po današnjem telefonskem pogovoru z britanskim premierjem Borisom Johnsonom sporočila, da Evropska unija in Združeno kraljestvo nadaljujeta pogajanja o prihodnjih odnosih po brexitu. Britanski premier Boris Johnson pa je dejal, da sta strani še vedno daleč stran glede ključnih vprašanj.

"Naši pogajalci so v zadnjih dneh delali dan in noč. Kljub izčrpanosti po skoraj enem letu pogovorov in čeprav so bili že večkrat prekoračeni roki, oba misliva, da je odgovorno, da naredimo dodatno miljo," je povedala von der Leynova po pogovoru z Johnsonom. Pogovor je opisala kot konstruktiven in koristen.

Dodala je, da sta pogajalce pooblastila za nadaljevanje pogajanj, da bi videli, ali je še mogoče doseči dogovor. "Pogajanja se nadaljujejo tu v Bruslju," je sporočila predsednica komisije v izjavi za medije, piše STA.

Britanski premier je po pogovoru z von der Leynovo v Londonu za televizijo Sky News dejal, da sta strani glede na trenutno stanje še vedno daleč stran pri ključnih vprašanjih. Ob tem je izrazil upanje, da bodo z EU dosegli dogovor, a da neuspeh pogajanj ostaja "najbolj verjeten" scenarij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Združeno kraljestvo zagotovo ne bo zapustilo pogovorov"

Kljub temu bodo nadaljevali pogovore. "Združeno kraljestvo zagotovo ne bo zapustilo pogovorov", je dejal Johnson, hkrati pa opozoril, da se morajo pripraviti na trgovanje po pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO). A karkoli se bo že zgodilo, bo Združenemu kraljestvu "šlo zelo, zelo dobro", je poudaril.

Johnson je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi ponovil svoj predlog, da bi se neposredno pogajali s posamičnimi prestolnicami držav članic EU, piše STA.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes poudaril enotnost sedemindvajseterice članic EU v pogajanjih. Med članicami ni razpok, je dejal za francoski radio France Info. Michel je mnenja, da je treba storiti vse, da bi omogočili dogovor, a ne dogovor za vsako ceno, ampak dober dogovor.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da je treba poskusiti vse, da bi dosegli dogovor. Vsaka možnost, da bi dosegli dogovor, je zelo dobrodošla, je dejala danes v Berlinu po pogovorih o ukrepanju proti širjenju novega koronavirusa v državi. Po mnenju Merklove je najtežje vprašanje v pogajanjih vprašanje enakih konkurenčnih pogojev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Smo že v podaljšku"

Francoski sekretar za evropske zadeve Clement Beaune pa je glede nadaljevanja pogajanj opozoril, da bodo ti podaljšani "za največ nekaj dni". "Smo že v podaljšku," je dejal za današnjo izdajo časnika Journal du Dimanche.

Irski zunanji minister Simon Coveney je previdno pozdravil podaljšanje pogajanj. Irska bo izgubila več kot večina držav EU, če bo trgovina z njeno največjo sosedo motena, je opozoril, piše STA.

"Čas je, da ohranimo živce in dovolimo pogajalcem, da napredujejo, tudi v tej pozni fazi. Skupna izjava o pogajanjih o brexitu je dober znak. Dogovor je očitno zelo težaven, a možen," je tvitnil.

Koronavirus na Hrvaškem Novice Hrvaška: več kot tri tisoč novih okužb, umrlo še 78 bolnikov s covid-18

Novega roka za sklenitev dogovora strani danes nista določili. Teoretično je čas za dogovor še do izteka leta. A sporazum, če bo dosežen, je treba še ratificirati, preden se čez manj kot tri tedne izteče prehodno obdobje, v katerem je Otok še del evropskega notranjega trga in carinske unije. Ključna področja, na katerih ostajajo razlike, so ribištvo, enaki konkurenčni pogoji in upravljanje sporazuma.

Če dogovora do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih WTO, kar pomeni carine, kvote in druge trgovinske ovire, ki jih v 47 letih britanskega članstva v uniji ni bilo.

"Dogovor je tako nujen kot tudi možen"

Pritisk je čutiti tudi s strani britanskega gospodarstva. Konfederacija britanske industrije (CBI) je danes posvarila pred posledicami neuspeha pogajanj. "Dogovor je tako nujen kot tudi možen," je sporočil generalni direktor CBI Tony Danker. Ob tem je vlado pozval, da naj se tudi v primeru propada pogajanj dogovori za podaljšanje obdobja pri prilagajanju novim pravilom in priskoči na pomoč podjetjem, ki bi bila v primeru nedogovora najbolj prizadeta, še navaja dpa.

Predsednica britanske gospodarske zbornice Ruby McGregor-Smith pa je dejala, da Združeno kraljestvo potrebuje dogovor "čimprej". "Moramo razumeti, kako bomo trgovali in kakšna so pravila," je dejala za Sky News, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin